Νέα, σύγχρονη μέθοδος ενδοσκοπήσεων στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου

Η ομάδα του Γαστρεντερολογικού Τμήματος, μαζί με τον Διοικητή κ. Γ. Ντόκο και τη Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κ. Κ. Χαρανά
Εξετάζονται πάνω από 300 ασθενείς, που θα μετακινούνταν στη Λάρισα

Μια νέα μέθοδος ενδοσκοπήσεων των χοληφόρων και του παγκρέατος εφαρμόζεται εδώ και τρεις περίπου μήνες στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου δίνοντας διέξοδο και θεραπεία σε πάνω από 300 ασθενείς, οι οποίοι μέχρι πρότινος θα έπρεπε να μετακινηθούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, προκειμένου να υποβληθούν σε αυτή την εξέταση. Η έμπειρη ομάδα του Γαστρεντερολογικού Τμήματος εκπαιδεύτηκε πάνω στη νέα μέθοδο, ενισχύοντας τον στόχο της που δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση του ασθενούς και την είσοδο στο Νοσοκομείο Βόλου νέων ιατρικών μεθόδων.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Το Νοσοκομείο Βόλου πρόσφατα ενισχύθηκε με ειδικό ενδοσκόπιο, δωδεκαδακτυλοσκόπιο πλάγιας όρασης, το οποίο είναι η βάση για την επεμβατική ενδοσκόπηση χοληφόρων και παγκρέατος, τη λεγόμενη ERCP.

Μιλώντας στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ και το magnesianews.gr η Διευθύντρια του Γαστρεντερολογικού Τμήματος κ. Αφροδίτη Βάγια εξήγησε τη συμβολή της νέας αυτής μεθόδου- εξέτασης αλλά και σε ποιους αφορά.

“Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται και αφορά σε ασθενείς που έχουν πρόβλημα με τα χοληφόρα τους- σωληνάκια της χολής- και το πάγκρεας. Για παράδειγμα μπορεί να έχουν πετρούλες στο σωληνάκι της χολής, όχι στη χοληδόχο κύστη που τη βγάζουν οι χειρουργοί, αλλά στο σωληνάκι. Εκεί μπορούμε να παρέμβουμε εμείς για να καθαρίσουμε αυτές τις πέτρες που μπορεί να τους κάνουν από κολικούς μέχρι και παγκρεατίτιδα.

Η Διευθύντρια του Τμήματος, γαστρεντερολόγος κ. Αφροδίτη Βάγια, ο γαστρεντερολόγος κ. Κυριάκος Κουλτσίδας, η προϊσταμένη των νοσηλευτριών του Τμήματος κ. Χαρίκλεια Μήτου με τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Γιάννη Ντόκο

Επίσης παρεμβαίνουμε σε περίπτωση που υπάρχουν νεοπλάσματα είτε των χοληφόρων, είτε του παγκρέατος και προκαλούν στένωση στο σωληνάκι της χολής. Παρεμβαίνουμε και μπορούμε  να βάλουμε κάποιο στεντ, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βατότητα και να ρέει η χολή στο έντερο και να μην κιτρινίζουν αυτοί οι ασθενείς, δηλαδή να μην έχουν ίκτερο.

Υπάρχουν και οι μετεγχειρητικές επιπλοκές από τις χολοκυστεκτομές,  που καμιά φορά σε μια δύσκολη επέμβαση μπορεί να κόψουν το σωληνάκι της χολής και να υπάρχει κάποιο έλλειμμα κι από κει να χύνονται υγρά μέσα στην κοιλιά, οπότε μπορούμε να βάλουμε ένα στεντ προκειμένου να κλείσουμε αυτή την τρυπούλα”, εξήγησε αναλυτικά η κ. Βάγια.

Επεσήμανε πως πρόκειται για μια επεμβατική μέθοδο, που πριν εφαρμοστεί, τη διαδικασία αυτή την αναλάμβαναν οι χειρουργοί με αποτέλεσμα να “ανοίγουν” την κοιλιά, να βρίσκουν τα σωληνάκια και να τα καθαρίζουν.

Με την  μέθοδος ERCP, η οποία είναι ενδοσκοπική , γίνεται αναίμακτη προσέγγιση δύσκολων ανατομικών στοιχείων και επιτυγχάνεται αφενός η αναγνώριση της νόσου και αφετέρου η θεραπευτική της αντιμετώπιση.

Προκειμένου όμως το Νοσοκομείο Βόλου να μπορεί να διενεργεί την εν λόγω μέθοδο, χρειάστηκε να έρθει στον Βόλο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ο εξειδικευμένος ιατρός κ. Ψύχος, ο οποίος εκπαίδευσε το προσωπικό, ενώ απαραίτητη ήταν και η έλευση του ειδικού ενδοσκοπίου.

“Είναι μια δύσκολη εξέταση γιατί χρειάζεται μία ομάδα γιατρών και όχι μόνο έναν. Χρειαζόμαστε παράλληλα και ακτινοσκοπικό μηχάνημα και είμαστε πολύ τυχεροί που ο κ. Τούλης, ο Διευθυντής του Ακτινολογικού μας διαθέτει την Ακτινοσκοπική Αίθουσα που υπάρχει το μηχάνημα, προκειμένου να κάνουμε εκεί την εξέταση. Θέλει εμπειρία, είναι μια εξέταση που θέλει ιδιαίτερη εκπαίδευση, γι’ αυτό και έχουμε και τον κ. Ψύχο, ο οποίος έρχεται από τη Λάρισα για να εκπαιδεύσει εμάς και το προσωπικό γιατί είναι καινούργια εργαλεία και καινούργια μέθοδος και να μας βοηθήσει να στήσουμε το τμήμα γιατί είναι ιδιαίτερα έμπειρος. Μας έχει στηρίξει η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας,  γιατί χρειαζόμασταν νοσηλεύτριες και κυρίως η Διοίκηση, που δίνει το “πράσινο φως” για να μπορούμε να εξελισσόμαστε και να εξυπηρετούμε αυτές  τις ιδιαίτερες περιπτώσεις, που μέχρι πρόσφατα έπρεπε να πηγαίνουν στη Λάρισα”, σημείωσε η κ. Βάγια.

