Νίκος Κανέλλος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Η Τουρκία είναι η μικρή Κίνα της Μεσογείου»

Η Ελλάδα σύμφωνα με τον Πρέσβη επί τιμή πρέπει να θέσει όλα τα ζητήματα

Οι πολίτες της Τουρκίας ανέδειξαν χθες, για ακόμη μία φορά τον Πρόεδρο Ερντογάν ως τον απόλυτο κυρίαρχο στη γείτονα χώρα. Ο Βολιώτης πρέσβης επί τιμή, πρώην Πρεσβευτής της Ελλάδας σε Κόσοβο, Σλοβακία, Βιετνάμ Αζερμπαϊτζάν και Αντιπρόεδρος ΕΙΠΔ κ. Νίκος Κανέλλος, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, σχολίασε την νίκη Ερντογάν αλλά και τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα, απέναντι σε μια χώρα που τη χαρακτήρισε ως μικρή Κίνα της Μεσογείου.

 

Αρχικά, ο κ. Κανέλλος αναφέρθηκε στη συμμετοχή στις τουρκικές εκλογές, η οποία ήταν αρκετά μεγάλη σχολιάζοντας πως αυτό είναι ενδεικτικό του κλίματος, που έχει καλλιεργηθεί τα τελευταία 20 χρόνια στην Τουρκία, αλλά και ενός εθνικισμού που έχει καλλιεργήσει ο Τούρκος πρόεδρος. Παράλληλα, σε αυτή τη συμμετοχή συνέβαλε και η ανοικοδόμηση της Τουρκίας σε όλους τους τομείς, που την κατατάσσουν πλέον σε έναν πόλο παγκόσμιας σημασίας.

«Σε ένα κείμενό μου αποκάλεσα την Τουρκία μικρή Κίνα της Μεσογείου», υπογράμμισε ο κ. Κανέλλος, υπογραμμίζοντας ότι υπήρχε πολύ μεγάλη συμμετοχή και στα κέντρα του εξωτερικού, με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου εδώ η συμμετοχή ήταν μικρή και οι περισσότεροι ψηφοφόροι στήριξαν τον Κιλιντσάρογλου. Μάλιστα, ο κ. Κανέλλος σχολίασε και τη συμμετοχή σε εκλογικές διαδικασίες σε ευρωπαϊκές χώρες, που το ποσοστό είναι ιδιαιτέρως χαμηλό επισημαίνοντας ότι σε χώρα που ήταν πρέσβης έζησε εκλογές με συμμετοχή 42% κι αυτό όπως είπε δεν είναι αποτέλεσμα που δικαιώνει και επιβεβαιώνει το δημοκρατικό χαρακτήρα του συστήματος που θέλει η Ευρώπη να φτιάξει.

 

Η Τουρκία έχει κάνει όλες τις απαραίτητες υποδομές για να γίνει η ισχυρή Τουρκία του νέου αιώνα

Ο κ. Κανέλλος ωστόσο αναφέρθηκε και στην δυτική άποψη, που κυριαρχεί και στην Ελλάδα, για την δεινή οικονομική θέση της Τουρκίας και πως αυτός ο παράγοντας είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης.

«Υπάρχει μία κακή αντίληψη που έχουμε για την οικονομία της Τουρκίας. Η οικονομία της βασίζεται σε μια υπερσυγκέντρωση μαύρου χρήματος , η οποία δημιουργεί κάποιες επιχειρηματικές διεξόδους και επιχειρηματικές αλυσιδωτές καταστάσεις  και πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από ξένους και συγχρόνως παρ’ όλα αυτά έχει και μία απόλυτη επιβεβαίωση και σύμπραξη του διεθνούς παράγοντα. Δεν πρέπει να βλέπουμε αυτή την οικονομική κατάσταση ως μία κρίσιμη, που θα διαιρέσει. Αυτό που βλέπω αντίθετα είναι μία υπερσυγκέντρωση της δύναμης σε πολλά ζητήματα στις υποδομές της χώρας . Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες υποδομές σε όλο το βάθος της οικονομίας και στο βαθύ κράτος της Τουρκίας και αυτό θα παίξει ρόλο στο να χτιστεί αυτό που θέλουν ως όραμα, μια ισχυρή Τουρκία του νέου αιώνα. Επομένως θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στους χαρακτηρισμούς μας και να δούμε την πραγματικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κανέλλος, σχολιάζοντας πως στον Ψυχρό Πόλεμο η ανησυχία της Τουρκίας ήταν η αντιμετώπιση της σοβιετικής απειλής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο,  δεν υπολογίζεται στην διπλωματική ανάλυση, αντίθετα η Τουρκία κατάφερε να κάνει  ισορροπημένες σχέσεις με τη Ρωσία παρόλο που επίσης λένε πολλοί αναλυτές στην Ελλάδα ότι αυτό δεν αρέσει στους Αμερικανούς.

