Μπορεί να στηθεί βιομηχανία δισεκατομμυρίων απ΄την κάνναβη με έσοδα, φόρους, θέσεις εργασίας

Όπως εκτιμά ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΝΝΑΒΙΟ Μιχάλης Θεοδωρόπουλος

Το γεγονός ότι και από την κάνναβη μπορεί να στηθεί μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων, όπως γίνεται με τον καπνό και το αλκοόλ, που θα παράγει έσοδα, φόρους, θέσεις εργασίας και θα φέρει ανταποδοτικά οφέλη για την κοινωνία, ενώ θα αποτελέσει έναν καλύτερο τρόπο να διαχειριστούμε τις εξαρτήσεις συνολικότερα στην κοινωνία και βέβαια να εξαλείψουμε τις αιτίες που οδηγούν σε αυτές, τόνισε στο Ράδιο Ένα και τον Δ. Καρεκλίδη, ο κ. Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΟΙΝΣΕΠ KANNABIO και ιδρυτικό μέλος του συνεταιρισμού.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος, με αφορμή την έγκριση από τη Βουλή του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την παραγωγή και εξαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και είπε ότι η χρήση της κάνναβης, είναι προς όφελος της κοινωνίας, καθώς γίνονται αντιληπτά τα οικονομικά και τα θεραπευτικά οφέλη.
Όπως εξήγησε, μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα. Το ένα είναι η βιομηχανική κάνναβη, με την οποία ο Συνεταιρισμός ασχολείται και είναι πρωτοπόρος στην παραγωγή βιολογικής βιομηχανικής κάνναβης από το 2016, που είναι νόμιμο αγροτικό προϊόν το οποίο χρησιμοποιείται για να γίνουν τρόφιμα και καλλυντικά.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος διαθέτει και μία συμβουλευτική εταιρεία που ασχολείται κυρίως με φαρμακευτική κάνναβη και σ’ αυτό το πλαίσιο κατατέθηκαν στην επιτροπή της Βουλής και κάποιες προτάσεις για το θεσμικό πλαίσιο που άλλαξε.

«Ένα πολύ χρήσιμο φυτό»

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, η κάνναβη είναι ένα πολύ χρήσιμο φυτό και για τις βιομηχανικές και για τις φαρμακευτικές του χρήσεις, καθώς χρησιμοποιούνται διαφορετικές ποικιλίες στη μία και στην άλλη περίπτωση. Η βασική τους διαφορά είναι ότι στη βιομηχανική κάνναβη, οι ποικιλίες έχουν περιεκτικότητα σε Τετραϋδροκανναβινόλη κάτω του 0,2 – 0,3% και η φαρμακευτική κάνναβη είναι οι ποικιλίες που περιέχουν πάνω από 0,3% της ευφορικής ουσίας Τετραϋδροκανναβινόλη.
Ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ τόνισε ότι η κάνναβη είναι ένα φυτό που καλλιεργείται από τον άνθρωπο τα τελευταία 10.000 χρόνια και η απαγόρευση της, είναι ένα φαινόμενο των τελευταίων 70 – 80 ετών, ενώ πριν την απαγόρευση υπήρχε ένα πλαίσιο που αξιοποιούσε και τις βιομηχανικές και τις φαρμακευτικές χρήσεις.
“Η χρήση της κάνναβης ως φάρμακο, είναι γνωστή από την αρχαιότητα, με διάφορους Έλληνες θεραπευτές να την προτείνουν από τότε για διάφορες παθήσεις, όπως για εντερικά θέματα, για τον πόνο και για θέματα που είχαν να κάνουν με την κίνηση. Από το 1800 και μετά είχε ενταχθεί στην Αμερικανική φαρμακοποιία, όπως και σε άλλες χώρες και χρησιμοποιούνταν ως εκχύλισμα για μία σωρεία περιπτώσεων, από εκζέματα και δερματικές παθήσεις μέχρι και άλλες όπως κατάθλιψη, προβλήματα μνήμης και αναπνευστικά προβλήματα”, τόνισε.

Λάθος πολιτικές, διόγκωσαν το πρόβλημα

Ο ίδιος είπε, ότι οι πολιτικές των εξαρτήσεων, έχουν προσανατολιστεί προς την καταστολή, αντί να είναι προσανατολισμένες προς τη μείωση της βλάβης, την πρόληψη και τη θεραπεία και πρόσθεσε ότι η κάνναβη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πως εφαρμόστηκαν λάθος πολιτικές όλα αυτά τα χρόνια, που διόγκωσαν ένα πρόβλημα, αντί να το ρυθμίσουν και να το βάλουν σε ένα πλαίσιο διαχείρισης. Σύμφωνα με τον ιδρυτή του συνεταιρισμού, όταν είναι κάτι παράνομο, είναι σχεδόν αδύνατο να το διαχειριστείς, για αυτό και προφανώς, ο καπνός και το αλκοόλ είναι σε ένα πλαίσιο νομιμότητας, ασχέτως αν δεν το διαχειριζόμαστε σωστά. Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η βλαπτικότητα του καπνού και το αλκοόλ, είναι πολλαπλάσια, δεκάδες φορές από τη βλαπτικότητα της κάνναβης, αυτή καθαυτή, τόνισε.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι το ένα ζήτημα είναι ότι μπορεί να στηθεί μία βιομηχανία δισεκατομμυρίων όπως έχει στηθεί με τον καπνό και το αλκοόλ, αντίστοιχα και στην κάνναβη, η οποία θα παράγει έσοδα, φόρους, θέσεις εργασίας και να υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη για την κοινωνία και το δεύτερο είναι ότι πρέπει να βρούμε έναν καλύτερο τρόπο να διαχειριστούμε τις εξαρτήσεις συνολικότερα στην κοινωνία και βέβαια να εξαλείψουμε τις αιτίες που οδηγούν στις εξαρτήσεις.
“Οι ουσίες καταναλώνονται επειδή υπάρχει ένα κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, το οποίο ενθαρρύνει τη χρήση και το βλέπουμε αυτό πολύ έντονα και στην περίοδο της κρίσης και της πανδημίας, όπου η κατανάλωση ουσιών έχει εκτοξευτεί. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μέτρηση που έγινε στα λύματα βρέθηκαν ίδιες ποσότητες νικοτίνης και κάνναβης. Και όπως καταλαβαίνετε, όταν υπάρχει τόσο μεγάλη κατανάλωση και το χρήμα μένει στο παράνομο και οργανωμένο έγκλημα και τη μαφία, τότε υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα συνολικά στη διαχείριση του θέματος”, ανέφερε ο πρόεδρος της KANNABIO.
Ο ίδιος είπε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό που βλέπουμε μία τόσο ευρεία συναίνεση στη Βουλή, που είναι προς όφελος της κοινωνίας, καθώς γίνονται αντιληπτά τα οικονομικά και τα θεραπευτικά οφέλη.
Ευκαιρία και για αγρότες
Τέλος ανέφερε, ότι οι αγρότες μπορούν να ασχοληθούν στην Ελλάδα με τη βιομηχανική κάνναβη, όπου υπάρχουν περιθώρια να παράξει πολλά διαφορετικά προϊόντα για διαφορετικές αγορές. Τόνισε δε ότι είναι κάτι που πρέπει να το μάθεις, είναι μία νέα καλλιέργεια, που σου δίνει τη δυνατότητα να μπεις σε πολλούς οικονομικούς τομείς. Όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής, βιομηχανικά και κατασκευαστικά υλικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.