Ο Βολιώτης ηθοποιός που παίζει σε τρεις παραστάσεις- «Nα δημιουργηθούν εστίες πολιτισμού στη Μαγνησία»

Περικλής Τσαμαντάνης: Είμαι έτοιμος να παλέψω!

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που αν τον παρακολουθήσεις, έστω και λίγο στον επαγγελματικό του στίβο, είναι απ΄ τις περιπτώσεις που λες χωρίς δεύτερη σκέψη, ότι είναι… γεννημένος ηθοποιός.

Ο Περικλής Τσαμαντάνης, έχει περάσει αφήνοντας το δικό του στίγμα, από διάφορες θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές, τις έχει αγαπήσει και έχει αγαπηθεί.

Σήμερα, μιλά στο «Volos Out», με αφορμή το γεγονός, ότι την ίδια περίοδο, συμμετέχει σε τρεις παράλληλα θεατρικές παραγωγές στην Πρωτεύουσα.

Όπως αναφέρει μάλιστα, «είναι μια μαγική στιγμή για εμένα γιατί συναντιέμαι με σπουδαίους ανθρώπους και καλλιτέχνες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο θέατρο».

Αναγνωρίζοντας την τιμή που του γίνεται, δεν διστάζει, να πει, ότι «όταν σε εμπιστεύονται άνθρωποι  που κουβαλάνε τόσο μεγάλη ιστορία είσαι ηθικά υποχρεωμένος να δώσεις και την τελευταία ικμάδα για να το ανταποδώσεις».

Τι είναι αυτό που μένει ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα απ΄όλη αυτή την πολύχρονη παρουσία; «Αυτό που μένει στο τέλος, είναι η αγάπη του κόσμου» μας λέει, μην λησμονώντας παράλληλα, να αναφερθεί και στην αγαπημένη του πόλη τον Βόλο, αλλά και ολόκληρη τη Μαγνησία, καθώς το μυαλό του, όπως δεν το … κρύβει άλλωστε, βρίσκεται στην γενέτειρά του, για την οποία έχει όνειρα και σκέψεις, όπως προτείνει μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να δημιουργηθούν εστίες πολιτισμού σε όλη την Μαγνησία…»

 

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

 

Κύριε Τσαμαντάνη, μια νέα χρονιά ανέτειλε… Πού σας βρίσκει καλλιτεχνικά;

Είναι μια μαγική στιγμή για εμένα γιατί συναντιέμαι με σπουδαίους ανθρώπους και καλλιτέχνες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο θέατρο .Εμφανίζομαι στο Μικρό Μπρόντγουαιη (Broadway) στην αίθουσα «Μάνος Κατράκης», στον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχωφ που σκηνοθετεί ο μεγάλος θεατράνθρωπος Βασίλης Πλατάκης. Η μετάφραση είναι του αείμνηστου Λυκούργου Καλλέργη , την μουσική υπογράφει ο Τάκης Μπινιάρης και τον θίασο απαρτίζουν μια πλειάδα αξιολογότατων καλλιτεχνών όπως ο αιώνιος έφηβος Μανώλης Δεστούνης , η μεγάλη κυρία του θεάτρου Τζένη Καλλέργη και άλλοι υπέροχοι συνάδελφοι.

Στο ίδιο θέατρο με την καινούργια χρονιά θα εμφανίζομαι στα «Φώτα της Ράμπας» το μοναδικό βιβλίο του Τσάρλι Τσάπλιν σε διασκευή και σκηνοθεσία του κυρίου Βασίλη Πλατάκη .Μαζί μας ο ξεχωριστός Κώστας Βενετσάνος.

Επίσης ετοιμάζουμε έναν άλλο διαφορετικό «Βυσσινόκηπο» στο θέατρο Διάχρονο της μεγάλης κυρίας του θεάτρου Μαίρης Βιδάλη σε σκηνοθεσία του μεγάλου δασκάλου Γιάννη Μόρτζου.

 

Ποιους ρόλους ερμηνεύεται και ποιες οι ιδιαιτερότητες ίσως;

Όλοι οι ρόλοι είναι τελείως διαφορετικοί και πολύ απαιτητικοί, άλλωστε αυτή είναι και η μαγεία. Στον «Βυσσινόκηπο στο Μικρό Μπρόντγουαιη, υποδύομαι τον Συμεών Πιτσικ, έναν ξεπεσμένο αριστοκράτη γαιοκτήμονα που ζητάει συνεχώς δανεικά, ενώ στα «Φώτα της Ράμπας», υποδύομαι έναν υπερήλικα γιατρό και έναν πλανόδιο μουσικό. Τέλος στο θέατρο Διάχρονο υποδύομαι τον εμβληματικό ρόλο του Φιρς τον πιο παλιό υπηρέτη της οικογένειας.

Δεν εμπεριέχει ωστόσο δυσκολία και κόπο, η παράλληλη θεατρική παρουσία ;

Πραγματικά πρέπει να ασχολείσαι όλο το εικοσιτετράωρο χωρίς υπερβολή. Να είσαι αφοσιωμένος στο εκατό τοις εκατό, με επιμονή, πολλή αγάπη και αρκετές θυσίες. Πρόκειται για μια αέναη μάχη με τον ίδιο σου τον εαυτό.

