O τιμώμενος Βολιώτης Ιωάννης Κούντριας στη «Μαγνησία»: «Ήταν μεγάλη ευλογία…»

«Στην Αίγυπτο υπάρχουν πολλοί  Έλληνες και αρκετοί από το Πήλιο»

Με τον Σταυρό του Απόστολου και Ευαγγελιστού Μάρκου τιμήθηκε ο Βολιώτης Πρωτοψάλτης κ. Ιωάννης Απ. Κούντριας από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεόδωρο Β’, για τη συνολική του προσφορά στο Πατριαρχείο και την Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου τα τελευταία πέντε συναπτά έτη. Ο Πρωτοψάλτης κ. Κούντριας άφησε τον δικό του τόπο και ξενιτεύτηκε για να ζήσει μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής του, όπως εξομολογείται ο ίδιος, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ .

Συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Η Αίγυπτος είναι μια χώρα που αναφέρεται έντονα στις Γραφές της εκκλησίας μας και στο Ιερό Ευαγγέλιο, γεγονός που αποτέλεσε έναυσμα για τον ίδιο να ψάλει, να ζήσει και να προσφέρει εκεί. «Πέρασαν πολλοί Άγιοι από την Αίγυπτο και το γεγονός ότι βρέθηκα κι εγώ εκεί ήταν μεγάλη ευλογία και μεγάλη εμπειρία για τη βυζαντινή μου πορεία», δήλωσε ο κ. Κούντριας, μια πορεία που δεν σταμάτησε να εξελίσσει και να εμπλουτίζει περισσότερο, εφόσον δημιούργησε στο Κάιρο τη δική του ομάδα με αραβόφωνους Χριστιανούς, τους οποίους και δίδαξε βυζαντινή μουσική.

«Στην Αίγυπτο υπάρχουν
πολλοί  Έλληνες από το Πήλιο»

Αυτό που τόνισε ιδιαίτερα ο Βολιώτης Πρωτοψάλτης είναι ότι στην περιοχή της Αιγύπτου υπάρχουν πολλοί Έλληνες από το Πήλιο, αλλά και από ολόκληρη τη Θεσσαλία. Άλλωστε, όπως εξήγησε, ο συνδετικός κρίκος που τον οδήγησε στην Αίγυπτο ήταν o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Νικόδημος, ο οποίος κατάγεται από τη Σούρπη Μαγνησίας. «Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου απαρτίζεται από περίπου 1.200 πάροικους εγγεγραμμένους, ούσα πολύ οργανωμένη και σε ό,τι σχετίζεται με τις λειτουργίες στο Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά και σε άλλους, οι οποίες τελούνται ανελλιπώς. Μάλιστα, κρατούν όλες τις ελληνικές παραδόσεις, ακριβώς όπως τηρούνται και εδώ στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κούντριας, μιλώντας με την εμπειρία που αποκόμισε ο ίδιος ως μέλος της συγκεκριμένης κοινότητας.

«Ειρηνική η συνύπαρξη
μεταξύ των θρησκειών»

Ένα ακόμα στοιχείο που θα μείνει «ανεξίτηλο» στο μυαλό του από αυτή την εμπειρία ζωής είναι σίγουρα η σχέση που ανέπτυξε με τους Αιγύπτιους, ως ανθρώπους. Ο κ. Κούντριας περιγράφει πως είναι πολύ «ανοιχτοί» και φιλόξενοι άνθρωποι, τόσο που σου χαμογελούν στο δρόμο, ακόμα κι αν δεν σε γνωρίζουν, ενώ σε προσκαλούν να κάτσεις να φας μαζί τους. Ο ίδιος κάνει λόγο για μια γενικότερη πολύ καλή συνύπαρξη μεταξύ των διαφορετικών θρησκειών. «Όλοι μεταξύ μας, οι Χριστιανοί, οι Καθολικοί, οι Μουσουλμάνοι, οι Κόπτες, ανταλλάσσουμε ευχές κατά τη διάρκεια των εορτών», σημειώνει ο Βολιώτης Πρωτοψάλτης.

Αισίως, ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα για την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη, αν και, όπως σημείωσε ο ίδιος, υπάρχει μια παροιμία που χρησιμοποιούν οι Αιγύπτιοι και η οποία λέει , πως όποιος πιει νερό από τον Νείλο, μαγεύεται και ξανά επιστρέφει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν ανοίξει πάλι ο δρόμος προς το Κάιρο … θα τον ακολουθήσει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.