Οι Βολιώτες εθελοντές αιμοδότες έστειλαν ηχηρό μήνυμα ζωής και αλληλεγγύης

Τιμήθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη

Δίνουν τακτικό ραντεβού με.. τη ζωή, την αλληλεγγύη, την προσφορά. Οι εθελοντές αιμοδότες, που προσφέρουν δέκα λεπτά από τη ζωή τους για να βοηθήσουν έμπρακτα όσους έχουν ανάγκη τιμήθηκαν σήμερα σε μια μεγάλη εκδήλωση από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Μαγνησίας “Η Αλληλεγγύη”. 19 εθελοντές αιμοδότες τιμήθηκαν λαμβάνοντας το αργυρό μετάλλιο του Υπουργείο Υγείας, καθώς προσέφεραν 25 μονάδες αίμα, ενώ 70 αιμοδότες έλαβαν το χάλκινο μετάλλιο καθώς προσέφεραν 10 μονάδες αίμα.

Η αίθουσα στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης γέμισε από χαμόγελα, από ανθρώπους που έμαθαν να μοιράζονται την ίδια τη ζωή. Πολλοί από αυτούς ξεκίνησαν τυχαία, πήγαν μία φορά πριν από χρόνια να αιμοδοτήσουν και από τότε η αιμοδοσία έγινε τρόπος ζωής. Αγάπη, ανακούφιση, συγκίνηση είναι τα συναισθήματα των περισσοτέρων όταν εκείνα τα δέκα λεπτά που αιμοδοτούν σκέφτονται πως μία άλλη ζωή θα πάρει δύναμη και ανάσα, από το δικό τους αίμα.

Οι αιμοδότες μειώνονται χρόνο με τον χρόνο

Στην καθημερινότητά όλων πρέπει να μπει η αιμοδοσία τόνισε η κ. Ανδρομάχη Ροϊλού, πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Μαγνησίας “η Αλληλεγγύη” η οποία επεσήμανε τη σπουδαιότητα της παιδείας στην ανάπτυξη της ιδέας της αιμοδοσίας.

“Πρέπει να γίνει μάθημα στο σχολείο, να μάθουν τα παιδιά ότι πρέπει να γίνουν εθελοντές αιμοδότες γιατί οι ανάγκες σε αίμα είναι μεγάλες και δυστυχώς δεν φτάνει το αίμα που δίνουμε μία φορά τον χρόνο. Πρέπει ανά τρεις μήνες οι άνδρες και ανά τέσσερις οι γυναίκες ή έστω δύο φορές τον χρόνο να προσφέρουν αίμα”, σημείωσε η ίδια.

Δυστυχώς η πορεία των εθελοντών αιμοδοτών είναι πτωτική. Οι αιμοδότες είναι πολλοί όμως έχουν μεγαλώσει ηλικιακά και πρέπει να ενισχυθεί ο πληθυσμός τους. “Είχαμε 5000 μέλη και τώρα 1500-2000 στον Σύλλογό μας. Στοχεύουμε στη νέα γενιά, γι’αυτό και ξεκινήσαμε την καμπάνια με τα σχολεία, για να γίνουν τα παιδιά όταν ενηλικιωθούν εθελοντές αιμοδότες, γιατί το αίμα δεν επαρκεί. Σκεφτείτε πέρυσι πήραμε από την Ελβετία 24.000 μονάδες αίματος, με ό,τι σημαίνει αυτό και για την οικονομία”, ανέφερε η κ. Ροϊλού.

Βραβεύτηκαν οι μικροί μαθητές των 18ου και 20ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου

Μπορεί να μην είναι ακόμη εθελοντές αιμοδότες, όμως οι μικροί μαθητές των 18ου και 20ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου ζωγράφισαν για την αιμοδοσία και πέρασαν το δικό τους μήνυμα αγάπης και προσφοράς στον συνάνθρωπο. Οι ζωγραφιές των παιδιών εκτέθηκαν στην αίθουσα και συγκέντρωσαν τον θαυμασμό όλων.

