Νάνσυ Καπούλα: «Προσεισμικός έλεγχος σε 20.000 κτήρια από το Τεχνικό Επιμελητήριο»

Προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία

Πρωτοβάθμιος κτηριακός έλεγχος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ξεκινά σε 20.000 κτήρια στην χώρα, δίνοντας προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία, όπως τόνισε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Νάνσυ Καπούλα, υπογραμμίζοντας πως ξεκινά μια νέα εποχή ουσίας, καθώς ενώ πολλά χρόνια γίνεται λόγος γι’ αυτά τα θέματα, δεν υπήρχε το σθένος να τα ανοίξουν. Η κ. Καπούλα ανέλυσε την νέα αυτή πρωτοβουλία και επεσήμανε πως αναλόγως τα προβλήματα που θα εντοπίζονται σε κάθε κτήριο, θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα ένταξής του, για την αποκατάσταση.

 

Πιο επίκαιρο από ποτέ φαίνεται πως είναι το πρόγραμμα πρωτοβάθμιου κτηριακού ελέγχου, που ξεκινά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, μιας και μόλις χθες αναδείχθηκε από φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το πρόβλημα συντήρησης του παραλιακού συγκροτήματος στον Βόλο, μιας και έπεσε ένα παράθυρο εν ώρα μαθήματος σε αίθουσα διδασκαλίας φοιτητών του πρώτου έτους του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.

«Δυστυχώς αυτό είναι το θέμα της συντήρησης δημόσιων κτηρίων και το θέμα αυτό μπορεί να δημιουργήσει τραυματισμό με κάτι πιο απλό πέρα από σεισμικά φαινόμενα», σχολίασε η κ. Καπούλα και τόνισε πως το θέμα του προσεισμικού ελέγχου έρχεται επιτέλους με έναν πρωτοβάθμιο έλεγχο.

«Καταφέραμε και θεσμοθετήσαμε να μπορέσει το ΤΕΕ, σε 20.000 κτήρια στην χώρα να κάνει πρωτοβάθμιο έλεγχο. Αυτό σημαίνει να μπουν επίσημα κλιμάκια, όπου θα κάνουν μακροσκοπικά έλεγχο, να δούμε σε ποια κτήρια απαιτείται να γίνει δευτεροβάθμιος έλεγχος, δηλαδή ποια κτήρια είναι επικίνδυνα», ανέφερε η πρόεδρος του ΤΕΕ, τονίζοντας πως σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα εξετάσει σχολεία και νοσοκομεία.

Επεσήμανε ότι θα δημιουργηθεί ένα πρωτόκολλο προτεραιότητας στα κτήρια , σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο. «Τα σχολεία μας αφορούν πρωτίστως για την ασφάλεια των παιδιών, τα νοσοκομεία επίσης και από εκεί και πέρα σε μια κατάσταση κινδύνου που μπορεί να περιέλθει η χώρα, ποιες δομές πρέπει να είναι σε προτεραιότητα πχ τα κτήρια της Πυροσβεστικής κτλ», ανέφερε η ίδια και σχολίασε πως αναμένει την ώρα να γίνει έλεγχος και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, όπου υπάρχουν τόσα χρόνια διαβεβαιώσεις για την ανέγερση νέου κτηρίου, όμως τίποτα ακόμη δεν έχει προχωρήσει.

Ξεκινά μια εποχή ουσίας

Η κ. Καπούλα τόνισε πως με αυτόν τον έλεγχο, ξεκινά μια εποχή ουσίας, καθώς για πολλά χρόνια αναφέρονταν αυτά τα ζητήματα, όμως δεν υπήρχε το σθένος να προχωρήσουν.

« Αυτή τη φορά αυτό που γίνεται είναι μια ουσιαστική παρέμβαση, μια παρέμβαση που θα ανοίξει τα θέματα μεθοδολογικά σωστά, να μπορέσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις, να υπάρξει εμπιστοσύνη από τους πολίτες που στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αλλά και απ’ όλους που χρησιμοποιούμε τις δημόσιες δομές. Όταν συζητάμε αυτά τα θέματα θεωρητικά φαίνονται ένα βουνό, δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις. Τα κτήρια στη χώρα μας έχουν αρχίσει να μετράνε παλαιότητα και αυτό είναι εις βάρος της ασφάλειας, όμως οι άμεσες παρεμβάσεις και οι διορθωτικές κινήσεις πάνω στα κτήρια εννοείται ότι μπορούν να αποκαταστήσουν βλάβες και φθορές που σε έναν σεισμό μπορεί να καταστούν μοιραίες», σημείωσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι τα κτήρια παθαίνουν μεγάλες φθορές από την υγρασία, η οποία τα κατατρώει και συρρικνώνει τις αντοχές τους και πολλά κτήρια έχουν αφεθεί χωρίς στεγανώσεις, μονώσεις. Υπογράμμισε δε, πως για τα δημόσια κτήρια η ΕΕ χρηματοδοτεί προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ» για ενεργειακές αναβαθμίσεις, που πρόκειται για σημαντικά εργαλεία στην αποκατάσταση των ζημιών, αναλόγως του μεγέθους τους.

