Ν. Καπούλα: Η ανακοίνωση για το RDF προκάλεσε … περισσότερα ερωτήματα

Προτείνει να σταματήσει η καύση από την ΑΓΕΤ και να εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις

Προσπάθεια «αποκρυπτογράφησης» της επίσημης ανακοίνωσης που υπογράφουν οι βουλευτές και τη Ν.Ε. Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κάνει ο επιστημονικός κόσμος και το ΤΕΕ καταγγέλλει το υπουργείο που παρέκαμψε την τοπική κοινωνία, καθώς η βιομηχανία έκαψε χωρίς έλεγχο και τις κατάλληλες εγκαταστάσεις 7.500 τ. RDF, προτείνοντας να σταματήσει η καύση και να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις.
Τα παραπάνω δήλωσε στο «Ράδιο Ένα 102,5» η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα που τόνισε ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο τοποθετήθηκε από την πρώτη στιγμή δημόσια και εξήγησε πως σ’ αυτές τις διαδικασίες, οι αρμόδιοι πρέπει να παίρνουν την ευθύνη και να εξηγούν δημόσια, γιατί πήραν αυτές τις αποφάσεις.
«Καλέσαμε το υπουργείο επανειλημμένα να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τις προϋποθέσεις που είχε υπόψη του για να δώσει την έγκρισή του και για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αυτό έπρεπε να γίνει», τόνισε η πρόεδρος του ΤΕΕ.
«Θολά σημεία της νομοθεσίας»
Η Νάνσυ Καπούλα, σχολιάζοντας την ανακοίνωση των βουλευτών και της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, για τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, είπε ότι «στη διαδικασία καύσης εναλλακτικών καυσίμων, υπάρχει πολύ σοβαρή νομοθεσία και Ευρωπαϊκές οδηγίες, που αφορούν όλες τις δομές, που θα γίνει η καύση, για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τη μεταφορά και τις προδιαγραφές του προϊόντος, όπως και μια σειρά από θέματα, που τις προηγούμενες ημέρες δεν είχαμε μια σαφή εικόνα».
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΤΕΕ, για την ανανέωση της ΑΕΠΟ της ΑΓΕΤ το 2014, επισήμαινε από τότε τα θολά σημεία της νομοθεσίας, τα προβλήματα στον ελεγκτικό μηχανισμό και τους ελέγχους που πρέπει να γίνουν αν τελικά μπούμε σε μια διαδικασία καύσης εναλλακτικών καυσίμων.
Αναφορικά με το αν τελικά πρέπει να πάμε στην κατεύθυνση αυτή, το ΤΕΕ υποστηρίζει ότι είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης και τονίζει ότι το RDF στα ανακυκλωμένα σχέδια ανακύκλωσης, είναι το υπόλειμμα των σκουπιδιών που δεν ανακυκλώνονται. Η πρόεδρος του ΤΕΕ πρόσθεσε ότι η χώρα περνάει σε μια στρατηγική που είναι πρόχειρη και βιαστική, αφού δεν έχουμε κάνει σωστές κινήσεις προς την κατεύθυνση της ανακύκλωσης.
«Πιο καθαρή ενέργεια είναι το αέριο»
Το ΤΕΕ, ανέφερε η πρόεδρος, καταγγέλλει τη δυσλειτουργία στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και δήλωσε ότι δεν είναι λύση και δεν προσφέρει κάτι στη διαχείριση των απορριμμάτων η καύση των σκουπιδιών και δεν θα μειωθούν αν τα καίμε για ενέργεια.
Η Νάνσυ Καπούλα τόνισε ότι η πιο καθαρή ενέργεια είναι το αέριο, αλλά το θέμα είναι αν το φυσικό αέριο, που αποτελεί μια ξεχωριστή ιδιωτικού τύπου εταιρία στη χώρα, έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει οικονομική πολιτική της ανάπτυξης της βιομηχανίας, στη χώρα της ύφεσης και της φοροεισπρακτικής πολιτικής. «Είναι ένας κύκλος που καταλήγει στο εναλλακτικό καύσιμο ως μορφή εναλλακτικής ενέργειας για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις», δήλωσε.
Σχετικά με την καύση, η πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες, με την καύση του κατάλληλου υλικού και τις σωστές υποδομές δεν γίνεται εκπομπή διοξινών, κάτι που αποδεικνύεται από την Ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική. Ωστόσο σημαντικό είναι το ζήτημα των συχνών ελέγχων και της εφαρμογής της νομοθεσίας.
Κάηκαν 7.500 τόνοι RDF
«Εμένα με κάνει πολύ επιφυλακτική και αντίθετη στην καύση, η ανακοίνωση των βουλευτών και της Ν.Ε. Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ που μεταφέρουν τις αποφάσεις τους στο υπουργείο, που ανέφερε ξεκάθαρα ότι θα γίνουν οι έλεγχοι, ότι δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός να διαχειριστεί αυτό το θέμα», δήλωσε η Νάνσυ Καπούλα.
Συμπλήρωσε δε ότι στην ΑΕΠΟ που εγκρίθηκε από το υπουργείο φαίνονται τα καύσιμα που χρησιμοποίησε το 2015 και υπάρχουν 7.500 τόνοι RDF, χωρίς να έχουν γίνει έλεγχοι και να υπάρχει η κατάλληλη τεχνολογία.
Η ίδια δήλωσε ότι προσπαθεί να ερμηνεύσει την ανακοίνωση που εκδόθηκε, που είναι πολύ σοβαρή, διότι εκδόθηκε από τον υπουργό και όχι μόνο δεν μας εφησύχασαν, αλλά υπάρχουν πλέον περισσότερα ερωτήματα από τις προηγούμενες μέρες.

Το ΤΕΕ δηλώνει ότι σύμφωνα και με την απόφαση του υπουργού που δημοσιεύτηκε, τονίζει ότι σήμερα πρέπει να σταματήσει η καύση του RDF και η ΑΓΕΤ να εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις που πρέπει και το θέμα να περάσει από την τοπική κοινωνία που δεν μπορεί να παρακάμπτεται μ’ αυτό τον τρόπο, ενώ η κ. Καπούλα δήλωσε ότι το υπουργείο δεν ήταν καθόλου έτοιμο να αναλάβει αυτή την ευθύνη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.