Νίπτει τας χείρας του ο Μπέος για τα 20 εκ. ευρώ «φέσι» της ΔΕΥΑΜΒ στη ΔΕΗ – «Nα τα πληρώσει το κράτος»

Ενώ αναρωτήθηκε ποιος είναι αυτός που αποφάσισε την αύξηση της τιμής της ενέργειας

Νίπτει τας χείρας του ο Αχιλλέας Μπέος για την υπέρογκη οφειλή των 20 εκ. ευρώ της ΔΕΥΑΜΒ στη ΔΕΗ και αναρωτήθηκε σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο TRT ποιος είναι αυτός που αποφάσισε την αύξηση της τιμής της ενέργειας. Ουσιαστικά ο δήμαρχος Βόλου δεν απάντησε εάν και γιατί η ΔΕΥΑΜΒ δεν κατέβαλλε τα ποσά που της αναλογούσαν προς τη ΔΕΗ, ενώ στράφηκε προς την κυβέρνηση και το κράτος λέγοντας πως αυτό είναι υπεύθυνο να πληρώσει και όχι οι δημότες, χωρίς όμως να κάνει τον συνειρμό ότι το κράτος το αποτελούν οι πολίτες και τα έσοδά του προέρχονται από αυτούς και τους φόρους που καταβάλλουν.

 

Τις εντυπώσεις προσπάθησε να διασκεδάσει ο Αχιλλέας Μπέος σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή για το ζήτημα, που ανέδειξε η εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΙΑ και το magnesianews.gr και την οφειλή των 20 εκ. ευρώ της ΔΕΥΑΜΒ στη ΔΕΗ. Έριξε τις ευθύνες αλλού, έδειξε το κράτος, αυτούς που ανεβάζουν τις τιμές της ενέργειας, είπε ότι είναι εκείνος που «έσωσε» την πόλη και τους πολίτες από διάφορα θέματα που έχουν προκύψει και κατέληξε πως δεν θα πληρώσει το χρέος, περιμένοντας λεφτά από την κυβέρνηση.

«Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική. Αφορά όλη την Ελλάδα κι αν όχι όλη την Ελλάδα το 80%. Θα ζητήσω από τον κόσμο να κλείσει τα αφτιά του να έχει εμπιστοσύνη στον δήμαρχό τους που μέχρι τώρα όλα τα θέματα που έχουν προκύψει κι έχουν να κάνουν με το συμφέρον της πόλης τα έχω διαχειριστεί και τους έχω περάσει χωρίς να βραχούν απέναντι από το ποτάμι γιατί λειτουργώ με βάση το συμφέρον της πόλης και των πολιτών.

Η ΔΕΥΑΜΒ είναι μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Πώς θα πω στους πολίτες ότι θα σας αυξήσω 500% το νερό για να πληρώσω,  δεν θα το πω ενεργειακή κρίση, τους απατεώνες αυτούς που εις βάρος του ελληνικού λαού και άλλων λαών θησαυρίζουν με την αύξηση της ενέργειας;

Όταν στη ΔΕΥΑΜΒ ερχόταν ο λογαριασμός 200-220.000 τον μήνα και τώρα έρχεται 800.000 ευρώ. Ποιος αποφάσισε να πάει τόσο το ρεύμα; Εγώ δεν είμαι αυτός που θα απαιτήσω από τον κόσμο να τον χρεωκοπήσω το νοικοκυριό του και αντί για 50 ευρώ να πληρώσουν 150 και 200 ευρώ.

Εδώ έχω δεσμευτεί ότι το νερό είναι πολύτιμο αγαθό, δεν θα ιδιωτικοποιηθεί και παρέλαβα το 2014 την τιμή του κυβικού νερού 0,15 και το έχω κάνει 0,130 έχω κάνει μείωση 10%», ανέφερε ο Αχ. Μπέος.

Σε ερώτηση που δέχτηκε εάν θα πληρώσει τελικά η ΔΕΥΑΜΒ στο ποσό αυτό ο Αχ. Μπέος απάντησε «Γιατί να πληρωθεί; Να το πληρώσει αυτός που το δημιούργησε. Το κράτος. Δεν είναι ευθύνη του κράτους;

Δεν θα έρθω εγώ να τιμωρήσω τους πολίτες, ούτε να τους χρεώσω. Αυτά δεν τα κάνει ο Αχιλλέας ο Μπέος ας το ξεχάσουνε. Το νερό θα μείνει στα επίπεδα που είναι από το 2014 και πιο φθηνά και θα συνεχίσουμε να δίνουμε παροχή στον κόσμο του Βόλου φθηνό και πιο ποιοτικό νερό».