Όπως εξήγησε πιο αναλυτικά η κ. Καπούλα «ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα περιλαμβάνει μία πλατφόρμα παρατηρήσεων για το κάθε κτήριο. Εάν διαπιστώσουμε ότι ένα κτήριο  έχει αρχίσει να έχει προβλήματα υγρασίας, θα καταγραφεί και θα μπει σε έναν συγκεκριμένο προγραμματισμό επιδιορθώσεων. Εάν διαπιστωθεί ότι ένα κτήριο έχει αρχίσει να έχει σοβαρές φθορές, επίσης θα καταγραφεί. Εκεί θα πρέπει να μπει σε ένα πρόγραμμα στατικών ενισχύσεων. Το κυριότερο για μας είναι  εάν διαπιστωθεί εάν κάποιο κτήριο να είναι ακατάλληλο. Εκεί θα πρέπει να δοθεί λύση. Δεν μπορεί  να μετράμε κάθε φορά το οικονομικό σε σχέση με την ασφάλεια. Προτεραιότητα είναι η ασφάλεια. Θα πρέπει να δοθεί λύση εάν βρεθεί στον έλεγχο ακατάλληλο. Όλα  τα υπόλοιπα θα μπορούν να έχουν ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό και όχι τυχαίες παρεμβάσεις, όπως τα σχολεία κάθε χρόνο». Σημείωσε δε ως χαρακτηριστικό τη συντήρηση των σχολείων, όπου κάθε χρόνο μπαίνουν σε έναν προγραμματισμό για να βαφτούν, με την πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας να επισημαίνει πως καλό θα ήταν να μπαίνουν σε προγραμματισμό που να αφορά πιο ουσιαστικά στο κτήριο και όχι να κρύβονται τα προβλήματα κάτω από ένα βάψιμο.

Πρόταση του ΤΕΕ και για έλεγχο των υποδομών

Εκτός όμως από τον έλεγχο των κτηρίων, το ΤΕΕ έχει προτείνει και τον έλεγχο των υποδομών και τη δημιουργία ενός μητρώου. Η κ. Καπούλα επεσήμανε πως είναι ένα θέμα που συζητείται με τα αρμόδια Υπουργεία, παρόλα αυτά το ΤΕΕ εργάζεται για να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και να υπάρχει μία καταγραφή για την εικόνα και την κατάσταση των υποδομών.

Μάλιστα η κ. Καπούλα τόνισε, ότι με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη αναδείχθηκαν κι άλλα ζητήματα, όπως η κατάσταση των σηράγγων.

«Είχαν αφεθεί στην τύχη τους. Είναι  καινούργιες και μπορεί να μην υπάρχουν θέματα στατικότητας, αλλά υπάρχουν θέματα ασφάλειας, τα οποία είχαν αφεθεί στην τύχη τους. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει ένα μητρώο υποδομών, να γίνει αρχικά ένας έλεγχος. Δεν γίνεται να μην υπάρχει μια συγκεκριμένη καταγραφή που να ξέρουμε την κατάσταση των γεφυρών ή δεν έχει προκύψει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Ή ποιος θα πρέπει να πάει να την ελέγξει, γιατί στην Ελλάδα χάνονται σοβαρά πράγματα και στο θέμα του ποιος έχει την ευθύνη», τόνισε η ίδια.

Πρώτα έλεγχος κι έπειτα οι εργασίες σε κτήρια- Το παράδειγμα του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου

Στο μεταξύ, η κ. Καπούλα αναφέρθηκε και στα έργα που ξεκινούν σε κτήρια, χωρίς όμως να έχει γίνει αυτοψία και κτηριακός έλεγχος, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια των εργασιών να ανακύπτουν και νέα προβλήματα, να μένουν πίσω οι εργολαβίες, να χρειάζονται περισσότερα χρήματα και να καθυστερούν πολύ καιρό οι υλοποιήσεις των έργων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Δημοτικό Θέατρο Βόλου με την πρόεδρο του ΤΕΕ να σημειώνει, ότι πρόκειται για ένα κτήριο,  που παρέμεινε και 15 χρόνια σε αχρηστία και αυτό δεν είναι καλό.

