Νάσος Ηλιόπουλος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Όμηρος» του Αντώνη Σαμαρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Όλο το βάρος του ΣΥΡΙΖΑ στην υπεράσπιση της κοινωνίας και της ανθρώπινης ζωής

Μια εφ’ όλη της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας τόσο για τα εθνικά ζητήματα, την οικονομία και την κοινωνία εν τω μέσω της πανδημίας, αλλά και για το νομοσχέδιο της Παιδείας, που προωθεί την δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας. Φυσικά, ο κ. Ηλιόπουλος δεν άφησε ασχολίαστη την απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, ενώ χαρακτήρισε «όμηρο» του Αντώνη Σαμαρά, τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Η απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων
λήφθηκε με αφορμή το φοιτητικό συλλαλητήριο

Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για τον περιορισμό συναθροίσεων στα 100 άτομα δεν σχετίζεται σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, με την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά με το φοιτητικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται αύριο Πέμπτη.
«Πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου είπε ότι η πλειοψηφία των μολύνσεων γίνεται είτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς. είτε στους χώρους εργασίας. Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό αρνείται αυτή την πραγματικότητα. Ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει αρνηθεί ότι υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που συσχετίζουν τα μέσα μεταφοράς με την επέλαση του ιού κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει αρνηθεί τη συσχέτιση των μαζικών χώρων εργασίας με τον ιό. Αντί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα γι’ αυτές τις ανοιχτές πληγές, αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ, απαγόρευσε τις συναθροίσεις. Για ποιο λόγο; Γιατί την Πέμπτη υπάρχει ένα μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Κι αυτό είναι που ενοχλεί την κυβέρνηση και την ενοχλεί γιατί σ’ αυτή την πρωτοβουλία, που γι΄αυτούς ήταν εμβληματική, έχει μείνει χωρίς ούτε έναν σύμμαχο στην πανεπιστημιακή κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Τόνισε πως οι Πρυτάνεις, ακόμη και ο Πρύτανης της ΑΣΣΟΕ διαφωνούν με αυτή την εξέλιξη σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να εμφανίσουμε τα πανεπιστήμια σαν να είναι μέρος του υποκόσμου». Επεσήμανε πως οι Πρυτάνεις έχουν κάνει προτάσεις, όπως τη δημιουργία ειδικού σώματος φύλαξης, το οποίο θα απαρτίζεται από υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, που θα προσληφθούν για τη φύλαξη των Σχολών και θα λογοδοτούν στους Πρυτάνεις και τις Συγκλήτους, ενώ τόνισε πως το ζήτημα εντοπίζεται σε ορισμένα Πανεπιστήμια και δεν είναι ούτε καθολικό, ούτε γενικευμένο.
Μάλιστα, ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία σαν ένα πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας και όχι δημόσιας υγείας γι΄ αυτό προχωρά με μέτρα καταστολής και η απόφαση αυτή περί συναθροίσεων πάρθηκε εξαιτίας του φοιτητικού συλλαλητηρίου.
«Το αυριανό φοιτητικό συλλαλητήριο θα είναι μαζικό και θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και πολίτες για να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας», ανέφερε.
Ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε και στην θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχολιάζοντας πως είχε προχωρήσει σε απολύσεις ανθρώπων που σχετίζονταν με τη φύλαξη των πανεπιστημίων.
«Όλοι αυτοί επι ημερών ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψαν στις θέσεις τους. Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ γίναν 1600 προσλήψεις ακαδημαϊκών, γιατί τα Πανεπιστήμια είχαν μείνει χωρίς απαραίτητες προσλήψεις για καιρό κάτι που το ζούμε και σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε διάλογο με τους Πρυτάνεις, γι’ αυτό και είχε κατατεθεί το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για περισσότερες προσλήψεις σε προσωπικό φύλαξης.
Είμασταν σε μία περίοδο δημοσιονομικής πολιτικής που παραλάβαμε έναν κανόνα για 5 αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα να γίνεται μία πρόσληψη και καταφέραμε 1 προς 1. Προτεραιότητά μας ήταν άλλοι τομείς, όπως στην υγεία που καταφέραμε να κάνουμε 18.000 προσλήψεις οι 9.500 μόνιμες και ο προγραμματισμός ήταν και για ενίσχυση της φύλαξης των πανεπιστημίων», συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση δίνει βάρος στις προσλήψεις Ειδικών Φρουρών
Σχολιάζοντας ο κ. Ηλιόπουλος την τάση δημιουργίας σωμάτων ασφαλείας σε πανεπιστήμια ή στα μέσα μεταφοράς άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας πως δεν δίνεται βάρος στην ασφάλεια, αλλά στις προσλήψεις Ειδικών Φρουρών.
Επεσήμανε πως η έννοια της ασφάλειας έχει ένα κοινωνικό περιεχόμενο. «Ασφάλεια σημαίνει να ξέρει ο εργαζόμενος ότι θα πληρώσει το ενοίκιο του, ότι κανένα σπίτι δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα. Χωρίς αυτά υπάρχει αίσθημα κοινωνικής ανασφάλειας. Δεν ακούμε από κυβερνητικά στελέχη ούτε μία κουβέντα για την εργοδοτική ασυδοσία, για την εργοδοτική παρανομία και παραβατικότητα που υπάρχει με την ανασφάλιστη εργασία, με καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων.
Όχι μόνο δεν ακούμε, αλλά η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε για να διαλύσει τον ελεγκτικό μηχανισμό, την Επιθεώρηση Εργασίας, που επιβάλει το νόμο και τάξη εργασιακούς χώρους. Δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια, αλλά μόνο στην πρόσληψη Ειδικών Φρουρών τη στιγμή που η Ελλάδα σε αναλογία αστυνομικής κάλυψης ανά 100.000 πληθυσμού είναι στις πρώτες θέσεις στην Ε.Ε.., ενώ σε νοσηλευτές, γιατρούς και καθηγητές είναι πολύ χαμηλά», υπογράμμισε.