Παρών για να παραλάβει τα μετάλλια των μαθητών που συμμετείχαν στη δράση αυτή ήταν ο κ. Γιώργος Σακελάρης, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 20ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.

“Με το σχολείο έχουμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία με την Αλληλεγγύη και κάθε χρόνο, το έχουμε πλέον θεσμοθετήσει στο σχολείο μας, μία αιμοδοσία με τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Με αυτό τον τρόπο περνάμε το μήνυμα της αιμοδοσίας, αλλά και πρακτικά συγκεντρώνουμε αίμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ενδεχόμενες ανάγκες της σχολικής μας κοινότητας. Με τη δράση μας αυτή προσπαθούμε να περάσουμε μία κουλτούρα στα νέα παιδιά ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε το αίμα, πρέπει να το δίνουμε γιατί σώζει ζωές. Μέσα από τις ζωγραφιές των παιδιών του σχολείου καταλαβαίνει κανείς ότι αυτή η κουλτούρα της αλληλεγγύης έχει περάσει μέσα τους”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελάρης.

Αφορμή …ο Παναγιώτης Γιαννάκης!

Ο κ. Σακελάρης εκτός από πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 20ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, που μαζί με τους άλλους γονείς προσπαθεί να εμφυσήσει στα παιδιά την έννοια της αιμοδοσίας, είναι και ο ίδιος εθελοντής αιμοδότης. Τι ήταν εκείνο που τον παρακίνησε όμως για να γίνει εθελοντής αιμοδότης; “Μπορεί να φανεί ίσως αστείο αλλά η δική μου γενιά μεγάλωσε με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ένα αθλητικό πρότυπο που έβγαινε στην τηλεόραση κι έλεγε “δεν δίνεις το αίμα σου, δίνεις πέντε λεπτά από τον χρόνο σου”. Εμένα τότε αυτό με είχε επηρεάσει και αυτό προσπαθώ να περάσω και στα δικά μου παιδιά και στους γύρω μου”.

Εθελοντής αιμοδότης 30 χρόνια!

Ο Στέφανος Στύλας, ένας νέος άνθρωπος είναι εθελοντής αιμοδότης εδώ και 30 χρόνια! “Πάνω απ’ όλα ήθελα να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου, αλλά κι εμένα και την οικογένειά μου, εάν ποτέ χρειαστούμε αίμα. Η αιμοδοσία όμως κάνει καλό και στην υγεία του αιμοδότη και γι’ αυτό αιμοδοτώ τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο”, επεσήμανε ο κ. Στύλας, ο οποίος μεταφέρει το μήνυμα της αιμοδοσίας σε γνωστούς και φίλους.

Νέος εθελοντής αιμοδότης

Ο κ. Γιώργος Αγλαΐνης είναι νέος εθελοντής αιμοδότης, καθώς ξεκίνησε τον τελευταίο χρόνο. “Οι ανάγκες είναι πολλές και κινητοποιήθηκα και ο ίδιος και προσπαθώ να περάσω κι εγώ το μήνυμα σε όσους γνωρίζω να δώσουν αίμα”, τόνισε και εξέφρασε την χαρά του που ήταν ένας από τους δεκάδες εθελοντές αιμοδότες που βραβεύτηκαν στην εκδήλωση.

Από πατέρα σε γιο

Έβλεπε τον πατέρα του μικρός να δίνει αίμα ως εθελοντής αιμοδότης και ο κ. Γιάννης Μαρές μυήθηκε σε αυτό τον τρόπο ζωής. Ο ίδιος πρώτη φορά έδωσε αίμα στα 19 του χρόνια και συνεχίζει μέχρι σήμερα. “Δίνεις αίμα για να βοηθήσεις τους άλλους ανθρώπους, αλλά και εσένα και την οικογένειά σου εάν αυτό κάποτε χρειαστεί”, ανέφερε ο ίδιος. Έχοντας υψηλό αιματοκρίτη, ο ίδιος αιμοδοτεί και τρεις φορές τον χρόνο κάνοντας καλό στην υγεία καθώς όπως είπε αποσυμφορείται ο οργανισμός του. Κάθε φορά δε που δίνει αίμα, αισθάνεται ευχαρίστηση που προσφέρει, που βοηθά έναν άνθρωπο να προχωρήσει στη ζωή του. Το μήνυμα που θέλει να στείλει ο κ. Μαρές απλό και τόσο δυνατό: “Δώσε αίμα, σώσε ζωή”.

Δίνουμε αίμα για να σώσουμε μια ζωή

Η κ. Λετίτσα Μάρου αιμοδοτεί εδώ και πολλά χρόνια, από τότε που βρίσκονταν ακόμη στην χώρα καταγωγής της στη Ρουμανία. “Στη Ρουμανία υπάρχει η κουλτούρα της αιμοδοσίας. Όταν αιμοδοτείς σου δίνουν φαγητό, δύο ημέρες άδεια από τη δουλειά. Όμως δεν χρειάζονται κίνητρα για να αιμοδοτήσεις, αιμοδοτείς για να σώσεις μια ζωή”, είπε η ίδια. Κάθε φορά που κάθεται στην αιμοδοσία για να αιμοδοτήσει σκέφτεται όπως είπε ότι κάπου βοηθάει κι εκείνη έναν άνθρωπο με τον δικό της τρόπο. Η σημερινή ημέρα όμως για εκείνη ήταν πολύ ιδιαίτερη. Έχασε τη μητέρα της, όμως βρέθηκε στην εκδήλωση για να στείλει ένα μήνυμα ζωής. “Είμαι χαρούμενη και συγκινημένη. Στέλνουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα ζωής”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δωρίζουμε αίμα σε ανθρώπους που το χρειάζονται καθημερινά

Ο κ. Γιάννης Κυριαζής ήταν μεταξύ των εθελοντών αιμοδοτών που έλαβαν το ασημένιο μετάλλιο. Η χαρά του ήταν μεγάλη καθώς εδώ και 25 χρόνια προσφέρει στον συνάνθρωπο. “Ξεκίνησα την αιμοδοσία για λόγους ευαισθησίας, να δωρίσω αίμα σε ανθρώπους που το χρειάζονται καθημερινά και το συνεχίζω μέχρι και σήμερα”, σημείωσε και ανέφερε ότι τα συναισθήματα που αισθάνεται όταν αιμοδοτεί είναι πολλά, καθώς προσφέρεται η ζωή σε όσους έχουν ανάγκη, σε όσους ίσως έχουν κάποια σοβαρά ατυχήματα ή άλλες ασθένειες.

“Δεν χρειάζεται σκέψη, είναι τόσα λίγα τα λεπτά, που δεν θα καταλάβει κανείς πότε πέρασε η ώρα αυτή. Τα συναισθήματα είναι τόσα πολλά εκείνη τη στιγμή της αιμοδοσίας, που υπερτερούν από τη σκέψη να μην το κάνουν”, ήταν το μήνυμα του κ. Κυριαζή σε όσους ακόμη διστάζουν να αιμοδοτήσουν.

Στην εκδήλωση τραγούδησε και η Απολλώνιος Χορωδία, η οποία κατάφερε και κέρδισε το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων. Οι εθελοντές αιμοδότες έλαβαν τιμητικό έπαινο και ένα βραβείο και όλοι έδωσαν ραντεβού για την επόμενη αιμοδοσία τους!

Σημειώνεται τέλος ότι βραβεύτηκαν και οι κ.κ. Διονήσης Ζησιμάτος, ψυχίατρος του Νοσοκομείου Βόλου, Ζωή Θέου, ειδική γιατρός, συντονίστρια της ΤΟΜΥ Ιωλκού, Αριστοφάνης Σμπάρδος, γιατρός γενικής ιατρικής, Γεράσιμος Πίνας, διαιτολογος- διατροφολόγος, αλλά και ο κ. Ηλιόπουλος και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας, όπως και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων “η Ανάβρα”.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.