 

Πρόκειται για σημαντικές συνεργασίες, δίπλα σε σημαντικούς εκ των πραγμάτων ανθρώπους. Αυξάνονται φαντάζομαι και οι απαιτήσεις , όπως και ο πήχης;

Ε, ναι. Όταν σε εμπιστεύονται άνθρωποι  που κουβαλάνε τόσο μεγάλη ιστορία είσαι ηθικά υποχρεωμένος να δώσεις και την τελευταία ικμάδα για να το ανταποδώσεις.

 

Έχετε διανύσει μια όμορφη πορεία μέχρι σήμερα, με πολλές θεατρικές παραστάσεις, συμμετοχή σε τηλεοπτικά, κ.λ.π. τι έχετε ξεχωρίσει ;

Αυτό που μένει στο τέλος, είναι η αγάπη του κόσμου. Σαφώς και έχω ξεχωρίσει τις συνεργασίες με τον κύριο Μαβίδη στο ΔΗΠΕΘΕ Βόλου , την συμμετοχή μου στο «Κόκκινο Ποτάμι» , στις «Άγριες Μέλισσες», καθώς και τις τελευταίες μου συνεργασίες με την κυρία Σταμουλάκη στην παιδική σκηνή του κυρίου Γιάννη Χριστόπουλου.

 

Κατάγεστε απ΄τη Μαγνησία, τι σας έρχεται στο μυαλό από την παλαιότερη ενασχόλησή σας στην πόλη μας;

Αυτό  που μου έρχεται στο μυαλό είναι ένα ψηφιδωτό πολλών εποχών. Από την Γαλλική Επανάσταση των Αθλίων του Ουγκώ , στην κατοχή με τα «Μωρά τα φέρνει ο Πελαργός», μέχρι και την πιο σύγχρονη εποχή με το έργο η «Κυρία δεν πενθεί». Ο Μπούλης απ’ το «Ωχ τα Νεφρά μου» αλλά και ο Ζγαναρελος απ’ το Γιατρό με το Στανιό του Μολιέρου είναι δύο ρόλοι που έχουν χαραχτεί στην μνήμη μου.

 

Θέλετε να επιστρέψετε με κάποιον τρόπο; Εννοώ καλλιτεχνικά, αλλά με κάτι που έχετε ίσως εσείς κατά νου; 

Ξεκάθαρα ναι. Το «Αχίλλειο», είναι ένας χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις για τους νέους και για όσους αισθάνονται νέοι. Πρέπει να δημιουργηθούν εστίες πολιτισμού σε όλη την Μαγνησία. Έχω καταθέσει έξι ντοσιέ προτάσεων και περιμένω το … «πράσινο φως».

 

Υπάρχει προγραμματισμός ή θέληση για κάτι στο άμεσο μέλλον, αλλά και όνειρο ίσως που θέλετε να υλοποιηθεί;

Θα ήθελα ένα βασικό ρόλο σε μια τηλεοπτική σειρά .Ονειρεύομαι επίσης  συνεργασίες με  αγαπημένες κυρίες του θεάτρου όπως η κυρία Ράντου και η κυρία Ντενίση. Μακάρι…..Είμαι έτοιμος να παλέψω.

 

Τι θα συμβουλεύατε σε έναν νέο συνάδελφό σας;

 Να είναι ο εαυτός του τίποτα άλλο. Χρειάζεται να έχει υπομονή και επιμονή και να πιστεύει στα όνειρα του.

 

Σας ευχαριστώ πολύ κ. Τσαμαντάνη για τη συζήτησή μας…

Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά για το  βήμα που μου δίνετε Τιμή μου.

 

Ο Περικλής Τσαμαντάνης

Γεννήθηκε στο Ξουρίχτι Πηλίου . Ασχολείται με το θέατρο εδώ και τριάντα και πλέον χρόνια.Τελείωσε την Δραματική Σχολή του Γρηγόρη Κ.Μασσάλα το 1992.Εχει πάρει μέρος σε πολυάριθμες θεατρικές παραστάσεις .Σημαντικότερες στιγμές : Βολπονε του Μπεν Τζόνσον σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη στο ρόλο του γιατρού Κορμπατσιο

Πλούτος του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κ.  Μπακα στο Ηρώδειο με τον Ηλία Λογοθέτη.

Δωδέκατη Νύχτα του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους στο Ηρώδειο

Μάγος του Οζ σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη θέατρο Χατζηχρήστου

Αλέξης Ζορμπάς του Νίκου Καζαντζάκη με Μαρία Αλιφέρη και Κώστα Καρρά

Μανδραγόρας του Μακιαβέλι σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζοπουλου 

Ο Έμπορος της Βενετίας στο ΔΗΠΕΘΕ Βόλου σε σκηνοθεσία Σπύρου Μαβιδη με τον Νικηφόρο Νανέρη. Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα στο Θεσσαλικό θέατρο σκηνοθεσία Άκης Μητσούλης.

Τηλεόραση: Κόκκινο ποτάμι , σκηνοθεσία Μανούσος Μανουσάκης 

Άγριες Μέλισσες, σκηνοθεσία Λευτέρης Χαρίτος

Κινηματογράφος: Φτάσαμεε , σκηνοθεσία Σταύρος Τσιώλης

Ραδιόφωνο : Ο βασιλιάς Ουμπου, σκηνοθεσία Βασίλης Νικολαιδης με τον Γιάννη Γκιωνάκη  και… πολλά άλλα…

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το προσωπικό αρχείο, τα κοινωνικά δίκτυα του  Περικλή Τσαμαντάνη

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.