«Ναυάγησαν» δύο ξένες επενδύσεις στις Σποράδες λόγω γραφειοκρατίας

«Ο ένας επενδυτής έστρεψε το ενδιαφέρον του στην Τουρκία και άλλος στην Μάλτα»!

Δύο επενδύσεις ξένων επενδυτών… «ναυάγησαν» τον τελευταίο χρόνο στο Νομό Μαγνησίας και συγκεκριμένα στις Σποράδες, λόγω της απίστευτης κωλυσιεργίας που δημιουργεί η γραφειοκρατία στην Ελλάδα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Γιάννης Κόνσουλας, πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Εφετείου Λάρισας, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ.

Συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Σύμφωνα με τον κ. Κόνσουλα υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από δύο ξένους επενδυτές για την αγορά ξενοδοχειακών μονάδων στα νησιά των Σποράδων, σχέδιο, εντέλει , που δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς ο «δαίμονας» της γραφειοκρατίας αγανάκτησε τους ενδιαφερόμενους, με αποτέλεσμα να στραφούν σε επενδύσεις σε άλλες χώρες. «Ο μεν ένας επενδυτής έστρεψε το ενδιαφέρον του στην Τουρκία, ενός ο άλλος στην Μάλτα, διότι οι άνθρωποι αγανάκτησαν με την γραφειοκρατία στη χώρα μας», τόνισε ο κ. Κόνσουλας., επισημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο την επιτακτική ανάγκη αλλαγής των διαδικασιών.

«Δυσκολίες στη έκδοση του πιστοποιητικού ΤΑΠ»

Μεταξύ άλλων έκανε λόγο και για την εικόνα που υπάρχει αυτή την περίοδο στα συμβολαιογραφεία σχετικά επίσης με την γραφειοκρατία, λέγοντας ότι διαφοροποιείται σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, με την κατάσταση να έχει εξομαλυνθεί. Σχετικά, μάλιστα, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας διευκρίνισε ότι οι διαδικασίες σε όλες τις υπηρεσίες, αλλά και γενικότερα, προχωρούν πολύ πιο εύκολα σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες. Συμπλήρωσε, όμως, ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα που πρέπει να λυθούν.

«Υπάρχουν δυσκολίες στη έκδοση του πιστοποιητικού ΤΑΠ. Μου περιέγραφαν συνάδελφοι ότι σε νησιωτική περιοχή της Περιφέρειάς μας οι πολίτες ταλαιπωρούνται για το εν λόγω πιστοποιητικό, με αποτέλεσμα η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας να εισηγείται την κατάργησή του», δηλώνει ο κ. Κόνσουλας. Ενημέρωσε σχετικά ότι, εάν δεν καταργηθεί, έχουν καταθέσει ήδη ως αίτημα στον αρμόδιο Υπουργό την απλοποίηση της διαδικασίας.

Στην ουρά οι πολίτες από τις 6 το πρωί!

Καθυστέρηση επίσης ενημερώνει ότι υπάρχει στην διαδικασία καταχώρησης συμβολαίων σε κτηματολογικά γραφεία σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως Αθήνα, Πιερία, και λιγότερο στη Μαγνησία, με τους πολίτες να υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία, αναμένοντας σε τεράστιες ουρές, τον 21ο αιώνα της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως σημείωσε ο πρόεδρος.

«Προσωπικά, απέστειλα πράξη καταχώρησης στο κτηματολογικό γραφείο Νεάπολης Θεσσαλονίκης ενημερώνοντάς με, ότι ο ενδιαφερόμενος πολίτης θα πρέπει να στηθεί στην ουρά από τις 6.00 το πρωί για να καταφέρει να ολοκληρώσει την καταχώρηση», περιγράφει ο κ. Κόνσουλας. Σχετικά με τη Μαγνησία, ο ίδιος εικάζει ότι κάποια στιγμή η ίδια κωλυσιεργία διαδικασίας θα γίνεται και στην περιοχή μας, όταν το υποθηκοφυλακείο μας μετατραπεί σε λειτουργούν κτηματολογικό γραφείο, καθώς όπως εξηγεί οι διαδικασίες καταχώρησης από την πλευρά του κτηματολογίου είναι δύσκολες και περίπλοκες.

Εξήγησε βέβαια ότι σε πολλά κτηματολογικά γραφεία περιοχών της χώρας ήδη η καταχώρηση των πράξεων να γίνεται ηλεκτρονικά από πλευράς συμβολαιογράφου, και πάλι, όμως, η διαδικασία είναι περίπλοκη και χρονοβόρα, καθώς πρέπει να συμπληρωθούν δεκάδες πεδία.

Αναφορικά με την ταυτότητα κτηρίου είπε πως έχει δοθεί προθεσμία μέχρι τον Μάρτιο, ευελπιστώντας ο ίδιος να είναι η τελευταία, καθώς και σε αυτό το κομμάτι η γραφειοκρατία δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα και κόστος, το οποίο, σημειωτέον, χρεώνεται ο πολίτης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.