Μειώθηκαν οι ιώσεις από τη χρήση μάσκας

«Φέτος θα έχουμε πολύ ήπιο κύμα γρίπης», τόνισε ο παιδίατρος Γιώργος Χαρίτος

Χαρακτηριστικά λιγότερα είναι φέτος τα περιστατικά των ιώσεων, λόγω της χρήσης προστατευτικής μάσκας και των μέτρων κατά του κορωνοϊού και φέτος υπάρχει η εκτίμηση ότι θα έχουμε πολύ ήπιο κύμα γρίπης.
Ο Γιώργος Χαρίτος παιδίατρος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και είπε ότι επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις ότι τα μέτρα για τον κορωνοϊό θα συμπαρασύρουν τη νοσηρότητα προς τα κάτω.
«Νομίζω ότι φέτος θα έχουμε τελικώς ένα πολύ ήπιο κύμα γρίπης, που φέτος κατέγραψε στο νότιο ημισφαίριο ένα ιστορικό χαμηλό, για τα τελευταία 30 χρόνια και οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε από τις ανακοινώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ότι και στην Ελλάδα θα συμβεί κάτι ανάλογο», τόνισε ο παιδίατρος, που πρόσθεσε ότι οι ιώσεις για την εποχή, τέλος Ιανουαρίου, κυμαίνονται σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ο παιδίατρος ανέφερε ότι τα σχολεία έχουν ανοίξει, χωρίς προβλήματα, τα περιστατικά κορωνοϊού είναι ελάχιστα σε σχέση με το κύμα του Νοεμβρίου, ενώ ο κ. Χαρίτος έχει την αίσθηση ότι τα σχολεία δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εξέλιξη της πανδημίας.

«Τρίτο κύμα της πανδημίας, στο τέλος
Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου»

Ο ίδιος, είπε ότι ο κόσμος πρέπει να προσέξει τις εικόνες συνωστισμού, γιατί «η δική μας συμπεριφορά ατομικά και σαν σύνολο, μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις και θα ήταν πραγματικό πισωγύρισμα να φτάσουμε ξανά σε ένα ακόμη lock down ή στο κλείσιμο του λιανεμπορίου, που θα είχε πολλές και σημαντικές συνέπειες.
Τέλος ανέφερε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί και για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, στο τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, το οποίο – εάν τυχόν έρθει – θα έχει πιο περίπλοκα χαρακτηριστικά, καθώς έχουν μπει στη ζωή μας και μεταλλάξεις του ιού, από την Αγγλία, τη Ν. Αφρική και την Ισπανία, που φαίνεται ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητά του έως και 70%, αλλά ενδεχομένως αυξάνεται και η θνησιμότητα κατά 30%, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, δεν πρέπει να τα αψηφούμε. Η κοινωνία πρέπει να παραμείνει ανοιχτή κι εμείς οι υπόλοιποι να τροποποιήσουμε λίγο τη συμπεριφορά μας», επισήμανε.
Ο Γ. Χαρίτος συμβούλεψε τους γονείς να συνεχίσουν να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και το πλύσιμο των χεριών και οι αποστάσεις πρέπει να μείνουν ακόμη και μετά τον κορωνοϊό, να μην στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο άρρωστα, ενώ ζήτησε οι γονείς των παιδιών να παρακινήσουν τους δικούς τους γονείς, να εμβολιαστούν, για να περιοριστούν οι νοσηλείες και οι θάνατοι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.