Ο Βόλος αποκτά εικόνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Τη Δευτέρα τα πρώτα επίσημα στοιχεία της ερευνητικής ομάδας «GreenYourAir» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα την ερχόμενη Δευτέρα η ερευνητική ομάδα «GreenYourAir» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που κατέγραφε αδιαλείπτως εδώ και ένα χρόνο τις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 μέσω ενός δικτύου 12 μετρητών που είναι εγκαταστημένοι εντός της πόλης. Την ίδια μέρα, σύμφωνα με πληροφορίες του magnesianews.gr, θα δοθεί στη δημοσιότητα και η διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας κάθε πολίτης θα μπορεί να ενημερώνεται για τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου, σε πραγματικό χρόνο και με τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τη σημασία των δεδομένων που θα παρουσιάζονται εκεί. Η ερευνητική ομάδα που «έτρεξε» το πρόγραμμα και χρηματοδοτήθηκε αμιγώς από ευρωπαϊκούς πόρους είχε ως επιστημονικούς υπεύθυνους τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Π.Θ. και τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Π.Θ. Γιώργο Σαχαρίδη οι οποίοι πρόκειται να ενημερώσουν για τον μέσο όρο των PM2,5 που καταγράφηκαν από την 1/3/2019 έως τις 29/2/20 καθώς επίσης και για τις ημέρες και ώρες που καταγράφηκαν υπερβάσεις των ορίων ασφαλείας κάνοντας τις απαραίτητες συγκρίσεις με τα όσα προβλέπονται στην εθνική νομοθεσία και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα στοιχεία που θα δοθούν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα θα περιλαμβάνουν και συγκρίσεις ανάμεσα στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα παρουσιαστούν επίσης συγκριτικά στοιχεία για τη ρύπανση που καταγράφηκε σε κανονικές συνθήκες και την περίοδο της καραντίνας, προκειμένου να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την κατά κοινή ομολογία ευεργετική για το περιβάλλον περίοδο του lock down.

Αναλυτικά και σε πραγματικό χρόνο
Αναλυτικά και σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για τη ρύπανση θα παρέχει η διαδικτυακή πλατφόρμα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρέχοντας πληροφορίες για τις υφιστάμενες καιρικές συνθήκες, τη συνολική εικόνα του τελευταίου 24ώρου και μέση ημερήσια τιμή αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 (ελάχιστη, μέγιστη) με τις απαραίτητες επισημάνσεις για την ερμηνεία των στοιχείων που παρέχονται.

Επιμερισμός στις πηγές της ρύπανσης
Σύμφωνα με πληροφορίες εντός των επόμενων τριών μηνών η ερευνητική ομάδα θα εμβαθύνει περαιτέρω στα στοιχεία που έχει καταγράψει, προβαίνοντας στην ανάλυση των πηγών ρύπανσης, επιμερίζοντας το ποσοστό συμμετοχής στο γενικότερο φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Bόλο, ενώ θα γίνει και ο συσχετισμός των επιπέδων σωματιδίων που καταγράφηκαν με τα ιατρικά περιστατικά που εισήχθησαν στο τμήμα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Βόλου το οποίο συνεργάστηκε στην έρευνα. Το επόμενο στάδιο στο οποίο θα προχωρήσει η ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι να διατυπώσει προτάσεις προς τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου, ο ΟΛΒ, το Αστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας, οι τοπικές βιομηχανίες, προκειμένου να συνταχθεί ένα σχέδιο δράσης για την βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.