Νίκος Παπαγεωργίου: Είμαι υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε δομές υγείας

Η ταχύτητα δημιουργίας του εμβολίου του κορωνοϊού η βασική αιτία δισταγμού των πολιτών

Ξεκάθαρα υπέρ του εμβολιασμού και της υποχρεωτικότητας του σε δομές υγείας τάχθηκε ο γνωστός Βολιώτης νευρολόγος και ιδιοκτήτης της ομώνυμης ιδιωτικής κλινικής κ. Νίκος Παπαγεωργίου, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη. Ο γιατρός τόνισε πως θα έπρεπε να είχε θεσπιστεί νωρίτερα η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των υγειονομικών, επισημαίνοντας πως είναι αδιανόητο να θέτεις σε κίνδυνο την υγεία ανθρώπων που πάσχουν από διάφορες ασθένειες. Ο κ. Παπαγεωργίου όμως αναφέρθηκε και στο δισταγμό που προβάλλουν πολλοί για τον εμβολιασμό και μίλησε για το σύνδρομο Guillain-Barre, το οποίο υπάρχει ως παρενέργεια του εμβολιασμού, σε σπάνια και μικρά ποσοστά, όχι μόνο του κορωνοϊού αλλά και άλλων εμβολίων, όπως για τον τέτανο.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εγκεφάλου στις 22 Ιουλίου ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως ο εγκέφαλος είναι το σημαντικότερο μαζί με την καρδιά όργανο του ανθρώπινου οργανισμού, που κατευθύνει τα πάντα, την κίνηση, την νόηση, τη σκέψη, το συναίσθημα, τον ψυχισμό, τα πάντα.

Πως όμως ο κορωνοϊός και το εμβόλιο μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και να δημιουργήσει νευρολογικά προβλήματα; Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου αυτό που έχει γίνει γνωστό πλέον είναι το σύνδρομο Guillain-Barre-  Γκιλαίν-Μπαρέ -, το οποίο σχετίζεται με εμβολιασμούς και όχι μόνο για τον κορωνοϊό.

“Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι μια πολυνευροπάθεια, είναι η πιο συχνή αιτία νευρομυϊκής παράλυσης στον δυτικό κόσμο. Το χαρακτηριστικό είναι ότι ξεκινάει από κάτω, από τα πόδια και πάει σιγά σιγά προς τα πάνω, στον κορμό, στα χέρια, στην αυχένα και στον εγκέφαλο. Είναι μια μυϊκή αδυναμία, που μπορεί να εμφανιστεί ως μια απλή δυσχέρεια στο περπάτημα, μπορεί όμως να καταλήξει και σε τετραπληγία”, εξήγησε χαρακτηριστικά  ο κ. Παπαγεωργίου επισημαίνοντας πως το εν λόγω σύνδρομο αφορά σε όλες τις ηλικίες και η συχνότητά του είναι ένα- δύο περιστατικά στις 100.000 πληθυσμού.

“Δεν είναι τωρινό το φαινόμενο αυτό της οξείας πολυνευροπάθειας. Είναι κάτι που το είχαμε και στο παρελθόν από άλλα εμβόλια και συγκεκριμένα του τετάνου, που είναι από τα πιο παλιά εμβόλια. Το σύνδρομο αυτό σχετίζεται με εμβολιασμούς. Είναι μια παρενέργεια σπάνια των εμβολιασμών ειδικά του εμβολίου για τον τέτανο”, συμπλήρωσε ο γνωστός νευρολόγος.

Εκείνο που επεσήμανε ο ίδιος είναι πως πρέπει να προσέξουμε εάν αισθανθούμε μία ξαφνική αδυναμία και αστάθεια στα κάτω άκρα και να απευθυνθούμε άμεσα στον νευρολόγο, ώστε να υπάρχει εξέταση, διάγνωση και θεραπεία.

“Εάν το αφήσουμε, μπορεί να μας δημιουργήσει κάποια προβλήματα, όμως εάν το διαγνώσουμε έγκαιρα και το αντιμετωπίσουμε κατά 80-85% δεν αφήνει κανένα υπόλειμμα”, σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου επισημαίνοντας πως υπάρχει και ένα ποσοστό θνησιμότητας, όπως υπάρχει και σε όλα τα ιατρικά προβλήματα.

