Μπάχαλο… οι ρυθμίσεις με τις δόσεις

Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας κ. Αλέκος Κεχαγιάς.
Ακατανόητη η πλατφόρμα, όπως ανέφερε ο Αλ. Κεχαγιάς απ΄τον Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών

Μπορεί εδώ και τρεις μέρες να άνοιξε η πλατφόρμα για επανένταξη στη ρύθμιση 100 και 120 δόσεων, φορολογούμενων που τις έχασαν στη διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο, οι λογιστές ακόμη προσπαθούν να την κατανοήσουν, με αποτέλεσμα να μην έχει ξεκινήσει ακόμη η υποβολή των αιτήσεων. Επίσης, ακόμη δεν υπάρχει σχέδιο νόμου για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αν και ελαφρύνσεις αρχίζουν από την 1η Οκτωβρίου, όπως ο φόρος δωρεάς και η έκπτωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου.
Τα παραπάνω ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημ. Καρεκλίδη, ο Αλέκος Κεχαγιάς υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, που επισήμανε ότι όταν τρέξουν οι δόσεις των 36 και 72 δόσεων, τα πράγματα θ’ αρχίσουν να μπαίνουν σε μια σειρά.
Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΣΟΛ, τόνισε ότι εδώ και τρεις μέρες που άνοιξε η πλατφόρμα της αίτησης για επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις, ο ίδιος ακόμη προσπαθεί να καταλάβει, παρά τα τηλεφωνήματα και τις επαφές με τις τοπικές ΔΟΥ και δήλωσε ότι δεν κατάφερε να φτάσει ακόμα πουθενά.
Όπως είπε, όσοι είχαν ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων, που είχαν γίνει τον Μάρτιο του 2015 και τις 120 που έγιναν το 2019 και τις έχασαν την περίοδο της πανδημίας, έχουν τη δυνατότητα, αποκλειστικά για τις δύο αυτές ρυθμίσεις, να κάνουν κάποια αίτηση για επανένταξη στις ρυθμίσεις.

“Είναι καλό, αλλά αυτό έχει προϋποθέσεις και αυτές οι ρυθμίσεις αφορούν, είτε την Εφορία, είτε τα ασφαλιστικά ταμεία. Η επανένταξη στις ρυθμίσεις αυτές, έχει κάποιες διαφορές. Ενώ η Εφορία ζητάει πληρωμή μέχρι 30 Σεπτεμβρίου τη δόση του Αυγούστου, ο ΕΦΚΑ ζητάει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, να πληρωθούν οι δόσεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα ο ΕΦΚΑ ζητάει, να μην έχεις αρρύθμιστες οφειλές στο ΚΕΑΟ. Επίσης η Εφορία ζητάει όποιος έχει πληρώσει μέσα στον Αύγουστο, κάποιες δόσεις από τις ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων, αποκλείονται από την ηλεκτρονική αίτηση και πρέπει να κάνουν αίτηση στην Εφορία”, εξήγησε ο κ. Κεχαγιάς.

Όσον αφορά σε μία ρύθμιση που αναμένεται των 36 ως 72 δόσεων, είναι άλλη ρύθμιση, που αφορά μόνο κάποιες δόσεις ρυθμίσεων που πήραν αναστολή στη διάρκεια της πανδημίας και τέλος, υπάρχει μια άλλη ομάδα ρυθμίσεων 12 ή 24 δόσεων, για άλλες τρέχουσες οφειλές, είτε προ κορωνοϊού, είτε σημερινές.
Ο λογιστής τόνισε ότι το να γίνει μια ρύθμιση είναι πολύπλοκο θέμα αυτή τη στιγμή.

Θέμα χαρακτήρα η συνέπεια

Η συνέπεια στις ρυθμίσεις εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του επιχειρηματία και από την οικονομική του κατάσταση και γενικότερα παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο. Υπάρχουν άνθρωποι που από το χαρακτήρα τους θέλουν να ακολουθούν τις δόσεις, αλλά κάτι δεν πηγαίνει καλά και δεν μπορούν να τις τηρήσουν, τόνισε και έφερε ως παράδειγμα του ιδιοκτήτες ακινήτων, που την περίοδο της πανδημίας και για ένα μεγάλο διάστημα δεν εισέπρατταν νομίμως, ενοίκια από τους μισθωτές.
Ο κ. Κεχαγιάς τόνισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις επαγγελματιών που εκμεταλλεύονται καταστάσεις, μπαίνουν σε ρύθμιση για να πάρουν φορολογική ενημερότητα και την επόμενη μέρα την ξεχνούν συνειδητά, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που δεν δίνουν καμία σημασία στο αν οφείλουν ή όχι και γενικά τόνισε ότι είναι θέμα χαρακτήρα του ανθρώπου και πως αντιμετωπίζει τις υποχρεώσεις του, άλλοι με άγχος και άλλοι χωρίς να τους νοιάζει καθόλου.

Δεν υπάρχει σχέδιο νόμου

Δεν υπάρχει ακόμη σχέδιο νόμου για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αν και ελαφρύνσεις αρχίζουν από την 1η Οκτωβρίου, όπως ο φόρος δωρεάς και η έκπτωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου.
Έφερε ως παράδειγμα διάφορες εξαγγελίες που έγιναν την εποχή της πανδημίας, που όμως στο σχέδιο νόμου που βγήκε μετά, που “ξεχνάει” ένα πράγμα από τις εξαγγελίες, που στο μεταξύ έχει ακούσει ο κόσμος και ρωτάει για αυτά. Στη συνέχεια ακολουθεί ο νόμος, που είναι διαφορετικός από το σχέδιο νόμου, με ερμηνείες και διευκρινίσεις, κάτι που είναι συνηθισμένο στην καθημερινότητα των λογιστών.
Επίσης τόνισε ότι στη διάρκεια της πανδημίας, οι επαγγελματίες προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν δελτία τύπου που ήταν υπερβολικά πολλά, ειδικά του Υπουργείου Εργασίας και προσπαθούσαν να απαντήσουν στα τηλεφωνήματα των πελατών, που λόγω των περιοριστικών μέτρων, δεν μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με κάποια δημόσια υπηρεσία.
“Στην ουσία, τα λογιστικά γραφεία εδώ και χρόνια, έχουν γίνει γραφεία εξυπηρέτησης των φορολογουμένων, κάτι που γνωρίζει όλη η κοινωνία. Τις τελευταίες ημέρες, ένα 30-40% του πρωινού χρόνου απασχόλησης, αφορά τηλεφωνήματα των συνεργατών γραφείων, που ενημερώνουν τους φορολογούμενους ότι δεν βγήκε ακόμη ο ΕΝΦΙΑ, που ισχυρίζονται ότι βγήκε, κάτι που δεν ισχύει”, τόνισε.
Ο κ. Κεχαγιάς τόνισε ότι ταλαιπωρείται ο κόσμος από τα δελτία τύπου και ανακοινώσεις που γίνονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση και ανέφερε ότι σε μια κοινωνία, η οποία κινείται σε αλλόφρονες ρυθμούς με όλα αυτά τα προβλήματα, τους παίρνει όλους η “μπάλα” με τέτοιες συμπεριφορές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.