Αλ. Μητρόπουλος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Τεράστιες απώλειες για τους εργαζόμενους και τα Ταμεία»

Βλέπει ύφεση για 3-4 χρόνια ο γνωστός εργατολόγος

Ιδιαίτερα απαισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις συνέπειες σε βάρος εργαζομένων και ασφαλιστικών ταμείων εμφανίστηκε ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, με την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και τις αποφάσεις της κυβέρνησης να συντελούν σε ύφεση που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και τέσσερα χρόνια.

«Η οικονομία, επειδή είναι εποχική, θα βρεθεί σε μία δίνη, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει παραγωγικές δομές που έχουν δοθεί σε ξένα κράτη. Είμαστε τουριστική οικονομία και εξαρτόμαστε από το ποιοι θα ταξιδέψουν. Θα υποστούμε μία βαθύτερη κρίση και είναι ανόητοι όσοι λένε ότι θα ακολουθήσει ανάπτυξη. Θα πάμε σε ύφεση για τα επόμενα 3-4 χρόνια με δεινές συνέπειες για τα νοικοκυριά» εκτίμησε ο κ. Μητρόπουλος.

Σχολιάζοντας την αναστολή συμβάσεων και την εκ περιτροπής εργασίας, ο γνωστός εργατολόγος αναφέρει ότι οι συνέπειες στα εισοδήματα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα είναι δραματικές, καθώς όσοι μπήκαν σε αναστολή έχουν απώλεια του εισοδήματός τους τουλάχιστον 40%. «Ένας μισθωτός με 1000 ευρώ με 1,5 μήνα σε αναστολή εργασίας με 800 ευρώ, έπρεπε να πάρει 1500 ευρώ. Αν μπήκε τον Μάιο θα πάρει 534 ευρώ» σημείωσε ως παράδειγμα και αναφέροντας ότι είναι παράνομη η εργασία κατά τη διάρκεια της αναστολής. Από την άλλη, τόνισε ότι η εκ περιτροπής εργασία θα φέρει απώλειες 20-30%, στο κομμάτι του μισθού που θα καλύψει η Πολιτεία.

Απώλειες για όλους

Τα όσα περιέγραψε ο κ. Μητρόπουλος μεταφράζονται σε απώλειες 1 δις ευρώ μέχρι τώρα για τους εργατοϋπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, συμπληρώνοντας ότι θα χαθούν και από την εκάστοτε τοπική αγορά, ενώ μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο οι συνολικές απώλειες θα φτάσουν τα 5-7 δις ευρώ!

Ανάλογος θα είναι ο αντίκτυπος για τα ταμεία. Σύμφωνα με έρευνα, ο ΕΦΚΑ θα απωλέσει 1 δις από μείωση εισφορών, ενώ από 1ης Ιουνίου θα ισχύσει απόφαση της κυβέρνησης για μείωση μίας μονάδας εργοδοτικών και εργατικών εισφορών ,που είναι κυρίως επιδόματα ανεργίας, αφαιρώντας 200 εκατομμύρια από τον ΟΑΕΔ. «Τα ταμεία μέχρι τέλη του έτους θα έχουν έλλειμμα 30% και πλέον» σχολίασε ο κ. Μητρόπουλος.

«Τηλεργασία σημαίνει απώλεια δικαιωμάτων»

Όσον αφορά την τηλεργασία, ο κ. Μητρόπουλος σχολίασε ότι όταν χάνεται ο τόπος εργασίας που είναι του εργοδότη, ο εργαζόμενος χάνει αρκετά δικαιώματα. «Δεν δημιουργούνται τριετίες, επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας και τα κάθε είδους φοροεπιδόματα. Στο εξωτερικό έχουν αμφισβητήσει και οικογενειακά επιδόματα» τόνισε, βλέποντας παράλληλα τις νέες μορφές απασχόλησης να μονιμοποιούνται.

Τέλος, όσον αφορά τις συντάξεις, στις 2 Ιουνίου και με βάση απόφαση του ΣτΕ, θα δοθούν αυξήσεις σε 250 χιλιάδες επικουρικές συντάξεις κατά κάποια ευρώ. Αυτό όμως σημαίνει μετάθεση πληρωμής αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις. Οπότε η καταβολή αυτών των χρημάτων οδεύει για τα τέλη του έτους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.