Νίκος Πουμάνας: Σε βάθος χρόνου θα φανεί η ωφελιμότητα των μέτρων

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας

Σε βάθος χρόνου θα φανεί η ωφελιμότητα των μέτρων που εξήγγειλε μέσω των προγραμματικών δηλώσεών του, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας κ. Νίκος Πουμάνας.
Όπως σημείωσε μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα 102,5», «στο πρώτο άκουσμα, δε μπορούμε να διαφωνήσουμε για τη θετική κατεύθυνση, στην οποία έπρεπε να πάει το ζήτημα… Από εκεί και πέρα, θα το δούμε και στην εφαρμογή, καθώς η οικονομία είναι ένα πολυσύνθετο θέμα». Όπως τόνισε ο ίδιος, η οικονομία είναι ένας συνδυασμός μέτρων που μπορούν και πρέπει να εφαρμοστούν στην πορεία, και σε βάθος χρόνου για να αποδώσουν. Εξυπακούεται αυτό που λέγαμε ότι η υπερφορολόγηση δεν κάνει καλό, εντείνεται η φοροδιαφυγή, ωθεί τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν τις έδρες τους, στη Βουλγαρία, στην Κύπρο ή οπουδήποτε αλλού. Ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να διορθωθεί».

Για την προσέλκυση επενδύσεων

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πολυπόθητη ανάπτυξη για να υπάρξει, πρέπει να γίνουν επενδύσεις, για να υπάρξουν οι επενδύσεις, πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, με βάθος χρόνου, με συντελεστές, με μικρή φορολογία, οπότε να προσελκύει τους επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση η μείωση των συντελεστών, μπορεί να βοηθήσει αρκεί να μην υπάρχει ταυτόχρονα φοροδιαφυγή κλπ. Όπως διευκρίνισε, οι φοροελαφρύνσεις και οι όποιες αλλαγές, θα ισχύσουν από το 2020, και πάλι βέβαια θα είναι υπό την αίρεση της Τρόικας και όλων αυτών των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί. Άρα δεν μπορεί να λειτουργήσει τόσο ανεξάρτητα όσο θα ήθελε η Κυβέρνηση.
Αναφορικά με τη μείωση του φόρου από το 22% στο 9%, ο κ. Πουμάνας τόνισε ότι «αυτό αφορά πολλούς φορολογούμενους και ιδιαίτερα τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για τα τεκμήρια δεν έχει ακουστεί κάτι, ενώ οι μισθωτοί από τη στιγμή που διατηρούν το αφορολόγητο, είναι μεγάλη υπόθεση. Ο προϋπολογισμός θα δείξει την πορεία και από πού θα προκύψουν τα έσοδα, από τις μειώσεις που θα κάνει η Κυβέρνηση».

Για ΕΝΦΙΑ και φόρο στην οικοδομή

Όσον αφορά την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ, τόνισε ότι στο «τέλος Αυγούστου, θα υπάρξει η ανάρτηση και φυσιολογικά από Σεπτέμβριο έως Ιανουάριο, αν δεν αλλάξει κάτι, θα τεθούν σε ισχύ οι πέντε δόσεις», αλλά με μειωμένα ποσά. Σε ότι έχει να κάνει με τα ακίνητα, και την αναστολή του ΦΠΑ, στην οικοδομή, ο κ. Πουμάνας χαρακτήρισε ως κίνητρο την προγραμματική δήλωση του κ. Μητσοτάκη, «γιατί χρειάζεται να υπάρξει τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς από εκεί , ζούνε πάρα πολλά επαγγέλματα. Το θέμα είναι να ξεκινήσουν νέες οικοδομές για να τονωθεί η οικονομία». Για την αναστολή του φόρου υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις, ο συμπολίτης φοροτεχνικός, τόνισε ότι αυτό, «σημαίνει ένα κέρδος 24%, καθώς θα εκπίπτει από τις πωλήσεις οπότε δε θα επιβαρύνεται ο αγοραστής».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.