Οινοπνευματική: Ένα παλιό εργοστάσιο που …σαπίζει μέσα στον ιστό της πόλης

Έχει μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο, με μπάζα και ξερά χόρτα
Ο Δ. Βόλου, οφείλει να διεκδικήσει σθεναρά το οικόπεδο για να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της πόλης

Ένα ακίνητο “φιλέτο” στην καρδιά σχεδόν της πόλης ρημάζει εδώ και δεκαετίες. Το παλιό εργοστάσιο της Οινοπνευματικής, που ιδρύθηκε το 1919 από μια ομάδα ντόπιων ποτοποιών για την παραγωγή καθαρού και φωτιστικού οινοπνεύματος και αποσταγμάτων οίνου, παραμένει πλέον εκεί, με τα κουφάρια του να θυμίζουν άλλες εποχές. Φτάνοντας όμως στο σήμερα, το οικόπεδο της παλιάς Οινοπνευματικής, που βρίσκεται στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων, έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο με μπάζα και ξερά χόρτα, που το καλοκαίρι αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο των κατοίκων της περιοχής για ενδεχόμενη πυρκαγιά. Η μόνη εικόνα ζωής μερικοί νεαροί, που στα κουφάρια του παλιού εργοστασίου έχουν βρει τον δικό τους καμβά για γκράφιτι…
Το βράδυ της Δευτέρας ξέσπασε φωτιά σε οικόπεδο πίσω από το παλιό εργοστάσιο Οινόπνευμα, όπου βρισκόταν κοντέινερ που χρησίμευε για αποδυτήρια της ποδοσφαιρικής ομάδας της Δάφνης με τα στοιχειώδη έπιπλα.
Με αφορμή την παραπάνω φωτιά, μια επιτόπια έρευνα της εφημερίδας “ΜΑΓΝΗΣΙΑ” έδειξε πως το οικόπεδο αποτελεί μία υγειονομική βόμβα για όλη την περιοχή.
Στην είσοδό της, επί της οδού Ιερολοχιτών έχουν εναποτεθεί μπάζα, σκουπίδια, ενώ τα ξερά χόρτα υπερβαίνουν σε ύψος ακόμη και τα δύο μέτρα. Σε όλο το οικόπεδο υπάρχουν ρούχα, πεταμένα παπούτσια, πλαστικά, καδρόνια.
Ο Δήμος Βόλου έχει δημιουργήσει μία υποτυπώδη αντιπυρική ζώνη, όμως τα χόρτα μέσα στο οικόπεδο, είναι πάρα πολλά και μία …σπίθα μόνο μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή, όπως παρ’ ολίγο αυτή της περασμένης Δευτέρας.
Το μόνο που θυμίζει ότι υπάρχει ζωή στο εγκαταλειμμένο οικόπεδο, μερικοί νεαροί που κάνουν πρακτική την τέχνη του γκράφιτι στα κουφάρια του παλιού εργοστασίου. Οι εικόνες μαρτυρούν την άθλια κατάσταση, που βρίσκεται το παλιό εργοστάσιο της Οινοπνευματικής και κανείς μέχρι στιγμής δεν μπόρεσε να “λύσει” το γόρδιο δεσμό της ιδιοκτησίας και να διεκδικήσει σθεναρά το οικόπεδο για να μπορέσει να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της πόλης.
Παλαιότερα, δήμαρχοι του Βόλου είχαν προσπαθήσει να ανοίξουν το “φάκελο Οινοπνευματική”, όμως κανείς δεν κατάφερε να βρει μία λύση. Όπως ανέφερε στο «Ράδιο ΕΝΑ» ο πρώην αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος Βόλου κ. Γιάννης Κουρτίνας “επί Πιτσιώρη όταν η Εθνική Τράπεζα έβγαλε το οικόπεδο σε πλειστηριασμό για 400 εκ. δραχμές που όφειλε η τότε Οινοπνευματική, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταθέσαμε εγγυητική 500 εκ. δραχμών. Δυστυχώς κάποιοι δώσανε ένα μικροποσό και δεν έγινε ο πλειστηριασμός. Χάθηκε η ευκαιρία. Έπειτα κάναμε κι άλλες ενέργειες, οι οποίες πάλι έπεφταν στο κενό”.
Ο κ. Κουρτίνας, που είχε διατελέσει πρόεδρος στον Εξωραϊστικό Σύλλογο της περιοχής, σημείωσε πως το θέμα “μπλέκεται” από το 2012 καθώς η οικογένεια Αναγνώστου, έχασε την πλειοψηφία των μετοχών και η ιδιοκτησία δεν είναι ξεκάθαρη.

«Η δημοτική αρχή που κοντράρεται και φωνάζει,
για το Οινόπνευμα δεν έχει κάνει κάτι…»

“Όταν είδαν ότι δεν μπορούν να αποχαρακτηρίσουν το οικόπεδο, εμφανίστηκε ένας διευθύνων σύμβουλος και δέχονταν να γίνει ανταλλαγή με άλλο ή με άλλα κομμάτια στο Δήμο Βόλου. Τότε με το τμήμα περιουσίας του Δήμου το είχαμε φτάσει σε ένα σημείο όμως σταμάτησε. Είμαι στη διάθεση να ενημερώσω το Δήμο, να δώσω το φάκελο και όσα στοιχεία έχω για να αξιοποιηθεί ο χώρος. Είναι “φιλέτο” και μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Το οφείλουμε στη συνοικία γιατί υπέφερε και υποφέρει τόσα χρόνια. Δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια η πολιτεία στις οφειλές κάποιων. Οφειλές εκατομμυρίων. Η δημοτική αρχή που κοντράρεται και φωνάζει, για το Οινόπνευμα δεν έχει κάνει κάτι”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρτίνας.
Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν εδώ και χρόνια την αναβάθμιση της συνοικίας, μέσω της αξιοποίησης του οικοπέδου που χαρακτηρίζεται “φιλέτο” αλλά παραμένει γεμάτο σκουπίδια και ξερά χόρτα.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν έχει αγγίξει το θέμα. Οι φωνές, οι τσαμπουκάδες και οι διεκδικήσεις, μένουν τις περισσότερες φορές στα τηλεοπτικά παράθυρα και σε βίντεο ιστοσελίδων που τρέχουν σε κάθε βήμα πίσω της.
Κι απορεί κανείς. Ένας χώρος 30 στρεμμάτων που θα μπορούσε να γίνει πάρκο, να χτιστεί σχολείο, να γίνει ένας χώρος αθλητισμού και να αναβαθμίσει συνολικά το Βόλο- όπως προβλέπεται και από Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό- γιατί δεν διεκδικείται από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, που όπως υπεραμύνεται, δεν έχει σχέση με τους προηγούμενους και δεν λογαριάζει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, καθώς νοιάζεται μόνο για το καλό των δημοτών;








Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.