Ν. Καπούλα: Το σύστημα είναι πιο δίκαιο πλέον στο «Εξοικονομώ»

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κα Νάνσυ Καπούλα
Ανέφερε ότι εντάσσονται περισσότερα νοικοκυριά, εφόσον και τα ποσά είναι μεγαλύτερα

Νέα στοιχεία και νέες προϋποθέσεις φέρνει το πρόγραμμα Εξοικονομώ για τους συμμετέχοντες και δικαιούχους του προγράμματος το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Όπως ενημέρωσε η κ. Νάνσυ Καπούλα, Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας, στο Ράδιο ΕΝΑ και στην εκπομπή του Γιώργου Καρεκλίδη ο χρόνος κατάθεσης των φακέλων θα ανέρχεται στον ένα μήνα, υπόψη θα λαμβάνονται πλέον και κοινωνικά κριτήρια, ενώ τόνισε ότι οι συμμετέχοντες μοριοδοτούνται με τέτοιον τρόπο, ώστε το σύστημα να είναι πιο δίκαιο.
Αναφερόμενη στα προηγούμενα προγράμματα «εξοικονομώ» που οι ενδιαφερόμενοι προσπαθούσαν να μπουν στο πρόγραμμα μέσα σε ελάχιστο χρόνο δημιουργώντας πανδαιμόνιο, όπως ανέφερε η ίδια, ύστερα από πρωτοβουλία και πρόταση του ΤΕΕ το χρονικό αυτό περιθώριο καταργήθηκε. «Έγιναν δεκτές οι προτάσεις του ΤΕΕ από τον Υπουργό, κ. Κώστα Σκρέκα, και έγινε κατανοητό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σοβαρό σύστημα αξιολόγησης με ισότιμη πρόσβαση στους υποψήφιους ωφελούμενους του προγράμματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι το καινούργιο χρονικό διάστημα κατάθεσης των φακέλων ανέρχεται πλέον στον ένα μήνα, η διαχείριση της πλατφόρμας και η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ενώ τη χρηματοδότηση θα την πραγματοποιεί το αρμόδιο Υπουργείο. «Είμαστε πλέον οι διαχειριστές του προγράμματος και έχουμε την ευθύνη. Το ΤΕΕ ειδικά τα τελευταία χρόνια με το σύστημα αυθαιρέτων, αλλά και ηλεκτρονικών αδειών έχει αποδείξει ότι στην διαχείριση αυτών των θεμάτων λειτουργεί άψογα και άμεσα», τόνισε.

Τα στοιχεία του προγράμματος

Η κ. Καπούλα αρχικά θέλησε να υπενθυμίσει και να ξεκαθαρίσει ότι για να μπορεί να συμμετέχει κάποιος ιδιοκτήτης κτηρίου στο πρόγραμμα, πρέπει το κτήριο να είναι καθ’ όλα του νόμιμο και να έχει προηγηθεί ραντεβού με μηχανικό για τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις. Μάλιστα διευκρινίζει ότι για το νέο πρόγραμμα του «εξοικονομώ», υπάρχει υποχρεωτικά η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου. « Όποιος θέτει υποψηφιότητα με τον αντίστοιχο φάκελο, θα πρέπει ο φάκελος να περιλαμβάνει ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου, κάτι το οποίο είναι χρονοβόρο, οπότε πρέπει να γίνει έγκαιρα», εξήγησε η κ. Καπούλα.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα σύστημα μοριοδότησης το οποίο ευνοεί την μεγαλύτερη αναβάθμιση που μπορεί να πετύχει ένα κτίριο. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι όσο πιο παλιό είναι ένα κτήριο μοριοδοτείται περισσότερο, αλλά τόνισε ότι μοριοδότηση θα υπάρξει και με κοινωνικά κριτήρια, όπως για μονογονεϊκές οικογένειες ή για άτομα με αναπηρία.
Αναφορικά με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν αυτή την φορά στο πρόγραμμα σε σχέση με τα προηγούμενα θα προσεγγίζονται διαφορετικά: «Παλεύουμε να δούμε ολιστικά το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας ενός σπιτιού. Αν για παράδειγμα υπάρχει ήδη σύστημα φυσικού αερίου θα είναι προς όφελος του ιδιοκτήτη. Ψάχνουμε να βρούμε τις πιο έξυπνες και οικονομικές λύσεις για ένα σπίτι», σημείωσε η πρόεδρος του ΤΕΕ, ενώ συμπλήρωσε ότι διαχειριστής του προγράμματος είναι και ο μηχανικός που έχει συντάξει τον φάκελο.
Η κ. Καπούλα επισήμανε ότι δεν έχει οριστεί ο τελικός προϋπολογισμός του προγράμματος, αλλά τόνισε ότι τα ποσά που ήδη δίνει το Υπουργείο είναι μεγάλα. «Έχουμε πετύχει μεγαλύτερο αριθμό μελλοντικών νοικοκυριών που θα ενταχθούν στο φετινό πρόγραμμα σε σχέση με τα προηγούμενα, καθώς τα ποσά είναι μεγαλύτερα», ανέφερε η κ. Καπούλα.

