Οι «μασκοφόροι» ήρωες της υγείας

Του Αρχιμήδη – Δημήτρη Καρεκλίδη

Εφέτος η παγκόσμια ημέρα υγείας τιμήθηκε με έναν ξεχωριστό τρόπο, εν μέσω πανδημίας, με τους πολίτες να μένουν σπίτι, προστατεύοντας ότι πολυτιμότερο έχουν, δηλαδή την υγεία τους. Αν μπορούσαμε να γιορτάσουμε την υγεία μας, ο καθένας θα το έκανε σίγουρα με διαφορετικό τρόπο. Άλλος θα έπινε ένα ποτήρι κρασί, διότι ευφραίνει την καρδιά, άλλος θα πήγαινε έναν περίπατο στη φύση για να εισπνεύσει καθαρό αέρα στα πνευμόνια του. Λίγοι όμως θα ήταν αυτοί που θα έπαιρναν τον γιατρό τους, για να του ευχηθούν και να τον ευχαριστήσουν. Περίεργο πράγμα. Για να είμαι ειλικρινής, κι εγώ αν και μιλάω τακτικά με γιατρούς, θα το έβρισκα περίεργο να το κάνω, αν φυσικά δεν βρισκόμασταν στη σημερινή.

Πέρα από τα όσα αρνητικά έχει προκαλεί αυτή η κρίση, τον φόβο, την ανασφάλεια και πόσα άλλα, μας επιφυλάσσει και κάποιες θετικές αλλαγές, επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητές μας τόσο σε προσωπικό όσο και οικογενειακό επίπεδο, κυρίως όμως, επανακαθορίζοντας τα πρότυπα της νέας γενιάς. Με το ίδιο «όχημα» που δεν είναι άλλο από την τηλεόραση, πλέον «χτίζονται» τα νέα πρότυπα των επόμενων γενεών και αυτό είναι κάτι που προκαλεί αισιοδοξία για το μέλλον. Θα είναι ίσως ένα από τα θετικά του «νέου κόσμου» που θα ξεπροβάλει μετά το τέλος της πανδημίας. Τα μέχρι πρότινος φανταχτερά πρόσωπα της τηλεόρασης, οι καλοπληρωμένοι τραγουδιστές, ηθοποιοί και ποδοσφαιριστές θα παραχωρήσουν τη θέση τους στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους ερευνητές που ασχολούνται με την αντιμετώπιση κάθε ασθένειας επάνω στη γη. Άνθρωποι που εργάζονταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και πλέον έχουν γίνει οι καθημερινοί πρωταγωνιστές μιας τηλεοπτικής καθημερινότητας που μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αυτοί οι άνθρωποι δεν βρέθηκαν τώρα εκεί, ήταν εκεί εδώ και καιρό. Άλλοι πάνω από ασθενείς και άλλοι πάνω από μικροσκόπια, άοκνοι εργάτες της υγείας με «όπλα» την επιμονή και το πάθος για την επιστήμη τους και λιγότερο τα όποια τεχνικά μέσα έχουν στη διάθεσή τους. Αυτά πάντα θα υπολείπονται. Χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών διάσπαρτοι σε ολόκληρη τη χώρα να δουλεύουν για έναν κοινό στόχο. Ορισμένοι από αυτούς ίσως να έχουν χάσει έναν δικό τους άνθρωπο είτε λόγω της πανδημίας ή από άλλο αιτία και παλεύουν καθημερινά έχοντας ως προτεραιότητα την προσφορά στον άνθρωπο και όχι στις πολυεθνικές. Δεν υπολογίζουν πατέντες και κέρδη, αλλά ανθρώπινες ζωές που μπορούν να σώσουν περνώντας δημιουργικά και μοναχικά πολλές φορές τις ώρες τους, σε ένα εργαστήριο, ή περιθάλποντας έναν ασθενή που μόλις εισήχθη στο τμήμα επειγόντων. Αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να έχουμε πλέον στο μυαλό μας.

