Νίκος Δαλέζιος στο Ράδιο ΕΝΑ: Να συνηθίσουμε να ζούμε με τους καύσωνες!

Θα εμφανίζονται αρχές ή τέλος Ιουλίου. Στο 90% φτάνει ο ανθρώπινος παράγοντας για την κλιματική αλλαγή

Κάθε χρόνο θα έχουμε καύσωνες και είναι κάτι με το οποίο πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε, είναι τα πρώτα λεγόμενα του ομότιμου Καθηγητή Αγρομετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νίκου Δαλέζιου σχετικά με τον καύσωνα που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες και τις ακραίες θερμοκρασίες.
Ο καθηγητής ως καλεσμένος στο Ράδιο ΕΝΑ και στην εκπομπή του Ηλία Κουτσερή, ανέλυσε το φαινόμενο που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, μίλησε για τις επιπτώσεις, αλλά και για τον ανθρώπινο παράγοντα ως αιτία να αγγίζει το 90%. «Πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με τους καύσωνες, καθώς κάθε χρόνο θα έχουμε καύσωνες. Θα εμφανίζονται ή αρχές Ιουλίου ή τέλος Ιουλίου. Οι καύσωνες, η ενίσχυσή τους, η επανάληψή τους και η συχνότητά τους, αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή», δηλώνει εντόνως ο καθηγητής.

Οι επιπτώσεις- «Το τρίπτυχο είναι καύσωνες- ξηρασίες- δασικές πυρκαγιές»

Ο κ. Δαλέζιος ανέφερε ότι δεν μπορούν ακόμα να προσδιορίσουν τη διάρκεια και την ένταση του φαινομένου των υψηλών θερμοκρασιών, υπολογίζεται όμως ότι εμφανίζεται κάθε 20 χρόνια. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο 1987 με 1988, χρονολογία που, όπως είπε, ήταν πρωτόγνωρος καύσωνας για όλη την Ελλάδα. Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου φαινομένου απασχολούν ολόκληρο τον πλανήτη και είναι θέμα στο οποίο αναφέρθηκε σχετικά και ο καθηγητής. «Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επιπτώσεις αρχικά στην ξηρασία, στις εξατμίσεις και στην έλλειψη νερού», τονίζει, ενώ κάνει λόγο και για κίνδυνο πυρκαγιάς. «Είναι αυξημένος και ο κίνδυνος για δασικές πυρκαγιές. Το τρίπτυχο είναι καύσωνες- ξηρασίες- δασικές πυρκαγιές. Το φαινόμενο θέλει εγρήγορση, παρακολούθηση και προσοχή απ ‘ όλους τους πολίτες. Τις προηγούμενες χρονιές είχαμε καύσωνες αλλά με πολύ μικρότερη διάρκεια και με χαμηλότερες θερμοκρασίες», σημειώνει και αναφέρει ότι επηρεάζεται άμεσα από το φαινόμενο όλη η περιοχή της Θεσσαλίας και κυρίως ο αγροτικός τομέας.

Το 90% οφείλεται σε ανθρωπογενή αίτια- Χρηματοδότηση για την κλιματική αλλαγή

«Από εγκεκριμένες μελέτες των Ηνωμένων Εθνών της Διεθνούς Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή δείχνουν ότι το 90% οφείλεται σε ανθρωπογενή αίτια», δηλώνει χαρακτηριστικά μιλώντας για το ποιος φταίει με πολύ απλά λόγια για την κλιματική αλλαγή. Αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα, λέγοντας ότι ο τρόπος που ζει ο άνθρωπος και ο τρόπος που καταναλώνει ενέργεια, επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Δεν είναι τυχαίο που αυτή την περίοδο η Ευρωπαϊκή Ένωση και ίσως και οι Ηνωμένες Πολιτείες πολύ σύντομα, χρηματοδοτούν σοβαρά τα θέματα της κλιματικής αλλαγής με συγκεκριμένες μεθοδολογίες για το πώς θα μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τον άνθρακα στο έδαφος με διάφορες καλλιεργητικές τεχνικές στις αγροτικές περιοχές, ώστε να μην κλείνεται στην ατμόσφαιρα, να μην αυξάνεται δηλαδή το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρά. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι αυτό που δημιουργεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου κυρίως στο κατώτερο στρώμα που περικλείει και τη χώρα μας αλλά και όλο τον πλανήτη», εξηγεί λεπτομερώς για να αποδείξει την σοβαρότητα της κατάστασης και του θέματος.

«Το θέμα στην Ελλάδα είναι η ορθολογική διαχείριση
των υδατικών πόρων και όχι η ξηρασία ή οι πλημμύρες»

Ο καθηγητής σχετικά με τις συνέπειες και τις επιπτώσεις που ήδη ανέφερε, ανέλυσε το φαινόμενο κυρίως μελλοντικά και αναφέρθηκε στις λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν προκειμένου να προληφθούν οι οποιεσδήποτε καταστροφές. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην περιοχή της Θεσσαλίας. «Το χαρακτηριστικό της κλιματικής αλλαγής και οι επιπτώσεις του στα ακραία φαινόμενα είναι οι λεγόμενες αυξομειώσεις. Τα συνολικά ύψη βροχής μπορεί να είναι μικρότερα, αλλά η ραγδαιότητά τους θα είναι πιο έντονη», δήλωσε. «Το νερό στην ουσία θα χάνεται και θα είναι δύσκολο να το συγκρατήσουμε με έντονες πλημμύρες. Η λύση για το νερό στη Θεσσαλία, αλλά όχι μόνο είναι να δημιουργηθούν σειρά μικρών χωμάτινων φραγμάτων να μπορούμε να συγκρατούμε το νερό ώστε να μην φεύγει στη θάλασσα ή να μην χάνεται», συνέχισε ο κ. Δαλέζιος φέρνοντας ως παράδειγμα τις αντίστοιχες κατασκευές στην Κύπρο, αν και όπως σημείωσε είναι μία χώρα με έλλειψη βροχοπτώσεων, ενώ η Ελλάδα όχι. «Ακόμα και η περίοδος ξηρασίας που είναι της τάξεως κατά μέσο όρο 7 έτη, συν πλην 2 έτη, ενδιάμεσα έχουμε πάρα πολύ βροχερές χρονιές. Το θέμα στην Ελλάδα είναι η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων και όχι η ξηρασία ή οι πλημμύρες», ανέφερε.

«Οι καλλιεργητές πρέπει να προσέξουν
τον τρόπο και τη συχνότητα των αρδεύσεων»

Αναφορικά με το πώς θα πρέπει να χειρίζονται τις καλλιέργειές τους οι αγρότες ο καθηγητής συμβούλεψε να προσέξουν τον τρόπο των αρδεύσεων και την συχνότητα ειδικά τις καλοκαιρινές περιόδους. «Στις λεγόμενες εαρινές καλλιέργειες που είναι οι αρδευόμενες καλλιέργειες η περίοδος που έχουμε ανομβρία και υψηλές θερμοκρασίες δεν αποτελεί κάτι θετικό, αλλά κάτι αρνητικό. Οι καλλιεργητές πρέπει να προσέξουν τον τρόπο των αρδεύσεων και με τι συχνότητα, ώστε να μην λείψει το νερό, όπως παραδείγματος χάριν, τώρα με τα μπαμπάκια. Τέλος οι αρδεύσεις πρέπει να γίνονται ή πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το βράδυ. Αν ποτίσεις κατά την διάρκεια της ημέρας το 90 % εξατμίζεται και δεν είναι ωφέλιμο το νερό», εξήγησε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.