Οι περισσότεροι άνθρωποι με αναπηρία λαμβάνουν μόλις 313 ευρώ ως επίδομα…

Nα τεθεί σε εφαρμογή η τηλεδιάσκεψη στην εξέταση των φακέλων στα ΚΕΠΑ, τονίζει ο νομικός Τάκης Αλεξανδράκης

Στην …τύχη τους έχουν αφεθεί χιλιάδες άνθρωποι με αναπηρία εν τω μέσω της πρωτόγνωρης πανδημίας, καθώς οι υποδομές του κράτους δεν λειτουργούν γι’ αυτούς. Ο κ. Τάκης Αλεξανδράκης, νομικός και Συντονιστής του Επιστημονικού forum “Στο Επίκεντρο ο Άνθρωπος” μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή για τις διεκδικήσεις των αναπήρων και την αναγκαιότητα να τεθεί σε λειτουργία το μέσο της τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να γίνονται οι αξιολογήσεις των φακέλων των ΑμεΑ από τα ΚΕΠΑ που τώρα λόγω των συνθηκών, δεν λειτουργούν. Αυτό φέρνει αλλεπάλληλα προβλήματα στην επιβίωση χιλιάδων ανθρώπων με αναπηρία, που μένουν χωρίς επίδομα. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος έχει ενημερώσει τον Πρωθυπουργό ώστε να υπάρξει κάποιο επίδομα για τα ΑμεΑ, προκειμένου να επιζήσουν, καθώς οι περισσότεροι λαμβάνουν μόλις 313 ευρώ αναπηρικό επίδομα.
Συμβουλές σε ανθρώπους με αναπηρία παρέχει μέσα από το Forum του ο κ. Αλεξανδράκης, με την συμβουλευτική αυτή προσπάθεια να στηρίζεται από την εθελοντική συμμετοχή εκατοντάδων επιστημόνων απ’ όλη την Ελλάδα στο forum, που δεν έχει νομική μορφή, άρα και οικονομική συνδρομή και επιχορηγήσεις.

Ο ίδιος έχει ενημερώσει τον Πρωθυπουργό ώστε να υπάρξει επίδομα για τα ΑμεΑ, προκειμένου να επιζήσουν

Προβλήματα αναπήρων που διογκώνονται

Ο κ. Αλεξανδράκης έθεσε στη ραδιοφωνική συζήτηση πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν τους ανθρώπους με αναπηρία και διογκώνονται την περίοδο αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί πολίτες με αναπηρία έχουν πρόβλημα με τα πιστοποιητικά αναπηρίας τους εφ’ όρου ζωής. Ο κ. Αλεξανδράκης διευκρίνισε πως τα πιστοποιητικά αναπηρίας εφ’ όρου ζωής που έχουν εκδοθεί και πριν το 2011 και μετά, ισχύουν έναντι όλων και παράγουν νόμιμα αποτελέσματα μέχρι τη λήξη τους, δηλαδή μέχρι τον θάνατο του κατόχου τους. Κανένας δημόσιος λειτουργός, τόνισε, δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί με κανέναν τρόπο είτε προφορικά ή γραπτά τη χρήση του πιστοποιητικού.
Μάλιστα, προέτρεψε να επικοινωνήσουν μαζί του όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με τα εν λόγω πιστοποιητικά, καθώς ο ίδιος θα τους εξηγήσει πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν το παλιό πιστοποιητικό εφ’ όρου ζωής, ακόμη κι αν το ΚΕΠΑ τους μείωσε το ποσοστό αναπηρίας τους και βρίσκονται πλέον χωρίς επίδομα και χωρίς να έχουν … στον ήλιο μοίρα.
Μιλώντας για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, ο κ. Αλεξανδράκης υπογράμμισε πως αυτά χρήζουν αναμόρφωσης και έθεσε ένα σοβαρό θέμα, καθώς την περίοδο της πανδημίας τα ΚΕΠΑ δεν λειτουργούν.

