Απ. Μούσιος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Τα σχολεία μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα, αλλά υπάρχουν ανοιχτά θέματα»

Προβληματίζουν οι μικρές αίθουσες-Αντίθετοι οι εκπαιδευτικοί στη χρήση κάμερας (ηχητικό)

Τα σχολεία θα είναι έτοιμα για να λειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου, τόνισε ο πρόεδρος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αποστόλης Μούσιος, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, επισημαίνοντας ωστόσο θέματα που προκύπτουν για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο κ. Μούσιος τόνισε ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διαδικασία για ψυχολογικούς και εκπαιδευτικούς λόγους. Μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν ως απαραίτητη προϋπόθεση την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία για τη λειτουργία τους, σημειώνοντας τη σημασία του να είναι αυτά ανοιχτά. «Είμαστε υπέρ των ανοιχτών σχολείων γιατί εξυπηρετεί και τους γονείς, αλλά κυρίως τους μη προνομιούχους. Τα κλειστά σχολεία παράγουν εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανισότητες. Παρά τις δυσκολίες, η εκπαιδευτική κοινότητα θα κάνει την δική της υπέρβαση για να ανταποκριθεί πλήρως στον ρόλο της» δήλωσε ο κ. Μούσιος.

Όσον αφορά τα εμπόδια, σημείωσε ότι υπάρχει θέμα με τη λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων, κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα στους γονείς, που είναι και οι δύο εργαζόμενοι. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τις μικρές αίθουσες που δεν μπορούν να έχουν 15 μαθητές, όταν ειδικά σε νηπιαγωγεία υπάρχουν αίθουσες που δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε με 10 παιδιά. «Η λύση που δίνεται είναι ότι τα τμήματα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν με μικρότερο αριθμό μαθητών. Δεν ξέρω όμως πώς μπορεί να γίνει αυτό, όταν σε κάποια ενοικιαζόμενα νηπιαγωγεία δεν υπάρχουν ούτε αύλειοι χώροι, ενώ και πάλι ήρθε στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα της κτηριακής υποδομής στην προσχολική εκπαίδευση» σχολίασε ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών.

Εναντίον καμερών και καταγραφής στοιχείων

Την ίδια στιγμή, δύο ακόμη θέματα απασχολούν τους εκπαιδευτικούς, που έχουν να κάνουν με την τηλεδιδασκαλία.

«Η στάση μας δεν αλλάζει στο θέμα των καμερών. Είχαμε και μία συνεργασία με την Ένωση Γονέων και έχουμε ταυτιστεί πλήρως. Καμία κάμερα και καμία ζωντανή αναμετάδοση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Υπάρχουν τρόποι οι εκπαιδευτικοί να στηρίξουν τους μαθητές που απουσιάζουν από το σχολείο. Το έκαναν μέχρι σήμερα, σε καμία περίπτωση όμως μέσω της κάμερας» ανέφερε αρχικά ο κ. Μούσιος, ενώ υπογράμμισε ότι όλοι είναι κάθετα αντίθετοι στο να δοθούν στοιχεία των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στη σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση.

«Δεν ξέρω γιατί ζητείται αυτό, ούτε το υπουργείο το ζητάει. Είναι μία πρωτοβουλία της περιφερειακής διεύθυνσης και από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς όλοι είμαστε αντίθετοι στο να συμβεί αυτό. Όλοι οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στη διαδικασία, εφαρμόζοντας αυτό που έλεγε το Υπουργείο Παιδείας» υπογράμμισε ο πρόεδρος δασκάλων και νηπιαγωγών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.