Μπουκώρος: Υγιής η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, καθυστέρησε 3 μήνες – Παπανάτσιου: Η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς

Αντιπαράθεση βουλευτών για το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Με φόντο το Ταμείο Ανάκαμψης και το σχέδιο που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα ώστε να ανατάξει την οικονομία μετά τη δίνη της πανδημίας, μίλησαν στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Χρήστος Μπουκώρος από τη ΝΔ και Κατερίνα Παπανάτσιου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο «γαλάζιος» Βουλευτής αναφερόμενος στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάστηκε χθες επεσήμανε πως είναι υγιές το γεγονός ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση ανταποκρίνεται στον ρόλο της και κάνει προτάσεις, όμως αυτές άργησαν 3 μήνες, ενώ η κ. Παπανάτσιου σχολίασε πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά τις μικρές και μεσαίες και σημείωσε πως η «δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς», αναφερόμενη στην ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

 

Χρήστος Μπουκώρος: Επιτέλους η αξιωματική αντιπολίτευση επιτελεί τον ρόλο της

Με το γάντι… ο Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Χρήστος Μπουκώρος «έκοψε» το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης που παρουσιάστηκε χθες από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Βουλευτής τόνισε πως είναι υγιές η αντιπολίτευση να αντιπροτείνει στα μεγάλα ζητήματα, ανέφερε πως επιτέλους η αξιωματική αντιπολίτευση επιτελεί τον ρόλο της, όμως προσέθεσε πως οι προτάσεις αυτές ήρθαν καθυστερημένα κατά 2-3 μήνες, μιας και ήδη η κυβέρνηση έχει συγκροτημένο πρόγραμμα, το οποίο έχει τύχει της έγκρισης από τα ευρωπαϊκά όργανα και τον Ιούνιο αναμένονται και οι πρώτες εκταμιεύσεις των χρημάτων.

«Θεωρώ υγιές η αντιπολίτευση να αντιπροτείνει στα μεγάλα ζητήματα. Δεν έχει σημασία εάν συμφωνούμε, εάν έχουμε τα επιχειρήματα τα αποδομήσουμε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, εάν θα αναπτυχθεί μικρός ή μεγάλος διάλογος. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι επιτέλους η αξιωματική αντιπολίτευση επιτελεί τον ρόλο της. Τα μεγάλα προβλήματα επιδέχονται πολλών λύσεων . Τη μόνη κριτική που θα μπορούσα να κάνω στον κ Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση “ Ελλάδα +”, είναι ότι διατυπώθηκε κάπως καθυστερημένα με την έννοια ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ένα συγκροτημένο πρόγραμμα το οποίο έχει τύχει της εγκρίσεως από τα ευρωπαϊκά όργανα και τον Ιούνιο αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουκώρος.

Ο ίδιος …καλοδέχτηκε από τη μια πλευρά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «ακούμε την κάθε πρόταση και την κάθε προσέγγιση . Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Και προτάσεις που είναι τεκμηριωμένες και βοηθούν στο σχέδιο της ανασυγκρότησης, της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας κατά την άποψή μου πρέπει να υιοθετηθούν», σημείωσε όμως πως ο διάλογος θα πρέπει να γίνει επί των ζητημάτων και όχι με φθηνούς εντυπωσιασμούς και προσεγγίσεις που εξυπηρετούν επικοινωνιακούς σκοπούς.

«Δεν πρόλαβα να διαβάσω αναλυτικά τις προτάσεις που καταθέτει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά είμαι βέβαιος και το έχει καταστήσει με σαφή τρόπο μιλώντας στην ελληνική κοινωνία ο Πρωθυπουργός, ότι όπου υπάρχουν ορθές προτάσεις, με τις οποίες μπορούμε να συμφωνήσουμε και να μας πείσουν ότι υπηρετούν τον στόχο, υιοθετούνται άμεσα από την κυβέρνηση. Δεν έχει απολύτως κανένα κόμπλεξ η κυβέρνηση. Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω ότι ενδεχομένως αυτές οι προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα ήταν περισσότερο χρήσιμες αν είχαν κατατεθεί 2-3 μήνες νωρίτερα έτσι ώστε εάν υπήρχαν πράγματα που συμφωνούσε η κυβέρνηση να τα καταθέσει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα», σημείωσε ο κ. Μπουκώρος ο οποίος σχολίασε χαρακτηριστικά πως «η αντιπολίτευση μπορεί να λέει και πέντε κουβέντες παραπάνω, μπορεί να δίνει και πέντε υποσχέσεις παραπάνω και η πρόσφατη πολιτική ιστορία μας το θυμίζει αυτό. Το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη»,  που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας ως αντιπολίτευση,  δεν το εφάρμοσε ως κυβέρνηση. Αυτό όμως δεν αναιρεί την ανάγκη του διαλόγου  αντιπαράθεσης πολιτικών επιχειρημάτων».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό βουλευτή το πακέτο αυτό των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν μπορεί να διορθώσει όλα  τα προβλήματα της Ελλάδος, μπορεί όμως να προκαλέσει μία ανάφλεξη στην οικονομία ώστε στη συνέχεια να λυθούν τα προβλήματα.

