Ν. Δαναλάτος: «Όχι στο αντίγραφο της Γεωπονικής στη Λάρισα…»

«Αντί να κλείσει, αναβαθμίζεται το ΤΕΙ», είπε ο πρόεδρος της Σχολής

Το γεγονός ότι το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, που είναι το αρχαιότερο του Π.Θ. και βρίσκεται στο Νο 150 διεθνώς, δεν πρόκειται να δεχτεί δεύτερο «μαγαζάκι» στη Λάρισα με το ίδιο αντικείμενο, που από ΤΕΙ θα αναβαθμιστεί σε ισότιμο με το υπάρχον ίδρυμα, τόνισε ο καθηγητής και πρόεδρος της Σχολής Νίκος Δαναλάτος που μίλησε στο «Ράδιο Ένα 102,5».
Ο καθηγητής, επισήμανε ότι ο ΟΟΣΑ που επικαλούνται από την πολιτική ηγεσία μέχρι τον πρύτανη, σύμφωνα με τον οποίο υποτίθεται ότι πρέπει να γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές, έχει πει, ότι αν υπάρχει τμήμα του ΤΕΙ το οποίο τείνει να αντιγράψει το πρόγραμμα σπουδών ενός υφιστάμενου τμήματος της Ανώτατης Εκπαίδευσης, πρέπει να κλείσει.
«Εδώ, αντί να κλείσουμε ένα τέτοιο τμήμα, δημιουργούμε ένα αντίγραφο του τμήματος της Γεωπονίας με ένα άλλο όνομα παραπλήσιο, το λέμε Γεωπονία και αγροτεχνολογία, πενταετούς κύκλου σπουδών, δηλαδή μια δεύτερη Γεωπονία σαν τη δική μας, που είναι το αρχαιότερο τμήμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Σχολής.
Όπως είπε, αντί να το σεβαστούμε και να το ενισχύσουμε, κάνουμε ένα δεύτερο ¨μαγαζάκι¨ που του μοιάζει, με παραπλήσιο όνομα, κάτι που δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε.

«Θα δίνει και το νέο τμήμα, γεωπονικά πτυχία…»
Ο κ. Δαναλάτος εξήγησε ότι η δεύτερη Γεωπονική που θα γίνει στη Λάρισα, με κονδύλια και υποσχετικές που δεν έχει δει κανείς πουθενά, με προσωπικό του ΤΕΙ, που θα αναβαθμιστεί αυτόματα και θα γίνουν καθηγητές Πανεπιστημίου σε πενταετή κύκλο σπουδών, θα δίνει γεωπονικά πτυχία. Και όλα αυτά, χωρίς το ακαδημαϊκό status που προβλέπει ο νόμος και το ακαδημαϊκό γίγνεσθαι.
Ο πρόεδρος της Σχολής Γεωπονίας είπε ότι στην ουσία τα δύο τμήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι το ίδιο, αν και δεν το λέει κανένας και διερωτήθηκε τι θα κάνει το νέο τμήμα που δεν το κάνει το υπάρχον, που επιπλέον είναι το αρχαιότερο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και από τα πρώτα σε διακρίσεις αριστείας, στη λίστα των 150 τμημάτων παγκοσμίως.

«Η Πρυτανεία θα μπορούσε να έχει πατήσει πόδι»
Ο πρόεδρος της Γεωπονίας είπε ότι ενώ το Πολυτεχνείο του Π.Θ. προστατεύτηκε και δεν υπάρχει Πολυτεχνική Σχολή πέραν της δική μας και καταργούνται όλα τα άλλα τμήματα που μοιάζουν ή τείνουν να έχουν ανάλογα προγράμματα «τη Γεωπονία φαίνεται ότι την πετάνε και είναι η παράπλευρη απώλεια».
Ο κ. Δαναλάτος είπε, ότι η Πρυτανεία θα μπορούσε να έχει πατήσει πόδι και να μην έχει επιτρέψει να γίνει αυτό, θα μπορούσε να είναι πιο ανθεκτική στις πιέσεις του υπουργείου και όχι να προσπαθεί να περάσει τον σχεδιασμό αυτό γρήγορα, τέτοιες εποχές και με τόσο γρήγορες διαδικασίες.
Ο πρόεδρος της Σχολής, δήλωσε ότι υπάρχει ένα ποσοστό 40% του Πανεπιστημίου – όπως φάνηκε στις εκλογές – που δεν πιστεύει ότι η συνένωση με τα ΤΕΙ θα έχει ανάπτυξη για το Πανεπιστήμιο, αντίθετα θα έχει ¨βύθισμα¨. Όσον αφορά στο Τμήμα Γεωπονίας, είπε ότι αισθάνεται τον μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει αν γίνει ένα δεύτερο τμήμα στη Λάρισα.
Ο ίδιος έβγαλε παράπονο, λέγοντας ότι «μας κοπανάνε συνέχεια το αγρόκτημα των 1000 στρεμμάτων, εδώ δεν έχουμε να πληρώσουμε λάμπες, τα 1000 στρ. μας μάραναν»…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.