Ο …πετυχημένος δήμαρχος, μας άφησε πάλι χωρίς νερό

Διακοπές ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΜΒ λόγω ανεπάρκειας

Το νερό-νεράκι φαίνεται πως θα πούνε τις επόμενες μέρες τα νοικοκυριά στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, αφού η ΔΕΥΑΜΒ προχωρά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, σε περιστασιακή διακοπή της υδροδότησης σε σημεία της Ν. Ιωνίας και του Βόλου. Παρά το βροχερό καλοκαίρι που διανύσαμε και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η διαχείριση του νερού φαίνεται πως είναι δύσκολος «γρίφος» για τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ η οποία ζητά από τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση, σε μια πόλη μάλιστα που κάνει «πρωταθλητισμό» στην κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού. Σε χθεσινή της ανακοίνωση η επιχείρηση αναφέρει ότι «σχετικά με την εφαρμογή δράσεων – προγραμμάτων εξοικονόμησης του νερού προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, η ΔΕΥΑΜΒ καλεί τους καταναλωτές για την προστασία των υδατικών αποθεμάτων και τις ασφαλείς συνθήκες υδροδότησης σε κάθε οικισμό του Δήμου Βόλου και ιδιαίτερα των οικιστικών συγκροτημάτων Βόλου, Ν.Ιωνίας και Αισωνίας, να αποφεύγουν την αλόγιστη χρήση του και να προβαίνουν σε μια σειρά από ενέργειες συνετής χρήσης». Στην ανακοίνωσή της ωστόσο η ΔΕΥΑΜΒ δεν προσδιορίζει την έκταση και το χρονοδιάγραμμα της περιστασιακής διακοπής υδροδότησης, κάτι που αναμένεται να γίνει με νεότερες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο οι πολίτες παραμένουν μπερδεμένοι ως προς τι εννοεί η ΔΕΥΑΜΒ ως «κανονικότητα» η επανέλθει αλλά και πότε θα συμβεί αυτό, αφού κάτι τέτοιο επαφίεται αφηρημένα στην απόδοση των μέτρων που ζητά με την ανακοίνωσή της.
Ως νεοεκλεγείς Δήμαρχος Βόλου ο Αχιλλέας Μπέος στη διάρκεια εθελοντικής δράσης καθαρισμού της πλατείας Ελευθερίας, είχε επισημάνει ότι το νερό θα είναι ένα από τα κύρια προβλήματα με τα οποία θα ασχολούνταν η νέα, τότε, δημοτική αρχή. Όπως είχε αναφέρει: «Θεωρώ αδιανόητο μια περιοχή όπως είναι ο Βόλος, με το Πήλιο και τόσο πηγαίο νερό, να έχει πρόβλημα. Απλά δεν έχει γίνει η ορθολογική μελέτη και διαχείριση του νερού» είχε τόνισε στις 29 Αυγούστου 2014 συμπληρώνοντας ότι «μας αναγκάζουν οι συνθήκες να πέσουμε με τα μούτρα και ν’ ασχοληθούμε με το μείζον πρόβλημα που απασχολεί όλο το Βόλο. Πολύ σύντομα πιστεύω να έχουμε με τους ειδικούς συνεργάτες – επιστήμονες, να δώσουμε λύση στο πρόβλημα που είναι μείζον θέμα για την πόλη». Σήμερα ακριβώς πέντε χρόνια μετά, βρισκόμαστε στον ίδιο παρανομαστή.

Να σημειωθεί ότι ένα από τα έργα της επιχείρησης που θα απέδιδαν στην εξοικονόμηση νερού μέσω της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης σε Νέα Ιωνία και Βόλο βρίσκεται εδώ και μήνες στον «αέρα» αφού ο εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος από το Υπουργείο Υποδομών, χωρίς να έχει αναλάβει ακόμη ο αμέσως επόμενος μειοδότης τη συνέχιση του έργου, παρατείνοντας το πρόβλημα. Εκτός αυτού μάλιστα το τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΜΒ περιλάμβανε κυρίως έργα που αφορούν στον βιολογικό και στην επέκταση του δικτύου με την σύνδεση περιοχών του διευρυμένου Δήμου Βόλου, ενώ έργα για την εξασφάλιση μεγαλύτερης επάρκειας υδάτινων πόρων δεν προχώρησαν στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας υπό τον Δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο.
Σε συνέχεια της ανακοίνωσής της η ΔΕΥΑΜΒ αναφέρει επίσης ότι «για την προστασία του Υδραγωγείου ενημερώνουμε τους πολίτες – καταναλωτές του Βόλου, Ν.Ιωνίας και Αισωνίας ότι η ΔΕΥΑΜΒ προχωράει σε έλεγχο των πιέσεων με αποτέλεσμα σε ορισμένα σημεία της Ν.Ιωνίας και του Βόλου, να διακόπτεται περιστασιακά η Υδροδότηση.» ενώ στέλνει μήνυμα προς του πολίτες ότι «πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας ότι το νερό, βασικό στοιχείο της ζωής, είναι κοινωνικό αγαθό που βρίσκεται σε ανεπάρκεια κι’ έχουμε την ευθύνη να το διαχειριζόμαστε σωστά και να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την εξοικονόμησή του».
Το πρόβλημα διαχείρισης του νερού και του δικτύου ύδρευσης στο Βόλο βέβαια δεν αποτελεί μόνο θερινό φαινόμενο αφού ο Βόλος έμεινε και τον Ιανουάριο το 2017 χωρίς νερό λόγω, της έντονης χιονόπτωσης, φαινόμενο που σε ορισμένες περιπτώσεις διήρκησε ακόμη και πάνω από μία εβδομάδα. «Απολογούμενος» τότε ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος είχε δείξει ως υπεύθυνο του προβλήματος τον Απόστολο Γαλάτη, ενώ δεν παρέλειψε να καταφερθεί και κατά πολιτών που διαμαρτύρονταν χαρακτηρίζοντας ορισμένες συμπολίτισσες «κατίνες» καλώντας τις «να μην μας ξαναψηφίσουν».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.