«Οι Αμερικανοί έχουν την πολιτική τους και αντιμετωπίζουν το καθετί με έναν ξεχωριστό τρόπο. Εδώ και 4,5 χρόνια δεν έχουν δώσει ούτε μία βίδα σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Τουρκία, αλλά η Τουρκία εδώ και 4,5 χρόνια αναβάθμισε τις υποδομές της στην παραγωγή στρατιωτικού υλικού με αποτέλεσμα σήμερα να δημιουργεί ένα νέο προηγούμενο. Επομένως οι Αμερικανοί αυτό θα το δουν και θα το σκεφτούν και ανάλογα θα πράξουν. Όλα αυτά είναι ένας τρόπος που αντιμετωπίζεται μία κατάσταση στην Τουρκία κι ένας τρόπος που δεν δημιουργεί δικές μας προσδοκίες, γιατί δεν υπάρχουν», επεσήμανε ο πολύπειρος πρέσβης.

Σε ότι αφορά δε τυχόν αλλαγή πολιτικής από τον Ερντογάν, ο κ. Κανέλλος υποστήριξε ότι όχι μόνο δεν θα αλλάξει, αλλά μετά την ισχυροποίηση που είχε στις εκλογές,  θα αποκτήσει η αντίληψή του πολύ μεγαλύτερο εύρος.

«Η Δύση εξάλλου προβληματίζεται με τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Νομίζουμε ότι η Δύση είναι έτοιμη να κόψει δεσμούς με την Τουρκία. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εμένα μου κάνει εντύπωση πως είναι δυνατόν να μας αρέσει πάντα αυτό που μας κολακεύει κι όχι αυτό που είναι αληθινό. Υπάρχει ένας όρος «friendenemy» και φίλος και εχθρός. Είναι όπως βλέπει την Τουρκία η Ευρώπη και η Αμερική. Πρέπει να βασιστούν σε πράγματα που είναι λογικά και επιβεβλημένα. Θα πρέπει να αποφύγουν μία κακή πολιτική επιλογή ώστε να μην βαδίσει πλησιέστερα στην Ρωσία, η Τουρκία», τόνισε ο ίδιος.

Η στάση της Ελλάδας και οι διεκδικήσεις της

Στο μεταξύ, ο κ. Κανέλλος σχολιάζοντας μία ενδεχόμενη συμφωνία με την Τουρκία, αυτή των «Πρεσπών του Αιγαίου», όπως έχει ονομαστεί αναφέρθηκε στις εξελίξεις στα Σκόπια που φυσικά επηρεάζουν και την Ελλάδα.

«Στα Σκόπια δημιουργείται μία επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος και έχει ήδη επικρατήσει η αντίληψη ότι θα προστεθούν στο νέο Σύνταγμα των Σκοπίων έξι μειονότητες, μεταξύ των οποίων δεν υπάρχει ελληνική. Εμείς ξεκινάμε με τον φοβερό ενθουσιασμό ότι είμαστε παντού και καταλήγουμε στο να μην είμαστε πουθενά και το λέω μετά λόγου γνώσης, γιατί και στην Αλβανία όταν ανέλαβα υπηρεσία υπήρχαν χιλιάδες εκατοντάδες Έλληνες. Πλέον τα χωριά αποψιλώνονται κι έχουν μείνει ελάχιστοι. Η διπλωματία είναι μία μακροχρόνια στρατηγική, δεν είναι μία στιγμιαία αντίληψη, ούτε ένα στιγμιαίο αποτέλεσμα, ούτε είναι κλαρίνα και ενθουσιασμοί και μετά σταμάτημα εντελώς του ενδιαφέροντος», τόνισε ο κ. Κανέλλος.

