Μητρόπουλος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Οι δανειστές μας περιμένουν στη γωνία»

Τι προβλέπει για τα δημοσιονομικά αλλά και τα εργασιακά ο γνωστός εργατολόγος

Για το εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται στο προσκήνιο, αλλά και για τα δημοσιονομικά θέματα που έχουν ανοίξει και πάλι μίλησε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, βλέποντας ότι τα δεδομένα δεν συνθέτουν μία ευχάριστη εικόνα.

Όπως τόνισε, θα περίμενε κανείς μετά από τόσα χρόνια δημοσιονομικής τιθάσευσης η χώρα να δανείζει και όχι να δανείζεται και μάλιστα με επιτόκιο 2%, με το χρέος από τα 160 δις του 22010 να έχει φτάσει τα 374 δις(!), τη στιγμή που τα νοικοκυριά οφείλουν πλέον 250 αντί 90 δις ευρώ! «Άρα κράτος και νοικοκυριά οφείλουν 4 περίπου ΑΕΠ» υποστήριξε ο κ. Μητρόπουλος, συμπληρώνοντας ότι οι δανειστές μας περιμένουν στη γωνία αν δεν υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία το 2023, και ενδεχομένως να έχουμε πακέτο μέτρων. «Η κατάσταση στην οικονομία σύμφωνα και με στοιχεία για την ανεργία, δεν είναι καλή μετά από τόσα χρόνια δημοσιονομικής πειθαρχίας» εκτίμησε χαρακτηριστικά, ενώ ο ίδιος περιμένει να δει αν η κυβέρνηση θα συμπιέσει το μη μισθολογικό κόστος όπως επιδόματα, όπως πράττουν και άλλες κυβερνήσεις.

«Οπότε περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το νέο εργασιακό, και αν θα κινηθεί η κυβέρνηση προς την ανάπτυξη πτωχαίνοντας περαιτέρω τους εργαζόμενους. Ήδη κάποιοι θεσμοί όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα αρχίζουν να ψελλίζουν ότι το χρέος της Ελλάδας ενδεχομένως να μην είναι βιώσιμο» τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.

Παράλληλα, στάθηκε και στο περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε ότι τα 72 δις είναι τελικά 54,5 δις, με τα υπόλοιπα να είναι η συνεισφορά της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά όργανα. Ο γνωστός εργατολόγος τόνισε επ’ αυτού ότι από αυτά τα χρήματα οι μικρομεσαίοι είναι παντελώς αποκλεισμένοι, αφού θα πάνε στους ψηφιακούς επιχειρηματίες, στους «πράσινους» και τους καινοτόμους και θα μείνουν κάποια για κατάρτιση σε καινοτόμες δραστηριότητες.

Τέλος, όσον αφορά τα εργασιακά, σημείωσε ότι το 40ωρο δεν θ’ αλλάξει αλλά και ότι υπήρχε μία ρύθμιση ανενεργή προερχόμενη από την εποχή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ιδιαίτερα σκληρή, που λέει ότι σε έναν χρόνο μπορεί ένας εργαζόμενος να δουλεύει 12 ώρες και το επόμενο εξάμηνο να δουλεύει εξάωρο. «Όμως σύμφωνα με νόμο 100 ετών όποιος δουλεύει περισσότερο παίρνει υπερωριακή αμοιβή. Τώρα αυτό εμφανίζεται ως θεσμός διευθέτησης του χρόνου εργασίας με τις υπερωρίες ν’ αναπληρώνονται με ρεπό ή με άδεια και δεν θα αμείβεται η υπερωρία» ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος, καταλήγοντας ότι από εκεί και πέρα έρχονται και άλλες αλλαγές, με μία ρύθμιση για παράδειγμα που εξισώνει την αποζημίωση εργάτη και υπαλλήλου. «Είναι μία εξαγγελία που την βλέπουμε θετικά, αλλά επειδή μπορεί να υπάρχουν και πονηρά σημεία περιμένουμε να το δούμε στα χαρτιά» τόνισε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.