Μιχ. Μιτζικός: Σκοπιμότητα οι απευθείας αναθέσεις που γίνονται απ΄ τον Δ. Βόλου

Επανέλαβε τη θέση του, για ενσωμάτωση της ΔΕΥΑΜΒ στο Δήμο

Το γεγονός ότι οι απευθείας αναθέσεις στο Δήμο Βόλου αποτελούν σκοπιμότητα, από μέρους της Δημοτικής Αρχής, δήλωσε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Μιχάλης Μιτζικός, με αφορμή το θέμα που ανέδειξε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, καταψηφίζοντας τις απευθείας αναθέσεις. Διευκρίνισε βέβαια, ότι δεν υπάρχει θέμα νομιμότητας καθώς θα είχαν ακυρωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όμως τόνισε ότι είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής, να πετυχαίνει τις χαμηλότερες τιμές.
Όπως είπε, η θέση της «Δύναμης Βόλου» ήταν πάγια στο ζήτημα των αναθέσεων, που είναι θέμα σκοπιμότητας, είπε ότι ο κανόνας πρέπει να είναι ο μειοδοτικός διαγωνισμός, μέσω του οποίου επιτυγχάνεις το μικρότερο οικονομικό κόστος για το Δήμο και όλες τις Δημοτικές Ενότητες.
«Εάν ένα έργο «σπάσει» σε μικρότερα έργα, χωρίς διαγωνισμό, η σκοπιμότητα είναι ότι δεν μπορείς να έχεις το χαμηλότερο δυνατό οικονομικό κόστος, από το αν είχε γίνει ένας μειοδοτικός διαγωνισμός».

Η κοπή χόρτων πάνω από 100 χιλ. ευρώ!

Το κόστος για κοπή των ξερών χόρτων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, αν αθροιστεί, βγαίνει πάνω από 100.000 € και στην Οικονομική Επιτροπή, είπαμε ότι πρέπει να γίνει συνολικά για όλο το Δήμο Βόλου ένας διαγωνισμός, που πρέπει να είναι κανόνας.
Ο Μιχάλης Μιτζικός είπε ότι στην οικονομική επιτροπή, εκτός από τα κλαδέματα έγιναν απευθείας αναθέσεις για προμήθεια φυτών και σπόρων, δεν ήταν μεγάλα τα ποσά, αλλά ο Δήμος πρέπει να κάνει έναν συνολικό προγραμματισμό, ετήσιο ή έστω εξαμηνιαίο και μόνο σε έκτακτες συνθήκες μπορεί να γίνει μια απευθείας ανάθεση.
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται οι αναθέσεις ως κανόνας και η εξαίρεση να είναι …ο διαγωνισμός. Ο κ. Ζέρβας είπε ότι στον απολογισμό για τα διαθέσιμα θα κάνει αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα δοθεί απάντηση, καλή τη πίστη ότι θα τοποθετηθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο συνολικά», τόνισε ο επικεφαλής της «Δύναμης Βόλου», που πρόσθεσε ότι είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να πετυχαίνει τις χαμηλότερες τιμές.

«Να κατατεθούν συνολικά
οι απευθείας αναθέσεις»

Ο δημοτικός σύμβουλος, είπε ότι έχει ζητήσει επανειλημμένως, επιμένει και θα τοποθετηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, να κατατεθούν συνολικά οι απευθείας αναθέσεις που έγιναν και η Δημοτική Αρχή πρέπει από πολιτική ευθιξία και υποχρέωση να τα καταθέσει και να δικαιολογήσει σε ποιους, σε τι ποσοστά και για ποιο λόγο δόθηκαν.
Ο κ. Μιτζικός δήλωσε ότι «μιλάμε για σκοπιμότητα και όχι για νομιμότητα. Θέλω να πιστεύω ότι αν δεν υπήρχε θέμα νομιμότητας οι αποφάσεις θα είχαν ακυρωθεί από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς και δεν θα είχαν εγκριθεί τα κονδύλια από τον επίτροπο».

«Ενσωμάτωση της ΔΕΥΑΜΒ στο Δήμο»

Ο επικεφαλής της παράταξης είπε ότι αυτό που ¨καίει¨ σήμερα είναι η ΔΕΥΑΜΒ, διότι αυτή την εποχή κρίνεται με ποιες προϋποθέσεις θα συνεχίσει τη λειτουργία της αυτή η Δημοτική Επιχείρηση, με τι κόστος για τους πολίτες και για τους εργαζόμενους.
«Αν το σκεφτούν καλά οι εργαζόμενοι, θα έλεγαν ότι η πρότασή μου, η ΔΕΥΑΜΒ να ενσωματωθεί στο Δήμο Βόλου είναι σωστή. Στο Δήμο μπορεί να μην έχουν όλα τα προνόμια που έχουν στην Επιχείρηση και ενημερωνόμαστε από τον Τύπο για απόφαση που επαναφέρει τους μισθούς στο 2012», δήλωσε ο Μιχ. Μιτζικός.
Ο ίδιος είπε ότι κάποια στιγμή, πρέπει να δούμε αυτούς τους μισθούς, σε σύγκριση με τους υπαλλήλους του Δήμου Βόλου, ενώ συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δεν δέχεται β’ κατηγορίας εργαζόμενους.
«Το βασίλειο της Δανιμαρκίας, θα τελειώσει στη ΔΕΥΑΜΒ. Αν είχα εκλεγεί δήμαρχος και είχα τη δύναμη στο Δημοτικό Συμβούλιο, η ΔΕΥΑΜΒ αν δεν είχε εξυγιανθεί από τον πρώτο χρόνο Διοίκησης, θα είχε ενσωματωθεί στο Δήμο Βόλου», δήλωσε. Όπως είπε, νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, έδινε και δίνει αυτή τη δυνατότητα με τους καλύτερους δυνατούς όρους.
Τέλος, τόνισε ότι ο ίδιος και η παράταξή του περιμένουν από τη Δημοτική Αρχή, που ανέθεσε τη διερεύνηση σε δικηγορικό και οικονομοτεχνικό γραφείο, το πόρισμα για την εκκαθάριση και την ενσωμάτωση της ΔΕΥΑΜΒ στο Δήμο Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.