Νίκος Χατζόπουλος στο «Ράδιο ΕΝΑ»: 420.000 εκκρεμείς αποφάσεις για σύνταξη!

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το «Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων» για τα αναδρομικά στις συντάξεις

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατέθεσε χθες, το «Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων» κατά της απόφασης της κυβέρνησης να τους καταβάλει ψαλιδισμένα τα αναδρομικά κατά 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό τόνισε μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή, ο πρόεδρος του Δικτύου και πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Συλλόγων Εργαζοµένων ΙΚΑ κ. Νίκος Χατζόπουλος, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι οι εκκρεμότητες των συντάξεων από 180.000 πριν ενάμιση χρόνο, σήμερα έχουν φτάσει στις 420.000!
Πολλά είναι τα ανοιχτά μέτωπα που έχουν να παλέψουν οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με τον κ. Χατζόπουλο και μερικά από αυτά είναι οι εκκρεμείς συντάξεις, τα αναδρομικά που δεν έχουν καταβληθεί ακόμη σε όλους, αλλά και η 13η σύνταξη που «κόπηκε» από την παρούσα κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας το ποσό του 1 δις ευρώ που είχε περάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως ψίχουλα.

«Δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ»

«Ο πρωθυπουργός βγήκε και είπε ότι θα αναλάβει προσωπικά τις εκκρεμότητες των συντάξεων. Οι εκκρεμότητες των συντάξεων κύριων, επικουρικών και εφάπαξ πριν ενάμιση χρόνο ήταν 180.000 και σήμερα έχουν φτάσει τις 420.000. Κάνουμε έκκληση προς τον πρωθυπουργό. Είναι δυνατόν να έχει περάσει ενάμιση έτος κι ο κόσμος να μην έχει πάρει τις συντάξεις του; Υπάρχουν 62.400 περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης από το 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου κι ακόμη οι συντάξεις δεν έχουν βγει», τόνισε εμφατικά ο κ. Χατζόπουλος και συμπλήρωσε πως υπάρχουν 123.000 εκκρεμότητες για επικουρική σύνταξη με τους συνταξιούχους να μην έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ προσωρινής σύνταξης ενώ το ίδιο ισχύει και για πολλές διαδοχικές συντάξεις.
Σημείωσε πως δεν θα λύσει τα προβλήματα μόνο η μηχανοργάνωση, καθώς «τρέχουν» και παράλληλα ζητήματα όπως η διαδοχική και η παράλληλη σύνταξη, ενώ πάνω από 100.000 συνταξιούχοι έχουν χάσει τα ένσημά τους και πρέπει να μεταβούν στα αντίστοιχα υποκαταστήματα του ΙΚΑ και των επιχειρήσεων να βρουν τα ένσημα και να πάρουν τη σύνταξη.
Το Δίκτυο προτείνει την άμεση πρόσληψη στον eΕΦΚΑ 1500-2000 ατόμων, προκειμένου να ασχοληθούν με τη διαδικασία των συντάξεων για να ξεμπλοκάρει η κατάσταση, με τον κ. Χατζόπουλο να εξηγεί πως οι συντάξεις δεν βγαίνουν από έναν υπάλληλο και μόνο, ενώ οι συνταξιούχοι κατά κύριο λόγο δεν έχουν μόνο μία ασφάλιση, αλλά διαδοχική.

Ψέμα στο ψέμα και για τα αναδρομικά

«Μας λένε ψέμα στο ψέμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζόπουλος σε ότι αφορά το θέμα των αναδρομικών, τονίζοντας πως « Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλοι θα πάρουν αναδρομικά. Το κονδύλι είναι 1,4 δις, εάν πάρουμε όλοι είναι 3.9 δις. 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι δεν πήραν ούτε ένα ευρω», ενώ αναφορικά με την 13η σύνταξη επεσημανε πως «η ίδια η κυβέρνηση την έκοψε. Ήταν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης έλεγε το 1 δις ευρώ ψίχουλα και ήρθε στο νομοσχέδιο Βρούτση και το έκοψε κι αυτό».
Ο κ. Χατζόπουλος ανέφερε πως όταν δόθηκαν τα αναδρομικά, 80.000 συνταξιούχοι δεν τα είχαν λάβει και μετά από τις παρεμβάσεις του Δικτύου δόθηκε ήδη σε 70.000 ακόμη και βρίσκονται σε εκκρεμότητα 9.000 -12.000 ακόμη συνταξιούχοι.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να αναδρομικά

Στις αρχές του Οκτώβρη το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων είχε τονίζει πως θα υποστηρίξει κάθε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης (Ιούλιος 2020) που «πετσόκοψε» τα αναδρομικά των συνταξιούχων περιορίζοντας τα σε ένα εντεκάμηνο».
Σύμφωνα με τον κ. Χατζόπουλο το Δίκτυο κατέθεσε χθες Πέμπτη αίτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης του ΣτΕ για την απόφαση του 11μήνου, με τους συνταξιούχους να ζητούν να αναγνωριστούν οι παράνομες μειώσεις που έγιναν στα δώρα και στις επικουρικές και τα αναδρομικά να είναι μέχρι 31/12/2018 που εγινε ο επανυπολογισμός στις συντάξεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.