«Να πληρωθούν οι οφειλές του Δημοσίου» ζητούν ιδιοκτήτες ακινήτων της Μαγνησίας

Επιθυμία για αναστολή ή παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων

Γρήγορες κινήσεις για άμεση γνωστοποίηση των ΚΑΔ που απαλλάσσονται καταβολής ενοικίου τον Ιανουάριο, για να μη γίνουν μπερδέματα και παρεξηγήσεις και να πληρωθούν εντός του μήνα οι οφειλές του Δημοσίου για τη μείωση ενοικίων Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η Λία Κρατήρα πρόεδρος του παραρτήματος Μαγνησίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και τον Ηλία Κουτσερή και είπε ότι τους τελευταίους δύο μήνες του 2020, υπήρξε διαφορετική αντιμετώπιση και προέκυψε μια αιφνιδιαστική αλλαγή προς το παρόν για τον Ιανουάριο μόνο, ενώ για τον Φεβρουάριο ισχύει ξανά η μείωση ενοικίου, απ’ ότι έχει αναγγελθεί, εφόσον τα πράγματα πάνε καλά, όπως αναμένει η κυβέρνηση.
Για τον Ιανουάριο, τόνισε, υπάρχει ανακοίνωση, γιατί ακόμη υπουργική απόφαση (μέχρι την Δευτέρα που έγινε η συνομιλία με την κα Κρατήρα) δεν βγήκε, περί μη πληρωμής ενοικίων ορισμένων κλάδων που είναι κλειστοί με κρατική εντολή, μέχρι τις 11 Ιανουαρίου και σ’ αυτή την περίπτωση θα πληρωθεί ποσοστό 80% του ενοικίου από το κράτος, ενώ το 20% το βάζουν ξανά οι ιδιοκτήτες.

«Μπερδεμένη κατάσταση»

«Λόγω της κατάστασης που είναι πάρα πολύ μπερδεμένη, με διαφορετικές κάθε μήνα προϋποθέσεις, με μη ξεκάθαρους ΚΑΔ και με μεγάλη αργοπορία από την πλευρά της κυβέρνησης της καταβολής, της αποζημίωσης, η ΠΟΜΙΔΑ έστειλε στις 3 Ιανουαρίου επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία για να γίνουν κάποια βήματα συντόμευσης και διευκόλυνσης των ιδιοκτητών, ξεκαθαρίσματος ποιοι κλάδοι δικαιούνται τη μη καταβολή ενοικίου», τόνισε η πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων στη Μαγνησία.
Σύμφωνα με την κα Κρατήρα, στην κοινωνία πλανάται ότι κανείς δεν πληρώνει τον Ιανουάριο, πράγματα που δεν είναι σωστό και δεν κάνει καλό στη σχέση ιδιοκτητών και ενοικιαστών και δημιουργεί ανασφάλεια στους συναλλασσόμενους.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζήτησαν από την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει εξαρχής τους ΚΑΔ που απαλλάσσονται καταβολής ενοικίου για τον Ιανουάριο και να αλλάξει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων μείωσης ενοικίου και να γίνεται αυτόματα, ώστε όταν ο ιδιοκτήτης κάνει τη δήλωση μέσα στο σύστημα, να βγαίνει αν ο ΚΑΔ και το ΑΦΜ του ενοικιαστή του δικαιούνται τη μείωση. Όπως είπε, τώρα υπάρχουν ζητήματα γιατί όταν ο ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζει μετά από 4-5 μήνες αυτές τις δηλώσεις, πολλές φορές προκύπτει ότι ο ενοικιαστής δεν δικαιούται τη μείωση, στέλνει μήνυμα στον ιδιοκτήτη και υπάρχουν προστριβές όταν ο ιδιοκτήτης ενημερώνει την ενοικιαστή ότι δεν δικαιούται τη μείωση ενοικίου.

«Να πληρωθούν οι οφειλές του Δημοσίου»

Οι ιδιοκτήτες ζητούν ακόμη εντός του Ιανουαρίου, να πληρωθούν οι οφειλές του Δημοσίου, για την κάλυψη ενοικίου από τις μειώσεις που έγιναν το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020, ώστε να καλύψουν και αυτοί τις ανάγκες τους.
Τέλος, ζητούν αναστολή ή παράταση των φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιοκτητών, οι οποίοι αφού δεν εισπράττουν τα ενοίκια, δεν μπορεί να τρέχουν οι προθεσμίες πληρωμής της δόσης φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ που λήγουν τον Φεβρουάριο.
Το 2021 σηματοδοτεί δύο σημαντικές αλλαγές στην κτηματαγορά, όπως ανέφερε η κα Κρατήρα. Την έναρξη λειτουργίας της ταυτότητας κτιρίου και της υποχρεωτικής αναγραφής της ενεργειακής κλάσης κάθε ακινήτου που διαφημίζεται δημόσια προς πώληση ή και απλή μίσθωσή του.
Σύμφωνα με την πρόεδρο και στις δύο περιπτώσεις είναι προαπαιτούμενο η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης. Αυτό, είπε, γινόταν και σήμερα, αλλά αφού μισθωνόταν το ακίνητο, πλέον είναι προαπαιτούμενο και οι ιδιοκτήτες προτίθενται να ζητήσουν παράταση μεγαλύτερη του ενός μήνα που δόθηκε, διότι, λόγω της πανδημίας, θα προκληθεί κομφούζιο, αλλά και για να υπάρχει χρόνος να προετοιμαστεί καλύτερα η κτηματαγορά από πλευράς μεσιτών και μηχανικών, γιατί απαιτείται η ταυτότητα κτιρίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.