«Να εμπιστεύεστε τους επίσημους φορείς για τις μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης»

Ο κ. Κ. Ελευθεριάδης
Όπως αναφέρει ο δ/ντης ερευνών του Δημόκριτου, Κώστας Ελευθεριάδης

Το θέμα των μετρήσεων για την ατμοσφαιρική ρύπανση συνεχίζει να απασχολεί την κοινωνία του Βόλου, ωστόσο ο Διευθυντής Ερευνών του Δημόκριτου, Κώστας Ελευθεριάδης, μιλώντας στον Δημήτρη Καρεκλίδη, τόνισε ότι τα στοιχεία που προκύπτουν είναι περισσότερο ποσοτικά και έχουν μεγάλες αποκλίσεις από τα πραγματικά δεδομένα, εξαιτίας των μετρητών που χρησιμοποιούνται.

«Οι μετρήσεις από τα δίκτυα αποκτούνται από μετρητές χαμηλού κόστους, με χαμηλότερες δυνατότητες από όργανα υψηλής ευκρίνειας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ενδεικτικούς σκοπούς. Οι απόλυτοι αριθμοί από αυτά τα δίκτυα δεν είναι ακόμη εμπιστοσύνης. Δεν είναι πιστοποιημένα όργανα. Εμείς κάνουμε προσπάθειες επειδή αυτό είναι μία κατεύθυνση της έρευνας και της κοινωνίας και θα ήταν ιδανικό όλοι οι άνθρωποι να έχουν έναν μετρητή που θα καταγράφει την ατμοσφαιρική μέτρηση, αλλά δεν είναι ακόμα αξιόπιστα τέτοια στοιχεία για να τα χρησιμοποιήσουμε. Είναι ένα βήμα προς την καλύτερη ενημέρωση αλλά τα κοιτάμε μόνο ποιοτικά και όχι ποσοτικά»  σημείωσε ο κ. Ελευθεριάδης.

Όσον αφορά τις αποκλίσεις σημείωσε: «Ένα τέτοιο νούμερο χρησιμοποιείται μόνο για την αυξητική ή μειωτική του πορεία. Μπορεί να είναι 20 μπορεί και να είναι 120. Εμείς προσπαθούμε ερευνητικά να δούμε πόση είναι η πραγματική αβεβαιότητα και πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερη χρήση αυτών των μετρητών. Εμείς εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς. Επομένως στον Βόλο να εμπιστεύεστε τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ή επιστημονικών φορέων όπως είναι το Πολυτεχνείο Βόλου. Καλώς είναι να υπάρχουν τα ενδεικτικά στοιχεία αλλά μέχρι εκεί».

Σχετικά με τις μετρήσεις που πραγματοποιεί ο Δημόκριτος τόνισε ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι πιο παραδοσιακή. «Δεν γίνεται μέτρηση σε πρώτο χρόνο αλλά παίρνουμε τα φίλτρα και τα μετρούμε, και θα βγάλουμε τα  αποτελέσματα όταν μπορέσουμε, και θα προχωρήσουμε στην ανάλυση των δεδομένων που θα έχουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.