«Μένουμε σπίτι»…Πώς συμβιώνουμε ευτυχισμένοι

Η ψυχική υγεία έχει τεράστια σημασία, αναφέρει ο κ. Κωτούλας, ειδικός Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Οι συνθήκες που βιώνουμε όλοι, είναι πρωτόγνωρες με τον εγκλεισμό στο σπίτι, τις απαγορεύσεις αλλά και το φόβο και την ανησυχία λόγω του κορωνοϊού.

Ο κ. Θανάσης Κωτούλας, Ειδικός Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπευτής Συστημικής Προσέγγισης μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και τον Ηλία Κουτσερή, για το θέμα της ψυχικής υγείας, τονίζοντας πως αυτή, δεν διαχωρίζεται από τη σωματική, καθώς χωρίς ψυχική υγεία δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση.
Ο κ. Κωτούλας τόνισε πως αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση έχει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το πιο ιδιαίτερο είναι πως απειλείται η υγεία μας. «Όταν απειλείται η υγεία μας σημαίνει ότι μπορεί να χάσουμε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, που είναι η ίδια μας η ζωή. Όλο αυτό μέσα στο μυαλό μας, είναι μια δύσκολη κατάσταση, να μπορέσει δηλαδή κανείς να κατανοήσει τι συμβαίνει τόσο αιφνίδια και έχει εισβάλει μέσα στη ζωή του και την έχει φέρει άνω κάτω, με πολύ μεγάλες ψυχολογικές επιπτώσεις, που έχουν επιφέρει μια δυσλειτουργία, που είναι και φυσικό να έρθει. Αυτή η δυσλειτουργία έχει να κάνει και με το πως εκφράζεται και πως τοποθετεί τον εαυτό του μέσα σ’ αυτή την κατάσταση, πως έχει νοηματοδοτήσει αυτό που συμβαίνει και πως αυτό το δίνει και στους πιο κοντινούς του ανθρώπους», σημείωσε ο ίδιος.

«Σωστή ενημέρωση, από σοβαρές πηγές»

Μάλιστα, ο κ. Κωτούλας τόνισε πως η ψυχική υγεία είναι το ίδιο ακριβώς με τη σωματική γιατί αν απολεσθεί η ψυχική υγεία δεν θα μπορέσει κανένας να αντιμετωπίσει τίποτα, ούτε τον ιό, ούτε τη ζωή μετά τον ιό. Σύμφωνα με τον ίδιο, για να διαφυλάξει κανείς την ψυχική του υγεία πρέπει αρχικά να έχει σωστή ενημέρωση, από σοβαρές πηγές, που δεν υπερβάλλουν κι αυτές είναι οι επίσημες πηγές όπως ο ΠΟΥ και ο ΕΟΔΥ. Επίσης πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα, όπως τι έχει γίνει, πως έγινε, τι πρέπει και γιατί πρέπει να κάνω τα όσα μου λένε οι ειδικοί.
«Πρέπει να ξέρουμε τι μας συμβαίνει και για ποιο λόγο και να πιστεύουμε αυτό που κάνουμε. Γνώση, εκτίμηση, πεποίθηση. Αφού τα καλλιεργήσουμε αυτά τα τρία , θα πρέπει να δούμε τους τρόπους κατανόησης. Θα πρέπει να καταλάβουμε μπορούμε να δικαιολογήσουμε καταστάσεις και πράγματα», σημείωσε ο κ. Κωτούλας. Αυτό που τόνισε, είναι πως η δικαιολόγηση των πραγμάτων, είναι σημαντική. Δηλαδή θα πρέπει να δικαιολογηθεί το παιδί που πριν ήταν ελεύθερο, τώρα να πρέπει να περιοριστεί.

«Το παιδί να παίζει, να μη διαβάζει συνεχώς»

«Θα πρέπει να το κατανοήσουμε, να του δώσουμε εναλλακτικές, ότι μπορεί να παίζει, ότι επιτρέπεται να μην διαβάζει συνεχώς, να εκφράσει το συναίσθημά του. Δεν είναι ίδιες οι καταστάσεις. Καλό θα ήταν και οι δάσκαλοι και τα φροντιστήρια να μην το παραξηλώσουν … Χρειάζεται κι εκεί μέτρο», ανέφερε. Σε ότι αφορά στα ζευγάρια, ο ίδιος επεσήμανε πως στα ζευγάρια που προϋπήρχαν προβλήματα, τα οποία «κατάπιναν» πριν, γιατί υπήρχε ο χώρος και ο χρόνος, τώρα ενοχλούνται ακόμη και που ο άλλος … αναπνέει. Ωστόσο στα ζευγάρια που έχουν μια υγιή σχέση, ο χρόνος αυτός είναι μια ευκαιρία να δείξουν τα συναισθήματά τους και να απολαύσουν τη σχέση τους. Βέβαια, ο κ. Κωτούλας δεν παρέλειψε να τονίσει πως είναι σημαντική η διατήρηση της επαφής και με τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας.

«Κακώς έκλεισε η παραλία»

Τέλος, ο ίδιος σχολίασε και το κλείσιμο της παραλίας του Βόλου λέγοντας χαρακτηριστικά πως «και οι ταγοί της πόλης μπορεί να μην κρίνουν ψύχραιμα, να μεγαλοποιούν τα πράγματα από τον φόβο μήπως συμβεί το χειρότερο. Όλοι έχουμε μπει σε μια ψυχική αναστάτωση. «Κακώς έκλεισε η παραλία, γιατί την πήρε η μπάλα, ο μεν Δήμος να δείξει ότι είναι ευαίσθητος σε θέματα δημόσιας υγείας, το ίδιο και το λιμενικό και έριξαν το μπαλάκι στον κόσμο. Επειδή δεν μπορούσαν να διαθέσουν κόσμο για την ομαλή διέλευση του κόσμου, γιατί διέλευση ήταν , δεν κάθονταν στις καφετέριες. Μπροστά στο φόβο μην πάθουμε κάτι, απαγορεύουμε κάτι άλλο, που για τον κόσμο ήταν ψυχοθεραπεία».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.