Ο Βολιώτης News Designer Δημήτρης Νίκας πίσω από το εμβληματικό πρωτοσέλιδο της “Καθημερινής”

Το "Ευχαριστώ" της εφημερίδας στους ανθρώπους που δίνουν καθημερινή μάχη με τον κορωνοϊό

Ένας βολιώτης βρίσκεται πίσω από το εμβληματικό πρωτοσέλιδο με το οποίο κυκλοφόρησε ανήμερα των Χριστουγέννων η εφημερίδα “Καθημερινή” απευθύνοντας ένα ευχαριστώ, εκ μέρους των αναγνωστών της, στους γιατρούς, νοσηλευτές και όλους όσοι εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνοντας τη δική τους μάχη απέναντι στον κορωνοϊό. Στο πρωτοσέλιδο παρουσιάζονται δεκάδες φωτογραφίες ανθρώπων που είτε τους έχουμε γνωρίσει μέσω των παρεμβάσεών τους στα ΜΜΕ αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, ή απλώς δίνουν ανώνυμα τον αγώνα τους φροντίζοντας για τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας. Ανθρωποι που καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, κάτω από μάσκες και ιατρικές στολές, που δεν έχουν σαν στόχο τους τη δημοσιότητα, αλλά την προσφορά σε όσους τους έχουν ανάγκη, διακινδυνεύοντας παράλληλα τη ζωή τους, με αρκετούς συναδέλφους τους να έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα. Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μεταξύ άλλων γιατρών που δίνουν τη μάχη κατά του κορωνοϊού σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, ενδεικτικά εμφανίζονται ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Βόλου Ηλίας Καραμέτος.

Στο κείμενο που συνοδεύει το κολάζ των φωτογραφιών αναφέρεται: “Τους χρωστάμε τη ζωή μας. Ενα “ευχαριστώ στους ανθρώπους που μας κράτησαν – και μας κρατούν – όρθιους. Οι σελίδες του ημερολογίου τους είναι γεμάτες με ιστορίες μαχών στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ, με κοινή αποστολή να σώσουν ζωές. Γιατροί και νοσηλευτές υπερέβησαν τα όρια ανθρώπινης αντοχής ταγμένοι με καθήκον ιερό, με ξενύχτια αμέτρητα, αρκετοί ασθένησαν, μπήκαν σε καραντίνα, επέστρεψαν, υγιείς με αυταπάρνηση στο προσκεφάλι πασχόντων. Δεν ξεχνάμε τους επίσης ηρωικούς τραπεζοκόμους και τις καθαρίστριες. Σε κάθε προσωπική κατάθεση, όπως ξεδιπλώνεται στο αφιέρωμα της “Κ”, εμείς απαντάμε με την από καρδιάς πιο πλούσια λέξη: “Ευχαριστούμε”.

Η εφημερίδα δημοσιεύσει επίσης δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν κατά το πρώτο και δεύτερο κύμα της πανδημίας. Μεταξύ άλλων δημοσιεύονται οι κάτωθι:

Αναστασία Κοτανίδου, Διευθύντρια ΜΕΘ στον “Ευαγγελισμό”: Οταν αποσωληνώσαμε τους πρώτους ασθενείς μας, ήξερα ότι θα κερδίζαμε εμείς και όχι ο ιός.

Ντιάνα Αδικίδου, τραπεζοκόμος στο “Σωτηρία”: Μου έλεγαν να παραιτηθώ. Το να παρατήσεις, όμως, οτιδήποτε κάνεις είναι το πιο εύκολο.

Αφροδίτη Βαλαβάνη, Νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο “Ασκληπιείο” Βούλας: Κλείνοντας την πόρτα της μονάδας αφήνω εκεί μέσα κι ένα κομμάτι του εαυτού μου.

Δημήτρης Παπαδόπουλος, Διασώστης ΕΚΑΒ: “Θα πεθάνω;”. Αυτό με ρωτάνε οι περισσότεροι ασθενείς. Ο κόσμος φοβάται και περισσότερο από όλα νιώθει μόνος. Αν κάτι ξεχωρίζει σε αυτά τα περιστατικά, είναι η μοναξιά τους. 

Όπως έγραψε ο Βολιώτης Art Director της εφημερίδας Δημήτρης Νίκας στο προσωπικό του προφίλ στο facebook “Μια διαφορετική Πρώτη, για σήμερα. Με σεβασμό και αγάπη” με το γνωστό κύρος της “Καθημερινής” θα προσθέταμε εμείς.

Ο Δημήτρης Νίκας είναι News Designer. Γεννήθηκε στο Βόλο. Γονείς του είναι ο Τάσος Νίκας και η Βέτα Νίκα, το γένος Κοντοστεργίου. Σπούδασε στη σχολή Γραφικών και Διακοσμητικών Τεχνών στο ΤΕΙ Αθήνας. Παρακολούθησε κατ’ επανάληψη σεμινάρια σχεδιασμού εφημερίδας, γραφημάτων, χρήσης του χρώματος κ.ά. στον διεθνή οργανισμό IFRA στη Γερμανία, στο Poynter Institute for Media Studies των ΗΠΑ και στη Society of News Design.

Σχεδιάζει εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες, πάντα με στόχο την επικοινωνία της είδησης.
Ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα «Νέα» ως Graphics Director, την παραγωγή γραφημάτων (infographics).
Με την ίδια εφημερίδα, ως Διευθυντής Σχεδιασμού, απέσπασε τον υψηλότερο τίτλο Europe’s Best Designed Newspaper στον διαγωνισμό European Newspaper Awards.
Εχει ακόμη δεχθεί δεκάδες Awards of Excellence για σελίδες, γραφήματα και Web Design στον διεθνή διαγωνισμό της Society of News Design και στα ευρωπαϊκά European Newspaper Awards.

Το 1983 άρχισε να εργάζεται στην εφημερίδα ‘Ελεύθερη Γνώμη’, του Βολιώτη εκδότη του ‘Ταχυδρόμου’, Θανάση Πώποτα. Συνέχισε στα ‘ΝΕΑ’ όπου εργάστηκε επί 23 χρόνια με διευθυντές τον Λυκούργο Κομίνη, τον Λέοντα Καραπαναγιώτη και τον Παντελή Καψή. Ακολούθησε συνεργασία με το ‘Πρώτο Θέμα’, το ‘Εθνος’ ξανά με “Τα Νέα” και την “Καθημερινή” όπου εργάζεται μέχρι σήμερα. Παράλληλα με τη μόνιμη εργασία του, ως εξωτερικός συνεργάτης έχει σχεδιάσει ή επανασχεδιάσει άλλες εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, αφίσες, διαφημίσεις και ιστοσελίδες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.