Βέβαια, δεν απάντησε για ποιο λόγο σταμάτησε η ΔΕΥΑΜΒ να πληρώνει τους λογαριασμούς και δημιουργήθηκε αυτό το υπέρογκο χρέος, ενώ ανέφερε ότι μέχρι το 2019 πλήρωνε ανελλιπώς.

«Μέχρι το 2019 πληρώναμε ανελλιπώς, υπάρχουν λόγοι, αλλά θα πρέπει η κυβέρνηση αυτά συζητάμε τώρα και δεν βγαίνουν στη φόρα γιατί ότι λέγαμε για την ΕΡΓΗΛ πηγαίνανε και τα λέγανε στην ΕΡΓΗΛ και προετοίμαζαν το έδαφος. Δεν λέμε τα όπλα μας και πως θα το αντιμετωπίσουμε. Θα το αντιμετωπίσουμε και το ζητούμε και ο αγώνας μας είναι μετά την αντιμετώπιση και τη ρύθμιση,  το κόστος της ενέργειας να κατέβει», κατέληξε ο ίδιος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα δοθούν κρατικά χρήματα για να πληρωθεί ένα ποσό κι ένα ποσό θα ρυθμιστεί.

Παπαπέτρος: «Η διαχείρισή τους έχει αποτέλεσμα τη δημιουργία χρεών»

Για το θέμα των 20 εκ. ευρώ που έχει προκύψει και οφείλει η ΔΕΥΑΜΒ στη ΔΕΗ αναφέρθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή στον Astra και ο υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου κ. Νίκος Παπαπέτρος, λέγοντας πως γνωρίζει εκ των προτέρων ότι η δικαιολογία της ΔΕΥΑΜΒ και του Δήμου Βόλου θα είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής και η οφειλή αφορά στην περίοδο 2021- 2023.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσό των 12 εκ. ευρώ αφορά στην περίοδο 2021-2023 και το ποσό των 8 εκ. ευρώ την περίοδο 2014-2021, ενώ τόνισε ότι το 2014 η ΔΕΥΑΜΒ είχε αποθεματικό 5,5 εκ. ευρώ, έχοντας ωστόσο και υποχρεώσεις πληρωμής.

«Τα 20 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ θα τα πληρώσουμε. Η ΔΕΗ θα τα εισπράξει. Η ΔΕΥΑΜΒ για να μπορέσει να ανταπεξέλθει θα έπρεπε ήδη να μην είχε ανείσπρακτες απαιτήσεις. Το σύνολο των ποσά μεγαλύτερα των 10.000 ευρώ είναι 5,600.000 από τέλη ύδρευσης. Για τέλη άρδευσης είναι χάλι, εκεί δεν έχει εισπράξει τίποτα. Δεν είναι η άποψή μας να κυνηγιέται ο κόσμος, αλλά το νερό που είναι δημόσιο αγαθό και ανταποδοτικό σημαίνει ότι ο καταναλωτής πρέπει να το πληρώνει. Εάν δεν το πληρώνει, δεν το ρυθμίζει. Εάν έχουν παραγραφεί αυτές οι απαιτήσεις, εμείς θα το πληρώσουμε. Είναι μια διαχείριση που έχει ως αποτέλεσμα δημιουργία χρεών προς μεν τη ΔΕΗ προς μεν την ΕΡΓΗΛ άλλων 12 και δεν ξέρω τι άλλα υπάρχουν», είπε ο κ. Παπαπέτρος σημειώνοντας ότι ο Δήμος χρωστά και φυσικό αέριο για τα κολυμβητήρια, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσό.

Παράλληλα, ανέφερε ότι του κάνει εντύπωση το μέγεθος της οφειλής χαρακτηρίζοντάς το  τεράστιο το ποσό, για μια επιχείρηση που δεν χρωστούσε τίποτα στη ΔΕΗ το 2014 όταν την παρέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή. «Υπάρχει μια αιτιολογία της ΔΕΥΑΜΒ ότι χρεώνεται με διαφορετικό τιμολόγιο και τότε γιατί δεν διαπραγματεύτηκε», ανέφερε ο κ. Παπαπέτρος, λέγοντας ότι και η ΕΥΔΑΠ και η Επιχείρηση ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη έχουν διαφορετική χρέωση από τη ΔΕΗ.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.