«Μένουμε σπίτι» και… μπορούμε να προσέξουμε και τη διατροφή μας

Ο Βολιώτης διαιτολόγος – διατροφολόγος, Κωνσταντίνος Λάμπης δίνει συμβουλές διατροφής

«Μένω σπίτι» είναι το μήνυμα του Υπουργείου Υγείας για την αναχαίτιση της έξαρσης του κορωνοϊού στη χώρα μας και αυτό το μήνυμα έχει γίνει αποδεκτό σχεδόν από το σύνολο των πολιτών. Όμως μένω σπίτι, δεν σημαίνει ότι τρώω συνέχεια για να περάσει η ώρα. Ο Βολιώτης Διαιτολόγος- Διατροφολόγος κ. Κωνσταντίνος Λάμπης μιλά στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ για τη διαχείριση της διατροφής αυτές τις ημέρες απομόνωσης στο σπίτι και δίνει πρακτικές συμβουλές για να μας βρει το επόμενο χρονικό διάστημα …σε φόρμα!

«Αισιοδοξία και προσαρμογή στα νέα δεδομένα»

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία και προσαρμογή στα νέα δεδομένα, που κανείς δεν έχει ζήσει, αλλά θα πρέπει έστω για κάποιο διάστημα να συνηθίσει. Άλλωστε, ανέφερε είναι μία ευκαιρία για περισσότερο προσωπικό χρόνο αλλά και για να κάνουμε πράγματα που μέχρι πρότινος, λόγω έντονης καθημερινότητάς, δεν είχαμε το χρόνο να κάνουμε.
Ο κ. Λάμπης μιλώντας για τα βήματα, που θα πρέπει να ακολουθήσουμε αυτές τις ημέρες της απομόνωσης στο σπίτι και αφορούν το βάρος και τη διατροφή τόνισε πως αρχικά θα πρέπει να ζυγιζόμαστε τακτικά.
«Παρακολουθούμε το βάρος μας, καθώς αυτές τις ημέρες μειώνονται οι θερμίδες που «καίμε», καθώς δεν υπάρχει δραστηριότητα και αυξάνονται οι θερμίδες που μένουν στον οργανισμό. Η παρακολούθηση του βάρους γίνεται για να ελέγχουμε εάν πήραμε κιλά και για να περιοριζόμαστε στην κατανάλωση των τροφών», ανέφερε ο ίδιος.

«Όχι» σε σνακ με θερμίδες

Ακόμη μία συμβουλή του κ. Λάμπη είναι να πούμε ένα μεγάλο «όχι» σε σνακ με θερμίδες, όπως γλυκά, γαριδάκια, πατατάκια κ.τ.λ. , αλλά να πούμε ένα πιο μεγάλο «ναι» σε φρούτα, σε χυμούς, που είναι ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό μας.
«Είναι καλό να έχουμε ένα πρόγραμμα διατροφής και στο σπίτι μας. Τώρα που έχουμε χρόνο, ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα καλό πρωινό, το οποίο θα μας δώσει ενέργεια και δεν θα πεινάσουμε πολύ κατά τη διάρκειά της. Συνεχίζουμε με ένα καλό κυρίως γεύμα, συνοδεία σαλάτας και κλείνουμε με ένα ελαφρύ βραδινό που θα είναι μια σαλάτα με λίγο αυγό ή τυρί ή κρητικό παξιμάδι», τόνισε ο γνωστός διατροφολόγος.
Τι κάνουμε όμως με όλα αυτά τα προϊόντα που προμηθευτήκαμε από το σούπερ μάρκετ; Ο κ. Λάμπης τονίζει πως εκείνο που έχει σημασία είναι η κατανάλωση με μέτρο.
«Δεν είναι κακό να καταναλώσουμε πατάτες, αλλά θα πρέπει να προτιμήσουμε βραστές κι όχι τηγανητές. Δεν είναι κακό να φάμε μακαρόνια, αλλά είναι διαφορετικό να τα μαγειρέψουμε με μια ελαφριά κόκκινη σάλτσα και να προσθέσουμε λίγο τυρί, παρά να φάμε κρέμα γάλακτος και άλλα παχυντικά. Επίσης μεγάλο ρόλο εκτός από τον τρόπο μαγειρέματος παίζει και η ποσότητα», ανέλυσε.

«Σωστή διατροφή και… άθληση»

Η σωστή διατροφή όμως συμπορεύεται και με την άθληση. Αυτές τις ημέρες που δεν μπορούμε να αθληθούμε σε γυμναστήρια ή άλλους χώρους μπορούμε να αξιοποιήσουμε το σπίτι μας.
«Η κίνηση είναι ένας σημαντικός τρόπος διατήρησης του βάρους μας και της φυσική μας κατάστασης. Μπορούμε να κάνουμε δουλειές του σπιτιού, μπορούμε να κάνουμε ασκήσεις στο σπίτι ή ακόμη και ένα σκοινάκι όπως είχαμε παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στη φυσική μας κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λάμπης και σχολίασε πως με αισιοδοξία και προσαρμογή μπορούν όλα να γίνουν καλύτερα στην καθημερινότητά μας.
Μάλιστα, σημείωσε πως είναι μια ευκαιρία να μαγειρεύουμε περισσότερο στο σπίτι, τώρα που έχουν κλείσει τα εστιατόρια και τα καφέ κι ας παραγγέλνουμε λιγότερο απ’ έξω, ενώ το διαδίκτυο μπορεί να μας τροφοδοτήσει με πολλές συνταγές και να αξιοποιήσουμε δημιουργικά λαχανικά και όσπρια, όπως για παράδειγμα κάνοντας μια σαλάτα οσπρίων.
«Είναι ζήτημα οπτικής. Εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος και πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Ας σκεφτούμε ότι έχουμε περισσότερο προσωπικό χρόνο κι ας κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν, όπως να ακούσουμε μουσική, να δούμε ταινίες, να γυμναστούμε», κατέληξε ο γνωστός διαιτολόγος- διατροφολόγος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.