Ο Μακρόν νέος πρόεδρος της Γαλλίας

Θριάμβευσε με 65% έναντι της Μαρίν Λεπέν

Σε άνετη επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λεπέν εξελίχθηκε ο δεύτερος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Μικρότερη η αποχή σε σχέση με το αναμενόμενο, νίκη του νέου προέδρου και στις εκτός Γαλλίας περιοχές. Οι πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου και της ηττημένης του Εθνικού Μετώπου και τα συγχαρητήρια των διεθνών ηγετών

Νέος πρόεδρος της Γαλλίας είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στα 39 του χρόνια γίνεται ο νεότερος στην ιστορία για τη χώρα του. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο Εμανουέλ Μακρόν έλαβε ποσοστό 65,1% με τη Μαρίν Λεπέν να φτάνει στο 34,9%.

Το ποσοστό αποχής εκτιμάται από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων μεταξύ 25,3% και 27% του εκλογικού σώματος. Στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, η αποχή ανήλθε σε 22,23% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Τα λευκά και άκυρα προσεγγίζουν το 9% των ψηφοφόρων, ένα ρεκόρ για μια εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο.
Τα αποτελέσματα δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Ανοίγει μια νέα σελίδα της μακράς ιστορίας μας

“Ανοίγει μια νέα σελίδα”, δήλωσε ο νικητής των προεδρικών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο, στον πρώτο του σχολιασμό μετά τη μεγάλη του επικράτηση. “Γυρίζουμε μια νέα σελίδα στη μακρά ιστορία μας απόψε”, τόνισε, εκφράζοντας την ευχή αυτή να είναι μια σελίδα “ελπίδας και εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται”.
Μιλώντας στους εκπροσώπους των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής του κόμματος “Εμπρός”, είπε: “Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, δεν θα σας ξεχάσω, θα κάνω κάθε ενέργεια για να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη σας. Απευθύνομαι όμως σε όλους τους πολίτες της χώρας ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν. Θέλω να χαιρετίσω την αντίπαλο μου, γνωρίζω ότι η χώρα μας διαιρέθηκε και οδηγήθηκε σε ακραίες ψήφους που όμως τις σέβομαι. Δική μου ευθύνη είναι να αφουγκραστώ τους ευαίσθητους και τους εύθραυστους και να διασφαλίσω την ασφάλεια και την ενότητα του έθνους”.
Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν είχαν μια “σύντομη” και “φιλική” τηλεφωνική συνδιάλεξη, σύμφωνα με το περιβάλλον του νέου προέδρου της Γαλλίας. Τηλεφωνική επικοινωνία για συγχαρητήρια, είχαν και Ολάντ με Μακρόν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.