Μικρά κεφάλαια κίνησης 2.000 ως 10.000 € ζητά για τις επιχειρήσεις της Μαγνησίας το Επιμελητήριο

Χαμηλότοκα και αποπληρωμή σε πέντε έτη, με ένα μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής

Πρόταση να στηρίξει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με μικροκεφάλαια, με ένα μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ώστε να στηρίξει την τοπική οικονομία, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο κατέθεσε το Επιμελητήριο Μαγνησίας, όπως είπε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και τον Δ. Καρεκλίδη, ο πρόεδρος Αριστοτέλης Μπασδάνης, που είπε ότι στόχος, πρέπει να είναι την περίοδο αυτή, να μην κλείσει ούτε μια επιχείρηση.
Σύμφωνα με τον κ. Μπασδάνη, η κυβέρνηση για την τόνωση της οικονομίας, έχει εξαγγείλει για την καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής μέσω της ΑΔΕ χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 1 δις €. «Εμείς θεωρούμε ότι ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί να αναπτυχθεί και μέσω των Επιμελητηρίων της χώρας, με επιχορήγηση της τάξης 300.000 – 400.000 εκ. €, που θα μπορεί να διανεμηθεί αναλογικά με τις εγγεγραμμένες επιχειρήσεις, για να τους δοθεί η δυνατότητα να επιχορηγήσουν τα μέλη τους μικρά κεφάλαια κίνησης 2.000 ως 10.000 € χαμηλότοκα και με διάρκεια αποπληρωμής πέντε έτη», τόνισε.

«Με εγγύηση του δημοσίου
και κριτήρια χορήγησης»

Ο πρόεδρος τόνισε ότι, τα Επιμελητήρια προσπαθούν να βοηθήσουν τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, να σταθούν σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία όρθιες. Συνεπώς, με την εγγύηση του δημοσίου και με κριτήρια χορήγησης που θα καθορίζονται από τα ίδια τα Επιμελητήρια, ανάλογα με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, θα μπορέσουν να στηρίξουν αυτές τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Συμπλήρωσε δε ότι τα χρήματα αυτά, θα επιστραφούν στο Δημόσιο, ενώ τα Επιμελητήρια θα μπορέσουν να στηρίξουν τις πολύ μικρές επιχειρήσεις με μικροποσά, ανάλογα με τα κριτήρια που πρέπει να θεσπιστούν άμεσα και με πολύ γρήγορες διαδικασίες και με στόχο τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.
Η πρόταση υποβλήθηκε από το Επιμελητήριο Μαγνησίας και αναμένεται από την κυβέρνηση άμεσα απάντηση, ενώ ο κ. Μπασδάνης δήλωσε ότι τώρα με τα νέα στοιχεία και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην Ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει μέσω των Επιμελητηρίων τη μικρή επιχειρηματικότητα.
«Από δω και στο εξής θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρές καταστάσεις, ήδη το Επιμελητήριο έχει επαφές με το υπουργείο και για περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν, γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και στόχος είναι να μην κλείσει ούτε μια επιχείρηση», ανέφερε ο κ. Μπασδάνης.

«Η ανεργία θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου είπε ότι η πολιτική στήριξης των μακροχρόνια ανέργων και των επιχειρήσεων, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση από την κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των επιχειρήσεων έχει ανάγκες, η ανεργία θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα και θα πρέπει να δοθούν οι βέλτιστες λύσεις, ώστε να έχουμε τις όσο δυνατόν λιγότερες απώλειες.
Αναφερόμενος στο 10% ύφεση που προβλέπει το ΔΝΤ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου είπε ότι είναι τεράστιο νούμερο, για μια οικονομία που παλεύει να σταθεί όρθια μετά από 10 χρόνια ύφεσης, αλλά είναι και μια συγκυρία που πρέπει να ανασυγκροτηθεί η Ελληνική οικονομία εκ βάθρων, με στοχευμένες κινήσεις σε όλα τα επίπεδα συντονισμένα και συγκροτημένα, για να ανακάμψει η οικονομία και να βοηθηθούν οι κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη.

Τα ειδοποιητήρια για τις συνδρομές

Για την αντιπαράθεση με τον επικεφαλής του συνδυασμού «Μαγνησία 2025» Τρύφωνα Πλαστάρα, σχετικά με τα ειδοποιητήρια, ο Αρ. Μπασδάνης είπε ότι ο ίδιος, πάντα αποφεύγει να ασχολείται με κακόβουλες θέσεις που δεν βοηθούν και δημιουργούν εντυπώσεις. Όπως είπε, το Επιμελητήριο, όπως κάθε χρόνο, στέλνει τις συνδρομές στις ατομικές επιχειρήσεις μέλη του, τον Φεβρουάριο, τα υποστελεχωμένα Ταχυδρομεία τις έστειλαν τώρα, ωστόσο, τα 20 € της συνδρομής, μπορούν να πληρωθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Πρόσθεσε δε, ότι όσοι αδυνατούν να καταβάλουν τη συνδρομή, δεν θα πληρώσουν φέτος και θα τις αφήσουν για αργότερα, καθώς κανένα Επιμελητήριο δεν βεβαιώνει τις οφειλές στο Δημόσιο.
Αποποίηση αποζημίωσης
Τέλος, είπε ότι όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, θα αποποιηθούν της αποζημίωσης κάθε συνεδρίασης, στο πλαίσιο μιας συμβολικής κίνησης, μετά την πρόκληση που δέχτηκαν και συμπλήρωσε ότι αυτά που προσφέρουν είναι πολλαπλάσια μιας αποζημίωσης της τάξης των 150 €.

Το Επιμελητήριο θα προχωρήσει σε στήριξη του προσωπικού του ΕΚΑΒ Βόλου, με πίστωση 5000 € που θα διαθέσει, για μέσα ατομικής προστασίας και άλλα υλικά, όπως έγινε και με τη συμβολή στο Νοσοκομείο Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.