Επένδυση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
Αναφερόμενος σε δηλώσεις και τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού με φόντο την πανδημία πως δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί στη χώρα και πως όσοι υπήρχαν προσλήφθηκαν ο κ. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για επένδυση στο σύστημα υγείας, που σημαίνει και καλύτερους μισθούς, προκειμενου να υπάρξει το καλύτερο επιστημονικό προσωπικό.
«Αν μιλάμε με όρους έκτακτης αντιμετώπισης πανδημίας η πρώτη λύση ήταν η επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Όταν βρέθηκαν στον «κόκκινο περιοχές» , δεν ήταν ρεαλιστική πρόταση οι προσλήψεις. Η άμεση πρόταση ήταν η επίταξη. Υπάρχει όμως όντως ένα ψήγμα αλήθειας στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Επειδή οι μισθοί στο ΕΣΥ είναι καθηλωμένοι πολλοί φεύγουν εξωτερικό. Γι αυτό η πρόταση του πρόταση ΣΥΡΙΖΑ είναι η επένδυση στο ΕΣΥ, που σημαίνει μισθούς για να έχεις το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό. Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει ένα σχέδιο για να κρατήσει εδώ αυτούς τους επιστήμονες», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Όμηρος» του Αντώνη Σαμαρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Φυσικά η εξωτερική πολιτική με την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία βρέθηκε στο προσκήνιο της συζήτησης και σχολιάστηκαν και οι δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τάχθηκε κατά αυτώ και ανέφερε πως «με πειρατές, δεν διαπραγματεύεσαι».
Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε πως όταν ο πρώην Πρωθυπουργός και κεντρικό στέλεχος της κυβέρνησης εκφράζει διαφωνίες με τόσο ανοιχτό τρόπο, αποδυναμώνει τη χώρα και δημιουργεί πολύ έντονες αντιθέσεις στον τρόπο που προσπαθεί να ασκήσει εξωτερική πολιτική.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως η λύση των προβλημάτων με την τουρκική πλευρά μπορεί να βρεθεί μόνο με τον διάλογο και μόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει συνειδητά ότι δεν θα ακολουθήσει τη μεθοδολογία αντιπολίτευσης της ΝΔ. Ούτε κραυγές θα δείτε από μας, ούτε περικεφαλαίες , ούτε συμπόρευση με ακραία και ακροδεξιά στοιχεία, όπως επέλεξε να κάνει η ΝΔ, καίγοντας το διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας. Γιατί η χώρα απέδειξε ότι όταν έχει στρατηγική στην εξωτερική πολιτική μπορεί να πετυχαίνει νίκης.
Η Συμφωνία Πρεσπών ήταν μία τέτοια νίκη και μία διπλωματική ήττα του Ερντογάν που είχε ποντάρει στη μισαλλοδοξία στα Βαλκάνια. Ο Πρωθυπουργός είναι όμηρος του Αντώνη Σαμαρά, που αμφισβητεί διαδικασία διαλόγου και δεν επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να φέρει στη Βουλή τρεις συμφωνίες, τρία μνημόνια με τη γειτονική χώρα, που είναι και τα τρία υπέρ της χώρας μας», τόνισε και συμπλήρωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα παίξει μικροπολιτικό παιχνίδι στην εξωτερική πολιτική, αλλά θα στηρίξει τη γραμμή της χώρας.
«Για την Τουρκία λέμε διάλογο. Θα ήταν πολύ καλύτερα βέβαια τα πράγματα εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε «χτίσει» πάνω στην απόφαση για κυρώσεις που είχε κερδίσει η Ελληνική μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία το καλοκαίρι του 2019. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να ακυρώσει αυτή την απόφαση κι έτσι πλέον δεν υπάρχει ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός κυρώσεων στο τραπέζι. Αυτό θα βοηθούσε τον διάλογο και θα άμβλυνε την ένταση από την τουρκική μεριά παράλληλα με μία θετική ευρωτουρκική ατζέντα. Αλλά έστω και τώρα, έστω κι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρα στηρίζει τη διαδικασία διαλόγου», σημείωσε εμφατικά.

