“Να ενσωματωθούν έργα αποχέτευσης ομβρίων και αντιπλημμυρικά στα χρηματοδοτικά προγράμματα”

«Μόνος του δεν πρέπει να πηγαίνει ποτέ κανείς για πεζοπορία» τόνισε η πρόεδρος του Φυσιολατρικού Ομίλου «ΠΑΝ»
Τονίζει η κ. Ανθούλα Αναγνωστοπούλου μιλώντας για τα καταστροφικά φαινόμενα στη Θεσσαλία

«Οφείλουμε να πορευτούμε συνετά» τόνισε στο “Ράδιο Ένα 102,5” και στον Ηλία Κουτσερή, η κα Ανθούλα Αναγνωστοπούλου-Λαΐου, πολιτικός μηχανικός και μέλος του Δικτύου Οριζόντιας Υποστήριξης Δήμων σε θέματα Περιβάλλοντος, της Ε.Ε.Τ.Α.Α. – υπεύθυνη για τους δήμους των Π.Ε. Καρδίτσας, Τρικάλων και Σποράδων , σχολιάζοντας τα καταστροφικά φαινόμενα που επικράτησαν στη Θεσσαλία.
«Έχουμε να κάνουμε με καιρικά φαινόμενα που δεν μπορούμε να ορίσουμε. ΄

Η πολιτικός μηχανικός και μέλος του Δικτύου Οριζόντιας Υποστήριξης Δήμων σε θέματα Περιβάλλοντος, της Ε.Ε.Τ.Α.Α. – υπεύθυνη για τους δήμους των Π.Ε. Καρδίτσας, Τρικάλων και Σποράδων

Είτε αποδεχόμενοι το ρίσκο της κλιματικής αλλαγής ή όχι, οφείλουμε να πορευτούμε συνετά. Ειδικά στο υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας, που έχει την ευτυχία να φιλοξενεί τον θεσσαλικό κάμπο, το πρώτο μας δεδομένο είναι το αρνητικό υδατικό ισοζύγιο και θα έπρεπε ήδη να έχουμε κάνει κάποια έργα» ανέφερε η κα Αναγνωστοπούλου. Η απάντηση σε όλα αυτά; Τα έργα, που αντιμετωπίζουν τόσο τη λειψυδρία όσο και τα καταστροφικά φαινόμενα. Έργα με κόστος ή οικονομία είναι το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει, με την κα Αναγνωστοπούλου να σημειώνει ότι για όλα υπάρχουν μελέτες, αν θέλουμε να αποφύγουμε τον φαύλο κύκλο αποζημιώσεων που θα είναι αρκετές και με πληγές που δεν μπορούν να κλείσουν, ανάκαμψης με επιπλέον έργα επιδιορθώσεων, και καταστροφών στον Πρωτογενή Τομέα.

«Να επιλέξουμε τις επενδύσεις
που θα μας προστατεύσουν»

«Μπορούμε να επιλέξουμε τις επενδύσεις που θα μας προστατεύσουν και δεν θα ξανά χάσουμε την καθημερινότητα που φαντάζει τόσο πολύτιμη. Θα μας εξασφαλίσει ποιοτικό νερό με αναβάθμιση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, θα βάλει την υδροηλεκτρική ενέργεια στη μερίδα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με το μικρότερο αποτύπωμα και το μεγαλύτερο κέρδος, εστιάζοντας στα φράγματα» αναφέρει για να συμπληρώσει: «Το οικοσύστημα διαταράσσεται αλλά δεν επιβαρύνεται , δεδομένου πάντα ότι έχουν προηγηθεί οι κατάλληλες μελέτες και αναλύσεις που έχουν κρίνει το εν λόγω έργο βιώσιμο και απαραίτητο. Δεν χρειάζονται πολλά μικρά τοπικά έργα, αφού δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όλες τις περιπτώσεις, αλλά συνολικά, μόνο καλό μπορεί να φέρει”.

Υπογράμμισε πως η παραλιακή ζώνη της Μαγνησίας είναι ζώνη υψηλού  κινδύνου πλημμύρας και όχι υψηλού κινδύνου όσο αφορά το υδατικό έλλειμμα, ενώ συμπλήρωσε πως τα μικρά φράγματα στο Πήλιο θα μπορούσαν να είναι ευεργετικά για τις παραλιακές περιοχές, μόνο μετά από ενδελεχή μελέτη, κάτι που χωρίς εμπεριστατωμένη έρευνα δεν είναι δεδομένο.

Πάντως, και η ίδια βλέπει μεν ότι υπάρχει μία περίοδος επαναφοράς στα καταστροφικά φαινόμενα, με δεδομένη από την άλλη, την κλιματική αλλαγή.«Έχουμε μπει στον φαύλο κύκλο να ζητάμε το νερό και αυτό να μπορεί να μας καταστρέψει.
Τώρα έχουμε υψηλές στάθμες σε λίμνες και ποταμούς, αλλά πέρυσι όλοι ανησυχούσαν για το χαμηλό ύψος» σχολίασε η κα Αναγνωστοπούλου.
Ειδικά για το Δίκτυο, ανέφερε ότι ο κύριος σκοπός του, είναι η υποστήριξη των Δήμων για την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Συνοχής για τα έργα Περιβάλλοντος.

Η κ. Αναγνωστοπούλου επεσήμανε πως υπάρχει υποστελέχωση στους δήμους κι αυτό είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει όλη τη χώρα και υπογράμμισε την ανάγκη ενσωμάτωσης έργων αποχέτευσης ομβρίων και αντιπλημμυρικών στα χρηματοδοτικά προγράμματα.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.