Αυτούς τους μικρούς ήρωες, που όπως είπαν κάποιοι με παράπονο έπρεπε να φορέσουν μάσκες για να τους προσέξουμε. Αυτούς που ποστάρουν φωτογραφίες με τα κακοποιημένα πρόσωπά τους στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από εξαντλητικές βάρδιες στα νοσοκομεία όλου του κόσμου. Αυτούς που βγήκαμε να χειροκροτήσουμε στα μπαλκόνια μας για να τους ευχαριστήσουμε. Ένα χειροκρότημα μέσα από την καρδιά μας, σε αυτούς που το αξίζουν.

Αναρωτιόμουν αν στο μέλλον οι «μασκοφόροι» ήρωες στα κόμικς θα είναι και γιατροί. Θα ήταν όμορφο οι μέχρι σήμερα πασίγνωστοι ήρωες Σούπερμαν και Μπάτμαν να υποκλίνονται στη δύναμη και τη θέληση του γιατρού, του νοσηλευτή και του διασώστη ο οποίος υπερβαίνει τον φόβο και την κούρασή του και κάνει το κάθε τι δυνατό να φέρει σε πέρας ένα δύσκολο έργο. Ίσως ο επόμενος ήρωας κόμικ να φέρει το όνομα «Ιπποκράτης» η ακόμη και «Ασκληπιός» που ως παντοδύναμος σωτήρας των ανθρώπων με τις μαντικές του δυνάμεις θα προβλέπει τον επόμενο ιό και θα τον εξοστρακίζει. Δεν θα φοράει μπέρτα αλλά ιατρική ποδιά. Δεν θα έχει υπερτροφικούς μυς ούτε θα φοράει μάσκα γιατί δεν θα χρειάζεται. Ο υπερήρωάς μας δεν θα είναι ούτε «μεταλλαγμένος» ούτε γόνος πλούσιας οικογένειας. Θα έχει όμορφα χαρακτηριστικά και θα τον θυμούνται όλοι όσους βοήθησε. Έτσι θέλουμε κι εσείς να θυμάστε τους ανθρώπους που εργάζονται σήμερα το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου και τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας και να τους εκφράζετε όσο πιο συχνά μπορείτε τις ευχαριστίες σας. Θα σας χαμογελάσουν, ίσως και να δακρύσουν, μα θα το θυμούνται. Ο νέος κόσμος που ξεπροβάλει έχει και νέους ήρωες. Θα πρέπει να έχει όμως και νέες χάρες, όπως η μνήμη. Όποιος τη διαθέτει θα προοδεύσει.

Υ.Γ. Στη φωτογραφία του πρωτοσέλιδου της «Μαγνησίας» είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές/τριες που είχαν εφημερία χθες βράδυ στο τμήμα επειγόντων του Νοσοκομείου Βόλου. Στο πρόσωπο του Ηλία, του Ιάσονα, της Χαράς, του Χρήστου, της Έφης, της Φελίτσια, του Χρήστου και της Κορίνας, ευχαριστούμε όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό για τον καθημερινό αγώνα ζωής που δίνουν για όλους τους πολίτες της Μαγνησίας και όχι μόνο. Θα θέλαμε να τους πάρουμε όλους μια αγκαλιά και να τους πούμε ένα ευχαριστώ μα είναι αυτά τα καταραμένα μέτρα ασφαλείας που δεν μας το επιτρέπουν. Σας υποσχόμαστε όμως ότι οι Βολιώτες θα σας επιστρέψουν όλα όσα κάνετε γι’ αυτούς, όχι μόνο τώρα αλλά σε όλο το διάστημα που υπηρετείτε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα σας δώσουμε επίσης μια υπόσχεση να κάνουμε το κάθε τι δυνατό να έχετε όλα όσα χρειάζεστε για να κάνετε σωστά τη δουλειά σας και να λάβετε ως αμοιβή αυτό που δικαιούστε. Αυτονόητο πως πρέπει και η Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συμπεριλάβει τους νοσηλευτές και τους διασώστες του ΕΚΑΒ στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.