Να στηριχθούν οι επιχειρήσεις
Στο άλλο μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα, αυτό της οικονομίας ο κ. Ηλιόπουλος επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης της αγοράς, για να μην οδηγηθούμε σε κλείσιμο επιχειρήσεων. Ανέφερε πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν χρήματα για να καταναλώσουν και από την άλλη πλευρά οι επαγγελματίες έχουν συσσωρεύσει πολλά χρέη.
« Η προστασία της ανθρώπινης ζωής έχει δύο σκέλη, το υγειονομικό και το οικονομικό», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να λάβει η πολιτεία πρωτοβουλίες, με την στήριξη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στους πληττόμενους κλάδους, χωρίς απολύσεις, με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις στις επιχειρήσεις, με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, που μπορεί να περιλαμβάνει τη διαγραφή μέρους του και την αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις αλλά και όχι μόνο το πάγωμα, όπως ισχύει τώρα, αλλά την ακύρωση του πτωχευτικού νόμου.

Άλλο η ελευθεροτυπία κι άλλο η λασπολογία
Αναφορικά με την αγωγή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα εναντίον δημοσιογράφων και ΜΜΕ ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε πως είναι διαφορετική ελευθεροτυπία και διαφορετική η λασπολογία. «Η ελευθεροτυπία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και απολύτως σεβαστή από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρό του. Η λασπολογία, η συκοφαντία και τα Fake news δεν είναι. Ο κ. Παπαχρήστου στα ΝΕΑ έλεγε ότι αγόρασε βίλα στο Σούνιο, μετακόμισε εκεί , του την ανακαίνισαν με 1εκ, ευρώ. Αυτά τα ψέματα . Γι’ αυτό και γίνεται η αγωγή για να αποκατασταθούν αυτά τα ψέματα. Δεν γίνεται ο δημόσιος διάλογος να γίνεται με όρους τοξικότητας. Τα λεφτά που θα κερδηθούν από την αγωγή θα δοθούν στο ασφαλιστικό ταμείο δημοσιογράφων, ως κίνηση σεβασμού στο λειτούργημα της δημοσιογραφίας», σχολίασε.

Οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ συμβάλλουν στον διάλογο
Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για τα εσωτερικά του κόμματος και τις νέες τάσεις που έχουν εμφανιστεί επισημαίνοντας πως δεν είναι κινήσεις που δημιουργούν αντιπαραθέσεις, αλλά συμβάλλουν στον διάλογο.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα σύγχρονο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Οποιοδήποτε σύγχρονο, προοδευτικό κόμμα είναι ζωντανό, έχει εσωτερική συζήτηση, δεν φοβάται τον πλουραλισμό. Ζούμε σε περιόδους που τα ερωτήματα που αντιμετωπίζουμε είναι τόσο πλούσια, τόσο πρωτότυπα που δεν χωράνε μοναδικές αλήθειες. Οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης αυτών, είναι αυτό που κάνει πιο δυνατό ένα πολιτικό οργανισμό και μπορεί να τον βοηθήσει να είναι και πιο αποτελεσματικός στο να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας», σχολίασε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.