Ν. Αγγελής: «Είμαστε παθόντες της Κυβέρνησης και της πολιτικής που εφαρμόζεται»

«Νιώθουμε ότι δεν μας θέλουν», δηλώνει ο αγροτοσυνδικαλιστής

Ως παθόντες της Κυβέρνησης, αλλά και της πολιτικής της τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζει τους αγρότες ο κ. Νίκος Αγγελής, αγροτοσυνδικαλιστής της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου, ενώ δεν διστάζει να πει ότι ως κλάδος νιώθουν ότι δεν τους θέλουν. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή αναφέρεται στα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κλάδο εδώ και χρόνια, τονίζοντας ιδιαίτερα τις τελευταίες αυξήσεις τιμών στις πρώτες ύλες, στους λογαριασμούς και στα  λιπάσματα.

Ο κ. Αγγελής δηλώνει ότι υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό τομέα, όπως σε κάθε κλάδο, και αυξάνονται καθημερινά. «Είμαστε παθόντες της Κυβέρνησης και της πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος»

Τονίζει ότι το ζήτημα των αγροτών είναι ότι αυξάνονται οι τιμές των πρώτων υλών, όπως στους διάφορους σπόρους, στο πετρέλαιο και στο ρεύμα που, όπως αναφέρει, είναι σημαντικός παράγοντας, καθώς «οι λογαριασμοί έρχονται φουσκωμένοι, χωρίς να έχουμε καταναλώσει το ρεύμα», εξηγεί και συνεχίζει: «Είναι ένας φόρος για τον αγρότη, που έρχεται στον καθένα ξεχωριστά. Μάλιστα σκεφτόμαστε του χρόνου αν θα πραγματοποιήσουμε ποτιστικές καλλιέργειες. Φέτος είχαμε ένα κόστος παραγωγής στο καλαμπόκι 70 με 80 ευρώ το στρέμμα και φοβόμαστε ότι του χρόνου θα ξεπεράσουμε το κατοστάρικο».

Σημειώνει ότι ο κλάδος τους γνωρίζει το κόστος παραγωγής, αλλά αυτό που δεν γνωρίζει είναι η τιμή πώλησης την επόμενη χρονιά. Σχετικά με αυτό δίνει το παρακάτω παράδειγμα: «Το 2008, το σιτάρι ήταν 40 λεπτά το κιλό. Αυτομάτως το ψωμί από το 1,20 πήγε 1,80. Το 2009 το σιτάρι που πουλήσαμε κυμάνθηκε από 18 μέχρι 20 λεπτά. Το ψωμί, όμως, έμεινε στο 1,80. Καταλαβαίνετε τι γίνεται;».

«Τα λιπάσματα από 400 ευρώ φτάσανε στα 700»!

Μιλά όμως και για διάφορα προβλήματα των αγροτών, τα οποία είναι χρόνια. Γυρνά στο 2015, στη μειωμένη παραγωγή σιταριού ανά στρέμμα, λόγω των καιρικών συνθηκών με τους παγετούς. Αναφέρθηκε, επίσης και στις φετινές ζημιές που υπέστησαν τα προϊόντα τους εξαιτίας του καύσωνα, ενώ δεν έλλειψε να μιλήσει για τις τιμές των λιπασμάτων που αυξάνονται κατακόρυφα. «Τα λιπάσματα από 400 και 450 ευρώ φτάσανε στα 700 ευρώ, ενώ του χρόνου τα νιτρικά λιπάσματα που μπαίνουν την άνοιξη θα φτάσουν, λένε, το ένα χιλιάρικο ανά τόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελής.

«Εκτός των άλλων πληρώνουμε φόρους, αλλά έχουμε μικρή σύνταξη και δεν έχουμε καθόλου ιατρική περίθαλψη. Μάλιστα, όταν φτάνουμε στο δια ταύτα και ζητάμε την ιατρική βοήθεια του κράτους που δικαιούμαστε, μας στέλνουν στους ιδιώτες να πληρώσουμε για να γίνουμε καλά», συμπληρώνει ο κ. Αγγελής για να καταλήξει λέγοντας ότι «νιώθουμε ότι δεν μας θέλουν».

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ήδη έχει ξεκινήσει η πώληση χωραφιών της περιοχής  μας σε ξένους ενδιαφερόμενους. Εξηγεί ότι υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που αγοράζουν εκτάσεις με σκοπό να δημιουργήσουν κτηνοτροφικές μονάδες ή φωτοβολταϊκά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.