«Πίσω έχουν πάει και οι επανεξετάσεις»

« Πρότεινα μια διαδικασία που απαλλάσσει τον άνθρωπο με αναπηρία από τον συνωστισμό και από τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, καθώς ακόμη κι αν μπουν στην Επιτροπή, τα μέλη της εξετάζουν μόνο τον εισηγητικό φάκελο και τα έγγραφα από τον θεράποντα ιατρό, δεν εξετάζουν δηλαδή τον άνθρωπο. Αντί λοιπόν να γίνεται αυτό, δίνεται τώρα η δυνατότητα η εξέταση να πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, από την ασφάλεια του σπιτιού κι ένας εκπρόσωπος του ανθρώπου με αναπηρία μπορεί να βρίσκεται στο ΚΕΠΑ και να μεταφέρει τα στοιχεία στην επιτροπή», εξήγησε ο ίδιος για την πρότασή του.
Αυτο πρέπει να γίνει καθώς, όπως υπογράμμισε, λόγω μη λειτουργίας ΚΕΠΑ υπάρχουν νέοι στην αναπηρία και αναμένουν την εξέτασή τους για να πάρουν ένα επίδομα και δεν μπορούν να πιστοποιηθούν, με αποτέλεσμα να μένουν στον αέρα, ενώ πίσω έχουν πάει και οι επανεξετάσεις.
«Ευτυχώς υπάρχει η πρόνοια να μην διακόπτονται τα επιδόματα, εφόσον ο άνθρωπος έχει υποβάλει ήδη πριν τη λήξη προηγούμενου πιστοποιητικού, αίτηση για επανεξέταση και για 6 μήνες συνεχίζεται η καταβολή. Αλλά κάποιοι μπορεί να έκαναν ένα λάθος και τους κόβεται και το επίδομα μέχρι την συνεδρίαση του ΚΕΠΑ», συμπλήρωσε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι
με αναπηρία λαμβάνουν μόλις 313 ευρώ

Ο κ. Αλεξανδράκης μιλώντας για τα επιδόματα αναπηρίας σχολίασε πως ελάχιστοι είναι οι ευνοημένοι των νόμων και κυρίως πρόκειται για πιο μεγάλης ηλικίας ανθρώπους. «Τα περισσότερα ΑμεΑ που βρίσκονται στο 67% αναπηρίας και χαμηλότερα λαμβάνουν 313 ευρώ επίδομα βαριάς αναπηρίας, ενώ σε πολλούς έχει κοπεί και το ΕΚΑΣ και τα κοινωνικά μερίσματα. Κάποιοι που δεν έχουν ηλεκτρονική πληροφόρηση δεν μπορούν καν να κάνουν αίτηση, δεν προλαβαίνουν, δεν τα ξέρουν και πρέπει να πληρώσουν κάποιον για να τους βοηθήσει προκειμένου να κάνουν αίτημα για κοινωνικό μέρισμα ή άλλο επίδομα. Εάν δεν είχαν κάποιοι την οικογένειά τους δεν θα μπορούσαν να ζήσουν. Υπάρχουν εκατοντάδες μοναχικοί και ηλικιωμένοι που πραγματικά υποφέρουν. Πρέπει να βοηθήσει και η κοινωνία, να στηρίξει τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας που ξέρει την ανάγκη του. Έτσι πρέπει να σταθεί η κοινωνία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Στήριξη με έκτακτο επίδομα από την πολιτεία

Επειδή οι άνθρωποι που χρήζουν βοήθειας και στήριξης είναι πάρα πολλοί, ο κ. Αλεξανδράκης από την αρχή της πανδημίας είχε ζητήσει με επιστολή του από τον Πρωθυπουργό να υπάρξει μέριμνα γι’ αυτούς με ένα έκτακτο επίδομα πανδημίας. «Είναι πολλές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είτε λόγω φαρμακευτικής αγωγής είτε παθήσεως καθώς το ανοσοποιητικό μας είναι υπό καταστολή κι αυτό μεγεθύνει κίνδυνο, πρέπει να λαμβάνουμε περισσότερα μέτρα ασφαλείας κι αυτό σημαίνει περισσότερα έξοδα. Είναι επιτακτική η ανάγκη ενός έκτακτου επιδόματος, ακόμη και με κριτήρια για να υποστηρίξει η πολιτεία αυτούς που παίρνουν 313 ευρώ. Δεν μπορεί να ζήσει ο κόσμος. Με 313 ευρώ πως να αντιμετωπίσει τα έξοδα της καθημερινότητάς του ένας άνθρωπος; Εάν δεν έχει κάλυψη από την οικογένεια είναι χαμένος», κατέληξε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.