Μετακινήσεις γιατρών από Κ.Υ, ιδιωτικές κλινικές και ιδιώτες γιατροί στο σχέδιο για τον κορωνοϊό

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη υπό την Αν. Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα

Με κάποιες μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας, σε πρώτη φάση δύο από το Κέντρο Υγείας Βόλου, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, με προτροπή στους ιδιώτες γιατρούς με έμφαση τους παθολόγους και πνευμονολόγους και με 100 κλίνες covid σε κλινικές της Λάρισας που θα μπορούν να μετακινηθούν και ασθενείς από τον Βόλο θα γίνει η προσπάθεια για την αντιμετώπιση του σφοδρού κύματος της πανδημίας. Τα παραπάνω ειπώθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου υπό την Αν. Υπουργό Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα.

 

Στο γραφείο του Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της διοίκησης, της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ, γιατρών, διευθυντών κλινικών και εργαζομένων για την πορεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας με την παρουσία της Αν. Υπουργού Υγείας κ. Μίνας Γκάγκα.

Η ίδια ήταν ήδη ενημερωμένη για την κατάσταση, όμως άκουσε και τους πρωταγωνιστές του Νοσοκομείου. Σε δηλώσεις της αναφέρθηκε στην τρομακτική διασπορά του κορωνοϊού και στην αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών. Επεσήμανε πως έχουν ήδη γίνει προσλήψεις προσωπικού, όπως το σύστημα δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν να έρθει, παρά τις προκηρύξεις για ειδικότητα.

“Εδώ και πολλά χρόνια δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για το πόσους γιατρούς  χρειαζόμαστε και  οι ειδικότητες δεν παράγονται από τη ημέρα στην άλλη. Δεν είναι διαδικασία που κρατάει δύο μήνες”, είπε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε πως κανένας ασθενής δεν θα μείνει χωρίς ιατρική φροντίδα.

 

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Σε ένα Νοσοκομείο που έχει ελάχιστες πλέον διαθέσιμες κλίνες για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, καθώς αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 109 ασθενείς σε κλινικές και θαλάμους αρνητικής πίεσης και οκτώ στη ΜΕΘ, η Αν. Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα ήρθε στον Βόλο για να συζητήσει με τους γιατρούς και το προσωπικό για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η Αν. Υπουργός συσκέφθηκε με την Διοίκηση του Νοσοκομείου, τον Υπεάρχη, τους Διευθυντές Κλινικών, γιατρούς, προσωπικό και άκουσε από πρώτο χέρι την κατάσταση.

Ο οδικός χάρτης που θα ακολουθηθεί στο Νοσοκομείο περιλαμβάνει, δύο άμεσες μετακινήσεις γιατρών- παθολόγου και πνευμονολόγου- από το Κέντρο Υγείας Βόλου και άλλες δύο μετακινήσεις γιατρών από Κέντρα Υγείας, που θα αποφασίσει η ΥΠΕ.

Δύο ιδιωτικές κλινικές στην Λάρισα θα διαθέσουν 100 νέες συνολικά -50 έκαστη- κλίνες για covid ασθενείς, στις οποίες θα μπορούν να νοσηλεύσουν και ασθενείς από τον Βόλο. Ήδη μία κλινική έχει διαθέσει 50 κλίνες. Άρα συνολικά θα δοθούν 150 κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό.

Θα προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού- εργαζομένων- πάνω των 20 ατόμων, μεταξύ αυτών και νοσηλευτών.

Συζητήθηκε και η προοπτική νοσηλείας, εάν αυτές αυξηθούν, ασθενών με κορωνοϊό και στον 7ο όροφο του Νοσοκομείου.

Παράλληλα 10 κλίνες για  non covid ασθενείς θα δώσει και η ιδιωτική κλινική Ελπίς στον Βόλο.

Παράλληλα, έγινε συζήτηση με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμη Τσάμη για ένταξη και ιδιωτών γιατρών στο σύστημα για τις ανάγκες της πανδημίας. Οι ιδιώτες γιατροί που θα θελήσουν να βοηθήσουν θα μπορούν να καλύπτουν το πρωινό ωράριο ενώ θα μπουν και στο πρόγραμμα των εφημεριών. Θα λαμβάνουν 2000 ευρώ το μήνα αφορολόγητα και 250 ευρώ η εφημερία, χρήματα όμως που θα φορολογηθούν. Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος θα απευθύνει κάλεσμα στους γιατρούς της Μαγνησίας, κυρίως παθολόγους και πνευμονολόγους για να ενταχθούν στο σύστημα  για ορισμένο χρόνο για να μπορέσουν να συνεισφέρουν.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.