Ντόμινο εξελίξεων για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ

Tο χρονικό

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τις καταγγελίες για παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Με την αντιπολίτευση να είναι στα «κάγκελα» η κυβέρνηση σηκώνει το «γάντι» και λέει «ναι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όπως ζήτησε ο κύριος Ανδρουλάκης.

«Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί», ανέφερε στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Και επισήμανε: «Σύμφωνα με διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία.

Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά», κατέληξε η δήλωση του κυρίου Οικονόμου.

Εισαγγελική έρευνα
Στο μεταξύ, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος θα διενεργήσει προσωπικά ποινική προκαταρκτική έρευνα, όχι για την ουσία των καταγγελιών για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά για τη διαρροή των στοιχείων, που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν, όπως επισημαίνεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Με άλλα λόγια η έρευνα θα διενεργηθεί από τον κ. Ντογιάκο για να αποκαλυφθεί πως διέρρευσε εκτός ΕΥΠ το υλικό των παρακολουθήσεων που φέρεται ότι έγιναν τόσο στον στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, όσο και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή του κ. Ντογιάκου είναι δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία αναφέρουν ότι στοιχεία από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη διέρρευσαν σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ.

Η έρευνα θα διενεργηθεί από τον ίδιο τον Εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, που άπτεται, όπως διευκρίνιζαν ανώτατες εισαγγελικές πηγές, θεμάτων εθνικής ασφάλειας.

Εκτός, του Νίκου Ανδρουλάκη καταγγελίες για παρακολούθηση έχουν υποβληθεί και από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, οι οποίες επίσης θα ερευνηθούν για τη διαρροή των στοιχείων σχετικά με την συγκεκριμένη υπόθεση. Τέλος, έρευνες για την ουσία των παρακολουθήσεων ήδη διενεργούνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συγκαλεί ο Αλέξης Τσίπρας
Με τις εξελίξεις για τις παρακολουθήσεις να είναι ραγδαίες και μετά και τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέων, ο Αλέξης Τσίπρας, συγκαλεί εκτάκτως το Σάββατο την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο «τραπέζι» θα τεθεί το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος να διαμηνύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει κάθε κοινοβουλευτικό εργαλείο, για να βγουν όλα στο φως.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα συνταχθεί με την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και θα ζητήσει την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συζητηθεί ακόμα και το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

Το χρονικό
Δυο παραιτήσεις σε μια μέρα. Δυο, ηχηρές, παραιτήσεις με διαφορά 40 λεπτών. Πρώτα ο στενότατος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και γγ του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης. Και μετά ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων.

Τόσο ο Γρηγόρης Δημητριάδης, άνθρωπος δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη τα τελευταία έξι χρόνια όσο και ο διοικητής της ΕΥΠ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους σήμερα (05.08.2022) και έγιναν και οι δυο δεκτές από τον πρωθυπουργό. Η κάθε μια από τις ηχηρές παραιτήσεις οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Η πρώτη εξαιτίας «τοξικότητας» και «στοχοποίησης». Και η δεύτερη γιατί ο διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να μην ενημέρωσε το Μαξίμου για την νόμιμη παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.