Αναφορικά δε με τις στοχεύσεις της Ελλάδας, ο κ. Κανέλλος ανέφερε ότι η πρώτη συνάντηση του νέου Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Ερντογάν θα γίνει στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ.

«Εκεί οι συμβολισμοί παίζουν ρόλο . Εκεί πως πας; Με την ίδια πρόταση που είχες; Τα πράγματα στην Τουρκία αλλάζουν , όπως αλλάζουν στη διπλωματία και στην πολιτική. Εκτός από εμάς, που πολλές φορές μένουμε στα ίδια, κολλημένοι. Πρέπει να αλλάξουμε, να διαφοροποιήσουμε την αντίληψή μας και να δώσουμε νέες διεκδικήσεις . Ο νέος πρωθυπουργός που θα προκύψει από τις εκλογές τι θα έχει να πει στον Τούρκο που θα συναντήσει; Δεν μπορεί να είναι μία μόνο εθιμοτυπική συνάντηση, παρόλο που εμείς θα τη «βαφτίσουμε» έτσι γιατί ενδιαφέρει από πλευράς διαχείρισης.

Η οποιαδήποτε κουβέντα δια στόματος του ενός ή του άλλου θα παίξει ρόλο στο πως θα περιγραφεί η κατάσταση στο μέλλον. Θα δημιουργηθεί μία προσέγγιση; Αυτός είναι ο στόχος και της αμερικανικής προσέγγισης. Άλλωστε ο στόχος κάθε πολιτικής μεγάλης χώρας είναι να δημιουργείται μία ισορροπία, μία ύφεση, μία ειρήνη υποτιθέμενη, ώστε να διευκολυνθούν τα σχέδιά τους. Και τα σχέδια είναι ότι εφόσον υπάρχουν αυτές οι καταστάσεις , θα πάμε σε έναν διάλογο», εξήγησε ο Πρέσβης επί τιμή.

Επεσήμανε δε ότι αυτός ο διάλογος μπορεί να φέρει στο προσκήνιο και τις διεκδικήσεις της Ελλάδας, καθώς υπάρχουν δεκάδες ζητήματα που θα πρέπει να τα θέσει η χώρα για να μην βρεθεί προ εκπλήξεως του αφοπλισμού των νησιών, της διεκδίκησης.

«Δεν είναι θέμα κυριαρχίας στα χωρικά μας ύδατα, διεκδικούν εθνικό μας έδαφος. Και το είπανε ευθύς εξ αρχής. Ανεξάρτητα εάν το τροποποιήσουν ή το αλλάξουν, θα παραμείνει σαν μια ευθεία βολή επιθετική διεκδίκηση του εθνικού μας χαρακτήρα.  Εμείς σε αυτά τι έχουμε να πούμε;», σημείωσε.

Οι τρεις απαραίτητες κινήσεις της Ελλάδας

Ο κ. Κανέλλος ταυτόχρονα ανέφερε πως δεν αποκλείει αυτή την περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης στην Ελλάδα, μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση στη χώρα να υπάρξει κάποια τουρκική πρόκληση. Υπογράμμισε εμφατικά όμως ότι σε αυτό το νεκρό, το ουδέτερο για την Ελλάδα διάστημα, η χώρα πρέπει αμέσως να συγκροτήσει ένα συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής και Ασφάλειας από υπερκομματικούς, ανθρώπους που δεν έχουν χαρακτηριστεί, να προχωρήσει στον σχεδιασμό των υποδομών της.

Τόνισε ότι δεν νοείται σήμερα, να βρισκόμαστε στην περιοχή αυτή με τις τεράστιες προκλήσεις και σε μια Τουρκία που εξελίσσεται σε μικρή Κίνα και να μην κάνουμε τις υποδομές μας.

«Υποδομές είναι σε όλο το δημόσιο, σε όλο τον στρατό, στη διπλωματία, στην αστυνομία, στα αυτοδιοικητικά κέντρα. Δεν μπορεί να μην τις φτιάχνουμε τις υποδομές, να μην τις βάζουμε σε μία μακροχρόνια εξέλιξη και τρίτον να μην αναγνωρίσουμε μαξιμαλιστικά αναγνωρίσιμα αιτήματα ως προς τους γείτονές μας. Πρέπει να δούμε τι θέλουμε», κατέληξε ο κ. Κανέλλος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.