Επεσήμανε πως η συμπτωματολογία σε νεαρές ηλικίες είναι πιο ήπια και υπάρχει και γρήγορη αποκατάσταση, ενώ τα συμπτώματα περιορίζονται  σε μια απλή αδυναμία στα πόδια και σπάνια “ανεβαίνει” προς τα πάνω. “Συνήθως περιορίζεται σε μια ξαφνική αστάθεια στα πόδια. Αυτό το ξαφνικό είναι το σημαντικό. Είμαστε καλά και σε 4-5 μέρες ξαφνικά βλέπουμε ότι δεν μας κρατάν τα πόδια μας και δεν μπορούμε να περπατήσουμε. Εκεί αναζητούμε βοήθεια και πηγαίνουμε στον νευρολόγο”, είπε ο κ. Παπαγεωργίου.

Η ταχύτητα που ετοιμάστηκε το εμβόλιο η κύρια αιτία αμφισβήτησής του

Ο κ. Παπαγεωργίου μίλησε όμως και για τον δισταγμό πολλών να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Ο ίδιος ανέφερε πως η ταχύτητα με την οποία ετοιμάστηκε το εμβόλιο, είναι αυτή που προκαλεί τους ενδοιασμούς.

” Συνήθως ένα εμβόλιο το δοκιμάζουν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε κάποια χρόνια. Τώρα όλα έγιναν με τεράστια πίεση χρόνου, αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι. Ο κόσμος, που συμμετείχε στη διαδικασία αυτή,  για να γίνει ασφαλές το εμβόλιο ήταν ο ίδιος αριθμός που γίνεται και στις άλλες περιπτώσεις , απλώς ήταν πολύ ασφυκτικά τα χρονικά όρια, για να μπορέσει ο κόσμος να εμβολιαστεί, να μην έχουμε απώλειες και να μην το περνάμε βαριά.

Υπάρχει πάντα μια ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το καινούργιο. Το καινούργιο πάντα μας προβληματίζει και κυρίως η ταχύτητα με την οποία ετοιμάστηκε, που είναι πρωτόγνωρη, αλλά έγινε σίγουρα με τα επιστημονικά δεδομένα κι έτσι όπως πρέπει να είναι.  Είναι δοκιμασμένο 100%, όπως όλα τα εμβόλια”, τόνισε ο χαρακτηριστικά.

Σωστή, σταθερή και συνεχής ενημέρωση για την αλλαγή του κλίματος

Αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει έτσι ώστε να υπάρχει μεταστροφή του κλίματος της διστακτικότητας, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως “πρέπει να κάνουμε σωστή, σταθερή, συνεχή ενημέρωση των ανθρώπων για τη χρησιμότητα του εμβολίου και  τις συνέπειες που επιφέρει το να μην το κάνουμε.. Περνάνε και οι μήνες, δεν γίνονται όλα όσα έλεγαν στην αρχή για παρενέργειες και διάφορα άλλα αρνητικά και βλέπω ότι  υπάρχει μια ύφεση του κύματος των αρνητών. Με λογική και επιχειρήματα μπορούμε να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους που προβληματίζονται και να τους δείξουμε τι μπορούν να πάθουν εάν περάσουν αυτό τον ιό, τον οποίο νομίζω ότι τον υποτιμούν”.

Μάλιστα ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε πως όλα τα εμβόλια έχουν κάποιες επιπλοκές και κάποιες παρενέργειες και δεν είναι αυτό του κορωνοϊού, το μοναδικό, απλά για το συγκεκριμένο έχει γίνει μεγάλη κουβέντα αν και ο κόσμος, σημείωσε, αρχίζει και καταλαβαίνει τα θετικά και σπεύδει να εμβολιαστεί.

 

Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δομές υγείας άργησε

Τόσο ως γιατρός όσο και ως ιδιοκτήτης κλινικής, ο κ. Παπαγεωργίου σχολίασε και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, που αποφάσισε η κυβέρνηση και αφορά σε δομές υγείας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ΑμεΑ και Νοσοκομεία.

“Είναι πάρα πολύ σωστό βήμα και  άργησε να συμβεί. Δεν μπορώ να φανταστώ ανθρώπους που ασχολούνται με τις ζωές ανθρώπων,  που έχουν διάφορα προβλήματα, με ανοκατασταλμένους, με χρόνια προβλήματα που τους καθιστούν ευάλωτους σε οποιαδήποτε λοίμωξη,  να καθόμαστε να συζητάμε ότι μπορεί να είμαστε ανεμβολίαστοι και να πλησιάζουμε, να περιποιούμαστε και να φροντίζουμε ανθρώπους όλων των ηλικιών με πολλά προβλήματα. Έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα. Είμαι υπέρ του εμβολιασμού και σε  δομές με πολύ κόσμο και ασθενείς έπρεπε να είναι υποχρεωτικό”.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.