Ναι στη δοκιμή της νικοτίνης για τον κορωνοϊό

Ο Δρ. Κ. Φαρσαλινός μίλησε στο «Ράδιο-Ένα» για την έρευνά του, με χρήση νικοτίνης ως φάρμακο

Μια ξεχωριστή επιστημονική έρευνα είδε το φως της δημοσιότητας, που σε κάποιους, ακόμη και στο άκουσμα της νικοτίνης, μπορεί να προκαλεί επιπλέον απορίες και να θεωρείται …οξύμωρο, καθώς σύμφωνα με αυτήν, η νικοτίνη μπορεί να έχει ευεργετική δράση απέναντι στον κορωνοϊο! Ο καρδιολόγος και ερευνητής των Πανεπιστημίων Πατρών και Δυτικής Αττικής κ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός και ένας από τους μόλις 14 Έλληνες επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, (που προκύπτει από την απήχηση του έργου τους για την τελευταία 11ετία), μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή για την έρευνα στην οποία ηγείται και συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο ερευνητής ξεκαθάρισε πως είναι διαφορετικό το κάπνισμα από τη νικοτίνη και επεσήμανε πως θα πρέπει να γίνουν κλινικές μελέτες, προκειμένου το θεωρητικό μέρος της έρευνας, να διαπιστωθεί και στην πράξη.

Η μελέτης της νικοτίνης

«Δεν είναι οξύμωρο, καθώς υπάρχει μία σύγχυση ακόμη και στην επιστημονική κοινότητα μεταξύ καπνίσματος και νικοτίνης. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα και καλό είναι να τα ξεχωρίσουμε. Η παρατήρηση της έρευνάς μας ξεκίνησε από το κάπνισμα, γιατί παρατηρώντας μία ανάλυση που κάναμε εγώ και δύο συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και της Ν. Υόρκης από τις 23 Μαρτίου και επεκτείναμε στις 3 Απριλίου, είδαμε ότι σε μια ανάλυση 13 μελετών από την Κίνα , είναι ελάχιστοι οι καπνιστές που καταλήγουν να νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα Νοσοκομεία.
Ήταν τέσσερις φορές λιγότεροι απ΄ότι θα ανέμενε κανείς, με βάση το ποσοστό του καπνίσματος στον πληθυσμό της Κίνας που είναι εξαιρετικά υψηλό κυρίως για τους άντρες.
Αυτό μας έδωσε το έναυσμα στις 3 Απριλίου να ανακοινώσουμε σε μια δημοσίευση ότι θεωρούμε ότι η νικοτίνη έχει θεραπευτική δράση, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση άλλο συστατικό του τσιγάρου, το οποίο είναι πολύ τοξικό μείγμα, να προκαλεί οποιαδήποτε προστασία πλην της νικοτίνης, η οποία σε καθαρή μορφή γνωρίζουμε ότι δεν είναι επιβλαβής, δεν προκαλεί τα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, που κάνει το κάπνισμα, αντίθετα φαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έχει και προληπτική δράση» εξήγησε αναλυτικά ο κ. Φαρσαλινός.
Έτσι λοιπόν η αρχική έρευνα επεκτάθηκε και με πρόσφατη δημοσίευση έγινε η παρατήρηση – κάνοντας μία ανάλυση του γονιδιώματος του ιού σε σχέση με το πρωτεϊνικό αποτύπωμα κάποιων δηλητηρίων φιδιών, τα οποία δρουν εκεί ακριβώς που δρα η νικοτίνη- ότι υπάρχει μια αλληλουχία που δημιουργεί την προϋπόθεση και την πιθανότητα ο ιός να επιτίθεται σ’ αυτό που λέγεται νικοτινικό χολινεργικό σύστημα, που είναι ένα σύστημα στον οργανισμό, που βοηθά να καταστείλει τη φλεγμονή.

Απαραίτητες οι κλινικές μελέτες με τη χορήγηση νικοτίνης

Ο ερευνητής εξήγησε πως η βαριά νόσηση από τον κορωνοϊο δεν είναι ουσιαστικά επίθεση του ίδιου του ιού, αλλά μία υπερφλεγμονώδης αντίδραση, ουσιαστικά η φλεγμονή είναι που δημιουργεί όλες τις βλάβες .
«Θεωρούμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί, όχι το κάπνισμα και το ξεκαθαρίζουμε αυτό, αλλά η χορήγηση φαρμακευτικών προϊόντων νικοτίνης σε κλινικές μελέτες σε ασθενείς με κορωνοϊό και κυρίως σ’ αυτούς με σοβαρή νόσο. Πρέπει να γίνει κλινική μελέτη για τη νικοτίνη. Αυτή δεν θα αφορά μόνο τους καπνιστές αλλά και τους μη καπνιστές. Είμαστε ξεκάθαροι σ αυτό, δεν θα κάνουμε διαχωρισμό. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, η νικοτίνη όμως έχει χρησιμοποιηθεί σε μη καπνιστές στο παρελθόν σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, που δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους και δεν εμφάνισαν ούτε εθισμό, ούτε παρενέργεια από τη νικοτίνη. Είναι αρκετά ασφαλές φαρμακευτικό σκεύασμα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Εννοείται βλαπτικές οι συνέπειες του τσιγάρου»

Φυσικά, για ακόμη μία φορά ξεκαθάρισε τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος τονίζοντας πως το κάπνισμα προκαλεί και καρδιαγγειακές παθήσεις και αναπνευστικές, οι οποίες είναι παράγοντες κινδύνου για covid δεν συστήνεται και μάλιστα κάποιος που θα διακόψει το κάπνισμα με φαρμακευτικά σκευάσματα νικοτίνης, εάν η νικοτίνη έχει προστατευτική δράση, θα έχει πολύ μεγαλύτερη προστατευτική δράση από το φαρμακευτικό σκεύασμα, παρά από το να συνεχίζει να καπνίζει. «Είναι ξεκάθαρη η οδηγία μας ότι πρέπει να κοπεί το κάπνισμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λιγότερο «κακό» το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Τέλος, ο κ. Φαρσαλινός, που ως ερευνητής, ηγείται διεθνώς των επιστημονικών πορισμάτων για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μίλησε και για αυτό, επισημαίνοντας πως δεν είναι το ίδιο επικίνδυνο, όσο το κάπνισμα του κλασικού τσιγάρου. « Θα έλεγα ότι είναι τρομακτικά λιγότερο βλαπτικό το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε σχέση με το κοινό. Δεν είναι τελείως αβλαβές, γι’ αυτό και φυσικά δεν το συστήνουμε σε κάποιον που δεν έχει καπνίσει ποτέ στη ζωή του, αλλά για έναν καπνιστή, θα μπορούσε να ήταν «σωτηρία», εάν δεν μπορούσε να κόψει μόνος του το τσιγάρο ή με τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων», κατέληξε ο ερευνητής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.