Να αποτελέσει δηλαδή ένα εργαλείο μέσω του οποίου λυθούν τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας ενώ υπογράμμισε πως το πρόγραμμα της ΝΔ που έλαβε πάρα πολύ καλά σχόλια και από τον  ευρωπαϊκό τύπο και τα ευρωπαϊκά όργανα ότι είναι ένα συγκροτημένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας που στοχεύει στους στρατηγικούς τομείς και σε τομείς που δεν είχε δοθεί μέχρι σήμερα μεγάλη σημασία, όπως η  έρευνα, η καινοτομία, η εκπαίδευση, η κατάρτιση.

Κατερίνα Παπανάτσιου: Η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς

Για το σχέδιο που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε η Βουλευτής Μαγνησίας κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα αφορά βάθος χρόνου και τόνισε πως η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς, γιατί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει  περισσότερο επαγγελματισμό στη διακυβέρνηση, τεκμηριωμένες προτάσεις, μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική τόλμη, συγκρούεται με την διαπλοκή και διαφθορά έχει πρόταση και ξέρει πως θα τη διαχειριστεί όταν ο λαός του δώσει την εξουσία.

Αναφορικά με τις δομικές διαφορές του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με της ΝΔ η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως πρόκειται για ένα σχέδιο που αφορά στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, την κοινωνία και όχι σε μια επιχειρηματική ελιτ όπως αυτό της ΝΔ.

«Για μας η μεγάλη πρόκληση του μέλλοντος είναι η ενότητα της κοινωνίας. Είμαστε όλοι μαζί στα δύσκολα, στην πανδημία και την επόμενη ημέρα δεν γίνεται κάποιοι να ευημερούν και κάποιοι να μένουν στο σκοτάδι», ανέφερε η ίδια, ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση η οποία παρόλο που βρήκε 37δις όχι μόνο δεν έκανε αυτά που έπρεπε αλλά η χώρα έχει την τρίτη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη με την ΝΔ να κολλημένη στις εμμονές μιας μικρής επιχειρηματικής ελιτ.

«Όλοι  έχουμε στο μυαλό μας τις ένδοξες στιγμές της δεξιάς του πελατειακού κράτους , που εν τέλει μας οδήγησε σε μια μεγάλη χρεοκοπία αυτό το μοντέλο. Αυτό το ξεπερασμένο μοντέλο των προηγούμενων χρόνων θέτει τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για το σχέδιό της  δεν ήρθε σε διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών και στη Βουλή  πολύ συμπυκνωμένα είδαμε κάποια πράγματα όχι όμως το τελικό σχέδιο. Εμείς καταθέτουμε ένα σχέδιο για μια ισχυρή οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία», είπε η κ. Παπανάτσιου.

Στους στόχους του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται η  αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος με τη συμμετοχή της κοινωνίας, με τη Βουλευτή να επισημαίνει πως το σύνολο της κοινωνίας πρέπει να αυξήσει τα εισοδήματά του και όχι μόνο δέκα μεγάλες επιχειρήσεις τα κέρδη τους.

Ακόμη, πρέπει να γίνει μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου κατεύθυνση της οικονομίας της γνώσης και της προστιθέμενης αξίας των υπηρεσιών. «Η μεγάλη διαφορά με την ΝΔ είναι πως λέει ότι δεν θέλω να είναι έτσι το μοντέλο, και θα δώσω χρήματα στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις κι αφού αναπτυχθούν αυτές θα επενδύσουν, θα προσλάβουν κόσμο, θα αυξήσουν μισθούς. Εμείς όμως θα στηρίξουμε επιχειρήσεις και ιδίως μικρομεσαίες και όλο το παραγωγικό και τεχνολογικό φάσμα. Θέλουμε οικονομία της γνώσης και ό,τι θα μας δώσει αυξημένη προστιθέμενη αξία», σχολίασε η Βουλευτής.

Παράλληλα στους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα δικτύων και δημόσιων αγαθών, δικαιότερη φορολογία με μείωση της φοροδιαφυγής και προοδευτική φορολόγηση που θα ελαφρύνει μικρούς και μεσαίους, με την διάχυση του οικονομικού οφέλους να στρέφεται στην κοινωνία με την αύξηση της απασχόλησης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με υψηλότερους μισθούς.

«Δεν είμαστε κατά της μεγάλης επιχειρηματικότητας απλά ο καθένας πρέπει να πάρει το μερίδιο του κι όχι μόνο η μεγάλη επιχειρηματικότητα όπως γίνεται σήμερα από την ΝΔ. Πρέπει να έχουμε αύξηση εγχώριας παραγόμενης αξίας. Θα πρέπει η Ελλάδα με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση  να έχει παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών πράσινης και ψηφιακής μετάβασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να φτιάξει  καλύτερα το ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών. Δεν μπορεί ο πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης να πάνε σε εισαγωγές αλλά να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή», υπογράμμισε η κ. Παπανάτσιου.

Η ίδια υποστήριξε τέλος πως ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά καμπάνια ώστε το πρόγραμμά του να φτάσει στην κοινωνία, ενώ από τον διάλογο δεν θα λείπουν και οι παραγωγικοί φορείς.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.