Στον δρόμο θα βρεθούν οι ιδιοκτήτες των συνεργείων αυτοκινήτων την Τετάρτη συμμετέχοντας στην κινητοποίηση επιστημονικών και επαγγελματικών Συλλόγων στον Βόλο, αντιδρώντας στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται από την Κυβέρνηση. Ο κ. Νίκος Πλουμιστός, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων και Μοτοσικλετών Μαγνησίας επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει την φοροδιαφυγή και καταφεύγει στην εύκολη λύση των οριζόντιων μέτρων, σχολιάζοντας όμως ότι τα οριζόντια μέτρα πάντοτε στην εφαρμογή τους απέτυχαν παταγωδώς.
«Για ακόμη μία φορά καταφεύγουν στην εύκολη λύση, βάζουν ένα οριζόντιο μέτρο, χωρίς να το έχουν καλομελετήσει και να το έχουν καλοσκεφτεί , χωρίς να εξετάζουν τα δεδομένα με τον πρέποντα και σωστό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλουμιστός, ο οποίος συμπλήρωσε ότι υπάρχουν και εποχιακά επαγγέλματα όπως οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων που θα πρέπει να φορολογηθούν για 14 μήνες, όταν δουλεύουν μόνο σεζόν.
«Αυτό καταδεικνύει την προχειρότητα με την οποία έχει στηθεί αυτό το νομοσχέδιο και απλά πηγαίνουν στην εύκολη λύση, βάζοντας κάτι οριζόντιο. Το έχουμε δει και στο παρελθόν ότι οποτεδήποτε αποπειράθηκε από οποιαδήποτε κυβέρνηση να θεσπίσει κάτι οριζόντιο για να αποφύγει τη διαδικασία ή τη σωστή πάταξη της φοροδιαφυγής, γιατί κανείς δεν είναι αντίθετος σε αυτό, έχει αποτύχει παταγωδώς. Είναι άδικο και κανείς δεν προτίθεται να πληρώσει κάτι που είναι άδικο και μετρήσιμο», επεσήμανε ο ίδιος,
Σε ότι αφορά στις βελτιώσεις επί του νομοσχεδίου, που ανακοίνωσε το αρμόδιο Υπουργείο, ο κ. Πλουμιστός σημείωσε ότι οι επαγγελματίες είναι σε αναμονή, ωστόσο οι επιμέρους βελτιώσεις δεν φαίνεται ότι μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.
«Φορολογούν κάποιον για 14 μήνες, όταν εκείνος δουλεύει 12. Θεωρώ ότι έπρεπε να υπάρχει μια συνολική επανεξέταση του θέματος και αυτός δεν είναι σωστός τρόπος να «περπατήσει» η οικονομία. Αυτό το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει και πληθωριστικές τάσεις με αύξηση τιμών και σίγουρα την φοροδιαφυγή δεν μπορείς να την πιάσεις έτσι», είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε δε και στο ενδεχόμενο ένας εργοδότης να δηλώνει λιγότερα από τους εργαζομένους του εξηγώντας ότι στις μικρές επιχειρήσεις με έναν υπάλληλο ή 2-3, δεν γίνονται απολύσεις για να δηλωθούν κέρδη, καθώς έχει αναπτυχθεί ένας οικογενειακός δεσμός.
«Υπάρχουν κάποιες χρονιές που μπορεί να είναι κερδοφόρες αλλά υπάρχουν χρονιές, όπως με τα τρία χρόνια με covid που οι επιχειρήσεις αναστενάξανε και προσπαθήσανε να κρατήσουν το προσωπικό που έχουν χρόνια με ζημιογόνες χρονιές για τις ίδιες επιχειρήσεις. Προφανώς δεν έχει ασχοληθεί κανείς με καμιά επιχείρηση για να το γνωρίζει αυτό», ανέφερε.