Από την πλευρά του ο κ. Κυριάκος Κουλτσίδας, επικουρικός γαστρεντερολόγος μιλώντας για τη σπουδαιότητα αυτής της μεθόδου στο Νοσοκομείο Βόλου τόνισε πως ” Αυτή η μέθοδος απευθύνεται σε περίπου  300 περιστατικά τον χρόνο,  τα οποία αυτά , εάν δεν γίνονταν η ERCP στο Αχιλλοπούλειο, μετακινούνταν με το ΕΚΑΒ στη Λάρισα, ενώ τώρα με συντονισμένες προσπάθειες της Διοίκησης και της 5ης ΥΠΕ , των γιατρών και του νοσηλευτικού  προσωπικού, προχωράμε μπροστά. Σίγουρα χρειάζεται μία εξειδικευμένη ομάδα, όμως έχουμε την όρεξη να κάνουμε περισσότερα. Πιστεύουμε ότι το Νοσοκομείο αυτό μπορούμε να το βελτιώσουμε ακόμη παραπάνω”.

Εκπαίδευση όμως για τη μέθοδο ERCP έλαβαν και δύο νοσηλεύτριες με την κ. Χαρίκλεια Μήτου, Προϊσταμένη των νοσηλευτριών του Τμήματος να επισημαίνει ότι ” Στο δικό μας κομμάτι μας έχει στηρίξει πολύ η Διοίκηση και η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Μόλις ξεκίνησε η νέα αυτή μέθοδος,  μας δόθηκε έγκριση αμέσως και ήρθαν δύο άτομα νοσηλευτικό προσωπικό που εκπαιδεύονται στην ERCP και  πάμε πολύ καλά”.

Η Διευθύντρια του Γαστρεντερολογικού Τμήματος κ. Βάγια έκανε λόγο για τη συνέχεια που υπάρχει στο Νοσοκομείο τονίζοντας πως η μέθοδος αυτή για να έρθει στο Νοσοκομείο Βόλου ήταν ένα όνειρο των χειρουργών του Αχιλλοπούλειου.

“Το όνειρο αυτό είχε ξεκινήσει επί του κ. Λιούπη και το συνεχίζει τώρα ο κ. Λύτρας, γιατί αυτοί νοσηλεύανε τα περιστατικά,  που δεν είχαν άλλη διέξοδο και τους χειρίζονταν αυτοί και δρομολογούσαν εκείνοι τα περιστατικά Λάρισα. Οπότε ξεκίνησαν τις διαδικασίες να στηθεί αυτό και έχουμε και τη στήριξή τους γιατί δεν έχουμε κλινική για να νοσηλεύουμε αυτά τα περιστατικά, οπότε τα νοσηλεύουν στη χειρουργική”.

Ενώ ο κ. Κουλτσίδας τόνισε πως τίποτα δεν ξεκίνησε από το μηδέν και πηγαίνει στο 100. Χρειάστηκαν χρόνια προσπαθειών,  προκειμένου να εισέλθουν στο Αχιλλοπούλειο νέες τεχνικές, μέθοδοι και εξειδικευμένα μηχανήματα.

“Ο  χώρος έγινε το 2007 με τις οδηγίες του κ. Φώτη Γεροβασίλη, Διευθυντή του Τμήματος, ο οποίος είχε οραματιστεί ένα σύγχρονο γαστρεντερολογικό τμήμα και της τότε διοίκησης, αλλιώς δεν θα είχαμε χώρο. Υπάρχει μια συνέχεια. Προσπαθούμε όλοι να προσθέσουμε ένα λιθαράκι, πάντα θέλουμε το καλύτερο, δεν γίνονται από το μηδέν να πάμε στο 100”, τόνισε ο κ. Κουλτσίδας.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του Τμήματος έπαιξε και η κ. Μάρα Καρδάση, γαστρεντερολόγος και πρώην Διευθύντρια του Τμήματος.

Αναφερόμενος τέλος στη σημαντική αυτή μέθοδο που εφαρμόζει το Νοσοκομείο Βόλου, ο Διοικητής κ. Γιάννης Ντόκος τόνισε χαρακτηριστικά πως “έχουμε κάνει το ποιοτικό άλμα. Μείωση των διακομιδών, μείωση τη ταλαιπωρίας κι αυτό σημαίνει στροφή στην ποιότητα και οικονομία κλίμακος. Ο πολίτης της Μαγνησίας μπορεί εδώ να βρει τη θεραπεία που χρειάζεται”.

Να σημειωθεί πως το Γαστρεντερολογικό Τμήμα απαρτίζεται από τρεις ιατρούς, τη Διευθύντρια κ. Αφροδίτη Βάγια, τον γαστρεντερολόγο κ. Κυριάκο Κουλτσίδα και τον γαστρεντερολόγο εξειδικευμένο στην ERCP κ. Ψύχο, ενώ την ιατρική ομάδα ενισχύουν η προϊσταμένη νοσηλεύτρια του Τμήματος και ακόμη  5 νοσηλεύτριες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.