Μνημονική η συνομιλία της γενιάς του Πολυτεχνείου με την Εθνική Αντίσταση

Στο Ράδιο Ένα μίλησε, ο καθηγητής Ιστορίας Χάρης Αθανασιάδης

Μνημονική ήταν περισσότερο η συνομιλία της γενιάς του Πολυτεχνείου με την γενιά της Εθνικής Αντίστασης, δύο γενιές που απείχαν μεταξύ τους 30 έτη με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η γενιά των φοιτητών του Πολυτεχνείου αναζητούσε πρότυπα στο παρελθόν για να στηρίξει ιδεολογικά και συναισθηματικά την δική της δράση και οφείλει στην αντίσταση και τη δημοκρατία, που υπήρχαν και στα δύο γεγονότα.
Τα παραπάνω ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Χάρης Αθανασιάδης καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγγραφέας, ο οποίος μίλησε χθες το απόγευμα, σε επετειακή εκδήλωση του Συλλόγου Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης για να τιμήσει την 25η Νοεμβρίου ημέρα της Εθνικής Αντίστασης, με θέμα «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Πόσα οφείλει το Πολυτεχνείο στην Αντίσταση;».

«Η γενιά του Πολυτεχνείου ήταν από
κοινωνική άποψη πιο αντικομφορμιστική»

Ο καθηγητής αναφέρθηκε πως εισέβαλε το παρελθόν του ’40 στο τότε παρόν του ’73, μέσα από φράσεις, μνήμες και επίκληση παραδειγμάτων, ενώ τόνισε ότι η γενιά του Πολυτεχνείου ήταν από κοινωνική άποψη πολύ πιο αντικομφορμιστική και πολύ πιο κοινωνικά απελευθερωμένη από την προηγούμενη, που ήταν στρατευμένη και μαχητικά, αλλά στο επίπεδο της κοινωνικής απελευθέρωσης και της χειραφέτησης, έπρεπε να μεσολαβήσουν τα κινήματα νεολαίας του ’60, για να αναδειχθεί αυτή η διάσταση.
«Το Πολυτεχνείο συνομιλούσε ταυτόχρονα με τα κινήματα νεολαίας που ξεκίνησαν από τον Μάη του ’68 και απλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη και στον ευρύτερο κόσμο, ενώ συνομιλούσε ακόμη με επαναστατικά κινήματα τύπου Τσε Γκεβάρα στην Λατινική Αμερική, όπως το σύνθημα «απόψε θα γίνει της Ταϋλάνδης», διότι ένα μήνα πριν έγινε αντίστοιχη φοιτητική εξέγερση, σε επίσης αμερικανόφιλο δικτατορικό καθεστώς στην Ταϋλάνδη και υπήρχαν πολλές αναλογίες», επισήμανε ο κ. Αθανασιάδης.
Επίσης είπε ότι το Πολυτεχνείο συνομιλούσε με 3-4 διαφορετικά πράγματα που συνέβαιναν στον κόσμο στην εποχή του, αλλά ταυτόχρονα με το ελληνική παρελθόν της αντίστασης.

«Η Αντίσταση είναι ημέρα
μνήμης και όχι εθνική επέτειος»

Ο καθηγητής είπε ότι είναι μέρος μιας ευρύτερης έρευνας που κάνει για το Πολυτεχνείο και ένα από τα ερωτήματά του είναι αν υπήρχε και τι είδους συνομιλία, ανάμεσα στις δύο αντιστασιακές στιγμές το Πολυτεχνείο και την Αντίσταση 1941-44. Όπως ανέφερε, υπάρχουν κάποιες εξωτερικές ομοιότητες που μπορούμε να δούμε με πρώτο μάτι, ανάμεσα στα δύο και ως επέτειοι είναι τα όρια της θεσμικής και της κινηματικής διάστασης.
«Η Αντίσταση είναι ημέρα μνήμης και όχι εθνική επέτειος όπως η 28η Οκτωβρίου. Αρχικά το 1944 ο πρώτος εορτασμός τα περιείχε και τα δύο το έπος του ’40 και ως συνέχειά του η Αντίσταση 1941-44, αλλά στη συνέχεια αποκόπηκε το ένα από το άλλο, διότι ακολούθησαν τα Δεκεμβριανά και μετά ο εμφύλιος και αυτό το κομμάτι 1941-44 αποκόπηκε, στιγματίστηκε και χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1982 για να θεσμοθετηθεί, αλλά όχι να επανενωθεί, ξεχωριστά ως ημέρα μνήμης», ανέφερε ο κ. Αθανασιάδης.

Με αντιφασιστικό χαρακτήρα

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι ανάλογο συμβαίνει με το Πολυτεχνείο που ήρθε από τα κάτω ως πίεση, οι πρώτες μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις ήταν αμήχανες απέναντί του και τελικά το 1981, θεσμοθετήθηκε μόνο ως σχολική γιορτή και όχι ως εθνική επέτειος.
«Και τα δύο γεγονότα είναι στην γκρίζα ζώνη, δεν είναι στην πρώτη γραμμή είναι στη δεύτερη, τα ενώνει ένα εξωτερικό στοιχείο, ενώ και τα δύο διεκδικούσαν αντιφασιστικό χαρακτήρα», τόνισε ο καθηγητής ιστορίας του Παντείου.

Αντίσταση, εξέγερση, δημοκρατία

Ακόμη τόνισε ότι οι λέξεις αντίσταση, εξέγερση, δημοκρατία, υπάρχουν ήδη τη στιγμή της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό το 1821, επανέρχονται στη δεκαετία του ’40 και ουσιαστικά το Πολυτεχνείο έχει μνήμες και από τις δύο προηγούμενες περιόδους, γι’ αυτό και ενώ οι περισσότεροι που συμμετείχαν στο Πολυτεχνείο ήταν αριστερών πολιτικών αντιλήψεων, τραγουδούσαν συστηματικά τον Εθνικό Ύμνο, παντού ήταν παρών και με αυτόν έκλεισε η τελευταία εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού που είχαν στήσει στο Πολυτεχνείο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.