Οι αλλαγές σχετικά με τις πολυκατοικίες

Αλλάζουν όμως και οι προϋποθέσεις σε σχέση με τα κτήρια των πολυκατοικιών, εφόσον και στα προηγούμενα προγράμματα δημιουργήθηκαν κωλύματα. Το πρόβλημα, όπως ενημέρωσε η πρόεδρος του ΤΕΕ, ήταν κυρίως στο πώς θα διαχειριστούν οι συνιδιοκτήτες την ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτηρίου. «Αυτή τη φορά θα απλοποιηθεί γιατί η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου έρχεται να βοηθήσει σχετικά με αυτό το θέμα. Ο κάθε ιδιοκτήτης θα δηλώνει το δικό του διαμέρισμα και έτσι θα δημιουργείται ένα αρχείο στο οποίο θα φαίνεται όλο το κτήριο, λύνοντας τα μεταξύ τους προβλήματα», ανέλυσε η πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι οι παρεμβάσεις και οι αλλαγές που θα γίνουν είναι ουσιαστικές, ενώ το σύστημα είναι πιο δίκαιο.
«Όσο πιο ορεινό είναι το μέρος τόσα πιο πολλά μπόνους παίρνει»
Έκανε λόγο όμως και για την περιοχή του Πηλίου, σχετικά με την οποία πολλοί συνάδελφοί της, όπως επεσήμανε η ίδια, ανησύχησαν, λόγω της επιλογής των ξύλινων κουφωμάτων στα σπίτια. «Στο πρόγραμμα έχει προβλεφθεί και μία παράμετρος που πάει με βαθμοημέρες, δηλαδή όσο πιο ορεινό είναι το μέρος τόσα πιο πολλά μπόνους παίρνει. Το πρόγραμμα έχει δουλευτεί με μεταβλητές που δικαιώνουν κάθε στοιχείο του φακέλου των συμμετεχόντων», επεσήμανε η κ. Καπούλα, ενώ πρόσθεσε ότι τα προγράμματα του εξοικονομώ είναι ευρωπαϊκά με αντίστοιχη χρηματοδότηση οπότε και θα πρέπει να απορροφούνται άμεσα και να γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις.
Παράγοντες που επιδρά θετικά το πρόγραμμα
Φυσικά τέτοιου είδους προγράμματα μόνο θετικό πρόσημο θα μπορούσαν να έχουν, ένα θετικό πρόσημο μάλιστα που επηρεάζει αρκετούς παράγοντες. Η κ. Καπούλα έκανε λόγο για τεράστια μείωση των δαπανών, για τη θετική επίδραση στο περιβάλλον, καθώς έχουμε συστήματα όχι τόσο ενεργοβόρα, γενικότερη αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, εφόσον τα σπίτι αποκτούν νέα μορφή, ενώ τέλος βοηθά και στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής.
Σχετικά με το πότε θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα αλλά και το πότε θα δοθούν τα χρήματα η κ. Καπούλα αρκετά αισιόδοξα δήλωσε ότι σε αυτό το τρίτο εξοικονομώ που υφίσταται τώρα τα χρήματα θα δοθούν σε δύο ή τρεις μήνες μετά το πέρας των εργασιών και την κατάθεση των τιμολογίων. Επίσης, σημείωσε ότι θα δοθούν και προκαταβολές της τάξης του 30%, ενώ στο επόμενο πρόγραμμα οι προκαταβολές αυτές θα αυξηθούν. «Το εξοικονομώ κινεί την πυραμίδα της οικοδομής», καταλήγει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.