Η πυρκαγιά να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή
Στο μεταξύ ο κ. Πλουμιστός αναφέρθηκε και στις ζημιές που προκλήθηκαν σε επιχειρήσεις στο βιομηχανικό πάρκο από τις φωτιές του καλοκαιριού, σημειώνοντας πως ο καθένας πρέπει να κάνει πρώτα την αυτοκριτική του κι έπειτα να απαιτήσει από τους κρατικούς φορείς. Υπογράμμισε ωστόσο πως σίγουρα κάτι δεν δούλεψε σωστά και ευχήθηκε αυτό το συμβάν να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή και να τεθούν νέες βάσεις ώστε να μην ξανασυμβεί.
Ο Δήμος δεσμεύτηκε να μιλήσει με τον ΣΙΣΑΜ για τις ενδεχόμενες αλλαγές στη Νεάπολη
Προ ημερών ο κ. Πλουμιστός συμμετείχε ως πρόεδρος του ΣΙΣΑΜ στην επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Βόλου για τα νέα έργα κτλ, ενώ κυρίαρχο θέμα ήταν και η Νεάπολη, όπου θα ανεγερθεί τόσο το νέο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου όσο και το Μουσείο της Αργούς. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν συζητήθηκε αλλαγή της χρήσης και τόνισε ότι «επαγγελματίες και οι ιδιώτες δεν είναι ενάντια στο να εξελίσσεται η πόλη μας, να είναι φιλόξενη, λειτουργική, να ανθίσει οικονομικά, όμως αυτό να γίνεται με κάποιους όρους και ειδικά όταν αφορά κάποιες κοινωνικές ομάδες».
Ο κ. Πλουμιστός ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή που έλαβε πρόσκληση ο ΣΙΣΑΜ απέστειλε στον Δήμο υπόμνημα με τις θέσεις του με τον δεύτερο να δεσμεύεται για δεύτερη συζήτηση.
«Γνωρίζουμε ότι το 60% των συναδέλφων βρίσκονται εκεί κι έχουν γίνει πολύ μεγάλες επενδύσεις από συναδέλφους για να μπορούν να λειτουργούν. Οποιαδήποτε παρέμβαση γίνει σε αυτή την περιοχή, θα πρέπει να γίνει κατόπιν συζήτησης. Γνωρίζουμε τα άτομα και τις ανάγκες της περιοχής και μπορούμε να συμβάλλουμε θετικά σε μια κουβέντα, που η ανάπτυξη της περιοχής να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διαταραχθεί ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων», είπε ο κ. Πλουμιστός και συμπλήρωσε ότι στην παρουσίαση αναφέρθηκε πως οποιοδήποτε έργο γίνει θα περιέχει και μελέτη αντιπλημμυρικών.
Μικρή προκαταβολή από τις πλημμύρες- Να «τρέξει» γρηγορότερα το κράτος
Παράλληλα, αναφερόμενος στις αποζημιώσεις των επαγγελματιών στην περιοχή της Νεάπολης από τις πλημμύρες, ο πρόεδρος του ΣΙΣΑΜ επεσήμανε πως η διαδικασία είναι αρκετά πίσω.
«Καταλαβαίνω τον όγκο, αλλά θα πρέπει να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα γιατί υπάρχει κόσμος που περιμένει αυτά τα χρήματα για να συνεχίσει και να ορθοποδήσει και σαν να μην του φτάνει αυτό, έχουμε και το φορολογικό, και δημιουργούν μία αναστάτωση. Οι επαγγελματίες έχουν λάβει μια μικρή προκαταβολή δεν υπάρχουν αξιοσημείωτα ποσά και δεν έχουν λάβει όλη την αποζημίωση που αναμένουν», τόνισε ο ίδιος. Συμπλήρωσε δε τέλος ότι το 95% του εργατικού δυναμικού της χώρας απασχολείται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και κάθε οικονομική διατάραξη δημιουργεί πρόβλημα και ανέργους. «Η περιοχή μας πρέπει να τρέξει με πολύ γρήγορους ρυθμούς για να επανέλθουμε σε μια στοιχειώδη κανονικότητα», κατέληξε.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου