Δεν έχουν τέλος οι απόπειρες επιτήδειων να ξεγελάσουν τόσο ηλικιωμένους, όσο και νεότερους στον Βόλο, ώστε να τους αποσπάσουν χρήματα.
Χθες και σήμερα σημειώθηκαν δύο νέα περιστατικά, με τους άγνωστους δράστες να χρησιμοποιούν το γνωστό πλέον τέχνασμα του τροχαίου ατυχήματος και της νοσηλείας στο Νοσοκομείο, όπου απαιτείται η καταβολή κάποιου ποσού, το οποίο συνήθως ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ, για να πραγματοποιηθεί επέμβαση.
Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε, μέσω του Ράδιο ΕΝΑ, άγνωστη γυναίκα τηλεφώνησε σε ηλικιωμένο Βολιώτη και του είπε ότι είναι η κόρη του και έπεσε θύμα ατυχήματος, γι’ αυτό χρειάζεται χρήματα.
Ο ηλικιωμένος, όμως, θέλησε να διασταυρώσει το γεγονός και τηλεφώνησε στην κόρη του, η οποία φυσικά έχαιρε άκρας υγείας.
Η γυναίκα κατόπιν κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία, ενώ χθες έγινε το ίδιο σε μια άλλη γυναίκα και πάλι με πρόσχημα το ατύχημα του παιδιού της.
Τι συμβουλεύει η Αστυνομία για τις απάτες με τα τροχαία
Με στόχο την πρόληψη και αποφυγή περιστατικών εξαπάτησης από επιτήδειους, η Αστυνομία συμβουλεύει:
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν σας τηλεφωνούν άγνωστοι και προσπαθούν να σας πείσουν να τους δώσετε χρήματα, με το πρόσχημα ότι συγγενικό σας πρόσωπο έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα να επιδιώκετε οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.
Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα και να τους συμβουλεύετε προκειμένου να μην εξαπατηθούν από επιτήδειους.
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έλθουν σε επαφή μαζί σας, καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.ά.).
Καλεί δε τους πολίτες, τους φορείς και τις κοινωνικές δομές να ενημερώνουν τους ηλικιωμένους ώστε να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και σε κάθε περίπτωση, ακόμη και απόπειρας, να απευθύνονται αμέσως στην Αστυνομία στον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «100».