Μήνυμα αγώνα, ελπίδας και αισιοδοξίας, από Ελληνόπουλα εν μέσω κορωνοϊού στην Ιταλία

Για τον «Θούριο», μίλησε στο «Ράδιο-Ένα», ο γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης και Καμπανίας

Ο περιορισμός στο σπίτι φαίνεται ότι είναι η σωστή συνταγή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και στη γειτονική Ιταλία, που είναι από τις χώρες με τα πιο πολλά θύματα από τον φονικό ιό, όπου εφαρμόστηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας και ήδη στη Νάπολι έχουν περιοριστεί τα κρούσματα και οι θάνατοι.
Τα παραπάνω ανέφερε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και τον Ηλία Κουτσερή, ο Σωτήρης Παπαδημητρίου, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης και Καμπανίας, ο οποίος τόνισε ότι η κατάσταση στην Ιταλία είναι πρωτόγνωρη, τα νούμερα έχουν ξεφύγει πολύ και η χώρα βρέθηκε απροετοίμαστη, σε σχέση με την Ελλάδα, η οποία πήρε παράδειγμα απ’ αυτό που γινόταν στην Ευρώπη και αντέδρασε κάπως νωρίτερα.
Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε με καθυστέρηση και βρέθηκε απροετοίμαστος να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από το κορωνοϊό. Τα συστήματα υγείας στις χώρες του νότου, ανέφερε, έχουν εξασθενήσει, λόγω της υποχρηματοδότησης και γι’ αυτό οι χώρες βρέθηκαν απροετοίμαστες και χωρίς δομές αντιμετώπισης της πανδημίας.

«Οι Ναπολιτάνοι μοιάζουν με τους Έλληνες»

Ο γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης και Καμπανίας, που είναι αρχιτέκτονας μηχανικός, είπε ότι μπορεί να πάει στο γραφείο με εξουσιοδότηση, που δικαιολογεί την παρουσία του στο δρόμο, ωστόσο υπάρχει και εκεί απαγόρευση της κυκλοφορίας.
«Οι Ναπολιτάνοι από την αρχή, επειδή μοιάζουν με τους Έλληνες και αντιστέκονται στην πειθαρχία, σε δεύτερη φάση έδειξαν μεγάλη υπευθυνότητα στους περιορισμούς που έθεσε το κράτος και οι φορείς, οπότε έχουν περιοριστεί τα κρούσματα και οι θάνατοι», τόνισε ο Σωτήρης Παπαδημητρίου.

Συγκινητική πρωτοβουλία με μήνυμα ελπίδας

Στο μεταξύ, με μια συγκινητική πρωτοβουλία, αποφάσισαν να τιμήσουν πρόσφατα την 199η Επέτειο της Επανάστασης του 1821, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης και Καμπανίας. Όντας επί μακρόν σε κατ΄ οίκον απομόνωση, λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται, για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωναϊού Covid-19, ηχογράφησαν, ο καθένας κι η καθεμιά, τη δική του, μουσική ή χορωδιακή συνεισφορά, για το «Θούριο» του Ρήγα Βελεστινλή – Φεραίου. Το αποτέλεσμα της συνεργατικής τους προσπάθειας, που παρουσιάστηκε διαδικτυακά, αλλά και μέσω του «Ράδιο-Ένα», συνιστά το δικό τους, μήνυμα αγώνα, ελπίδας, αισιοδοξίας, αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας.
Η συγκινητική ιδιαιτερότητα της εν λόγω προσπάθειας κρύβεται στις λεπτομέρειές της, αφού η μουσική συνεύρεση των παιδιών, έγινε «εξ αποστάσεως». Κάθε παιδί έπαιξε μουσική ή τραγούδησε πάνω σε μια συμφωνημένη -διαδικτυακά- μουσική ή χορωδιακή φόρμα. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας, το κάθε ηχητικό αρχείο, εστάλη στο «Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης της Νάπολης», όπου τα παρέλαβε ο κ. Σωτήρης Παπαδημητρίου, ο οποίος επεξεργάστηκε το ηχητικό υλικό, στο μικρό ερασιτεχνικό στούντιο.

Έντονο Ελληνικό στοιχείο

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, η παρουσία του σύγχρονου Ελληνισμού και με αρκετούς Θεσσαλούς, στη Νάπολη, αρχίζει από το 1500, όταν μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης οι πρώτοι Έλληνες πήγαν στην Ιταλική πόλη, χτίστηκε η πρώτη εκκλησία στη Νάπολι, των Αγίων Πέτρου και Παύλου.
Οι σχέσεις της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης και Καμπανίας (που αριθμεί 500 οικογένειες) με την Ελλάδα είναι στενές και σήμερα, με την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ανταλλαγές μαθητών Λυκείων και εκδρομές και ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι ο αγώνας της Ελληνικής Κοινότητας είναι να δώσει ένα στίγμα σε σχέση με την Ελλάδα.
Το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο της Νάπολης έχει 50 μαθητές και ο γραμματέας της Κοινότητας, τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια διδασκαλίας της γλώσσας, του πολιτισμού και της κουλτούρας του Ελληνισμού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.