« Όταν ξεκινάμε ένα έργο θα πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ένας συγκεκριμένος προγραμματισμός για το τι εργασίες πρέπει να γίνουν. Αυτές τις παλινωδίες που γίνονται στην Ελλάδα, ότι ξεκινάμε ένα έργο παραμένει χρόνια ατελές, το ίδιο θα υποστεί και νέες φθορές και δεν οδηγεί σε θετικό αποτέλεσμα. Το Δημοτικό Θέατρο βαίνει προς ολοκλήρωση, αλλά από την αρχή που ξεκινάν να κάνουν το έργο δεν έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης κατασκευής. Και στο Δημοτικό Θέατρο, μπαίνοντας στην εργολαβία διαπίστωσαν ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν υπήρχε πρώτα ένας έλεγχος. Μπήκανε με ένα x ποσό να κάνουν εργασίες, μετά διαπιστώσανε προβλήματα και δεν υπήρχαν τα χρήματα, οι δημοπρασίες κτλ.. Προσπαθούσαν,  αλλά η γραφειοκρατία, η έλλειψη κονδυλίων, η έλλειψη προγραμματισμού για να ανακαινίσεις ένα κτήριο οδήγησε να είναι σε αυτή την κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια. Πρωτίστως λοιπόν πρέπει να ελέγξουμε την κατάσταση του κτηρίου και μετά να προγραμματίσουμε τις απαιτούμενες εργασίες», υπογράμμισε η κ. Καπούλα.

 

Με νομοθετική ρύθμιση λύθηκε το ζήτημα των αποφάσεων των επιτροπών αντιρρήσεων

Παράλληλα, η κ. Καπούλα έκανε γνωστή και μία εξέλιξη που αφορά χιλιάδες πολίτες της Μαγνησίας και για μήνες ήταν «κολλημένη», με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλο πρόβλημα οι ιδιοκτήτες με τις ίδιες τις ιδιοκτησίες τους.

Όπως εξήγησε η ίδια, το ΤΕΕ Μαγνησίας είχε ανακινήσει το θέμα από το καλοκαίρι, σε σχέση με τις Επιτροπές Αντιρρήσεων για τα δασικά. «Ο κόσμος έπαιρνε αποφάσεις και δεν μπορούσε να τις χρησιμοποιήσει περαιτέρω στη διοίκηση. Δεν μπορούσε να εκδώσει μία πράξη για καθαρισμό, να οικοδομήσει κτλ, παρά μόνο η διοίκηση, οι ΥΔΟΜ, τα Δασαρχεία, αόριστα έλεγαν ότι δικαιώνεστε από τις επιτροπές αντιρρήσεων, αλλά εάν δεν τελεσιδικήσει ο δασικός χάρτης, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Το ξεμπλοκάραμε αυτό και έγινε νομοθετική ρύθμιση πέρασε στο νομοσχέδιο της περασμένης εβδομάδας», τόνισε η κ. Καπούλα, λέγοντας πως το ΤΕΕ Μαγνησίας έκανε τις διαπιστώσεις, είχε άψογη συνεργασία με τους Βουλευτές Μαγνησίας, με τον κ. Μπουκώρο να έχει «τρέξει» το θέμα και σε σύσκεψη που έγινε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπ. Περιβάλλοντος κ. Αραβώση, συμφωνήθηκε και το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης.

Αναμονή για σχετική διάταξη που αφορά στα εκτός σχεδίου

Η κ. Καπούλα αναφέρθηκε και στα οικόπεδα εκτός σχεδίου δόμησης, που δεν έχουν πρόσοψη σε αναγνωρισμένο δρόμο, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ιδίως του Πηλίου να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

«Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, που πλήττει αδίκως τις ιδιοκτησίες. Έχουμε κινήσει διαδικασίες, θα υπάρξει μία παρουσίαση διάταξης που θα ρυθμίζει το πρόβλημα αυτή τη περίοδο. Περιμένουμε στις επόμενες 10 ημέρες να δούμε τη διάταξη, που βρίσκεται υπό επεξεργασία στο ΥΠΕΝ. Είναι ένα θέμα που δεν το αφήνουμε, θα το παλέψουμε, αφορά στις ιδιοκτησίες στο εκτός σχεδίου στο σύνολό τους, γιατί αναγνωρισμένοι με ΦΕΚ δρόμοι στο Πήλιο είναι ο κεντρικός και άλλοι 15. Δεν σημαίνει ότι εάν είσαι μπροστά σε άσφαλτο είναι εντός σχεδίου», ανέφερε η κ. Καπούλα και συμπλήρωσε πως οι ιδιοκτήτες είναι όμηροι του συστήματος, γιατί τα οικόπεδα και αγροτεμάχιά τους δεν έχουν αναγνωρισμένο δρόμο.

 

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.