Μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Προτείνει το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Λάμπρος Νούσης

Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, μέσω του Συνεδρίου του, που θα γίνει 30 Ιουνίου με 2 Ιουλίου, πρέπει να στείλει μήνυμα ενότητας και να μην κλείσει την πόρτα και στις άλλες κινήσεις, καθώς είναι μεγάλη ευκαιρία για τη Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα να συσπειρωθεί και να αποκτήσει δυναμική, επισήμανε το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας Λάμπρος Νούσης, που μίλησε στο «Ράδιο Ένα 102,5».
Ο κ. Νούσης αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και στις διαφορετικές απόψεις που ακούστηκαν και τόνισε ότι κανείς δεν αμφισβητεί την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά, που πρότεινε συνέδριο θέσεων, τη στιγμή που άλλα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου είπαν να γίνει ιδρυτικό συνέδριο στελεχών και εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση, όπως είχε αποφασιστεί στο 10ο Συνέδριο του κόμματος.
«Το θέμα είναι η διαφορετική άποψη και πως θα κάνουμε το επόμενο βήμα, αν θα είναι ενδιάμεσο, που βοηθάει στη μόχλευση των θέσεων και αντιθέσεων ή αν θα πάμε σε ιδρυτικό ή άλλο Συνέδριο που θα έχει άλλο σκοπό και θα αποκλίνει», τόνισε το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
Ακατάλληλες οι ημερομηνίες;
Σύμφωνα με το μέλος της ΚΠΕ απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το συνέδριο που ΠΑΣΟΚ θα γίνει 30 Ιουνίου, 1 και 2 Ιουλίου εποχή που άλλοι θα δουλεύουν στον τουρισμό και άλλοι θα βρίσκονται στις πλαζ, γι΄αυτό όπως είπε, είναι ζήτημα αν ο χρόνος αυτός είναι ο καταλληλότερος να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία.
Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ που είναι το κόμμα του σοσιαλισμού που στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 48% έφτασε τελικά να το μικρύνει η κοινωνία τόσο πολύ, κάτι που ήταν οπωσδήποτε κακό, αλλά από την άλλη, όλα αυτά τα χρόνια στην αντιπολίτευση και συναισθανόμενοι τη μικρή μας δύναμη, κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να ξανακάνουμε νέα σχέση με την κοινωνία, να αποκτήσουμε νέα φωνή, με νέα πρόσωπα, με εμβάθυνση στο χώρο του κέντρου και του σοσιαλισμού. «Πλέον είμαστε έτοιμοι να εκπροσωπήσουμε την κοινωνία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ανανεωμένοι, με καινούργιο λόγο, νέο αφήγημα και η συγκυρία αν είμαστε ψύχραιμοι, να μας οδηγήσει ακόμη και στη δεύτερη θέση. Όπως είναι η συγκυρία σήμερα, με την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και με τον διχαστικό λόγο που εκφράζει η ΝΔ, είναι μια χρυσή ευκαιρία για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη», ανέφερε ο Λ. Νούσης.

«Θα μικρύνει το ποσοστό αποχής»
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι το ποσοστό αποχής είναι υψηλό, κάτι που απέδωσε στην κρίση που περνά η χώρα και την απαξίωση της πολιτικής και εκτίμησε ότι με τους νέους συσχετισμούς στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, το ποσοστό αποχής θα μικρύνει.
Για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στην οποία ακούστηκε η εισήγηση της Φώφης Γεννηματά για το τι θα γίνει στο Συνέδριο, ο Λάμπρος Νούσης είπε ότι στόχος είναι η ενίσχυση και η εμβάθυνση της συμπαράταξης, στη σχέση της με την κοινωνία.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν 115 σύνεδροι και μίλησαν 30 άτομα και το μέλος της ΚΠΕ είπε ότι ακούστηκαν διαφορετικές προτάσεις, αλλά μάλλον το Προεδρείο δεν ήταν έτοιμο να τις θέσει σε ψηφοφορία, ενώ δεν αντέδρασε όταν κατατέθηκε η πρόταση των τριών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου.

Η διαφορετική άποψη
δεν συνιστά «φράξια»
Η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά πρότεινε συνέδριο 30 Ιουνίου με 2 Ιουλίου, με σύνθεση 50% των συνέδρων από τα κόμματα και 50% από την κοινωνία, με τον τρόπο που θα ορίσει η επιτροπή συνεδρίου. Ο Λάμπρος Νούσης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα που λειτουργεί δημοκρατικά και βάσει καταστατικού και η διαφορετική άποψη είναι κατοχυρωμένη και δεν συνιστά «φράξια», ούτε αμφισβήτηση στο πρόσωπο κανενός.
Η θέση των τριών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν να γίνει ένα Συνέδριο στελεχών και εκεί στην απόφαση να αποφασιστεί ιδρυτικό συνέδριο και εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση, όπως είχε αποφασιστεί στο 10ο Συνέδριο του κόμματος. Ο Λ. Νούσης, είπε ότι η πρόταση αυτή σημαίνει ότι δεν ξεχνιούνται οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ανακόλουθο, δεν αποκλείονται άλλα κόμματα όπως το Ποτάμι, η Δημοκρατική Ευθύνη και άλλες κινήσεις του ευρύτερου χώρου.
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ενός ανδρός αρχή
Το μέλος της ΚΠΕ εκτίμησε ότι τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμοι για τη διάλυση του κόμματος και εκτίμησε ότι πρέπει να μείνουν τα προσωπικά πίσω και να υπάρχει ξεκάθαρος στόχος. «Μόνο μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία μπορείς να αλλάξεις άποψη και πρέπει να είσαι έτοιμος να το κάνεις», δήλωσε και πρόσθεσε ότι το κόμμα βάσει καταστατικού δεν είναι ενός ανδρός αρχή.
Πολλοί διαφωνούν με τον τρόπο που επιχειρείται να γίνει το Συνέδριο, γιατί το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι δημοκρατικό κόμμα και η πολιτική πρακτική είναι ότι οι σύνεδροι πάντα εκλέγονται και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει αυτό τώρα, τόνισε.

«Διγλωσσία στις δηλώσεις
του προέδρου της ΔΗΜΑΡ»
Ο Λάμπρος Νούσης βλέπει διγλωσσία και στις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και άλλων κινήσεων ότι πρέπει να πάμε σε ένα ιδρυτικό συνέδριο με εκλογές από τη βάση και διερωτήθηκε πότε λένε την αλήθεια και αυτά τα κόμματα, ενώ ανέφερε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουν όλοι τελικά τι θέλουν.
Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι κρίμα μια προσπάθεια που έχει γίνει στόχος και όραμα εδώ και χρόνια, για εμβάθυνση και ομογενοποίηση του χώρου με προοπτική δεύτερου κόμματος τουλάχιστον στις εκλογές, να πάει χαμένη και ευελπιστεί να επικρατήσει η ενωτική διάθεση και η ικανότητα επιβίωσης του χώρου.
Σύμφωνα με τον κ. Νούση κανείς δεν αμφισβητεί το πρόσωπο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, που είναι εκλεγμένη με 62% έχει νομιμοποίηση από τη βάση και έκανε άοκνες προσπάθειες εδώ και χρόνια να ανοιχτεί στην κοινωνία.
«Το θέμα είναι η διαφορετική άποψη και πως θα κάνουμε το επόμενο βήμα, αν θα είναι ενδιάμεσο, που βοηθάει στη μόχλευση των θέσεων και αντιθέσεων ή αν θα πάμε σε ιδρυτικό ή άλλο Συνέδριο που θα έχει άλλο σκοπό και θα αποκλίνει», τόνισε το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.