«Όλοι οι φτωχοί, οι συνταξιούχοι και οι περισσότεροι άνεργοι ψήφισαν κατά πλειοψηφία ΝΔ»

Σύμφωνα με τον νομικό, εργατολόγο, Καθηγητή και πρόεδρο της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξη Μητρόπουλο

Ο επιδοματικός νεοφιλελευθερισμός επικράτησε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, όπως τόνισε, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο γνωστός νομικός, εργατολόγος Καθηγητής και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ κ. Αλέξης Μητρόπουλος σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα με τη μεγάλη και ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητρόπουλος αναλύει τους λόγους για τους οποίους επικράτησε η ΝΔ, αλλά και τις κινήσεις που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αναστρέψει το εις βάρος του αποτέλεσμα.
«Είδαμε ότι κυριάρχησε ο επιδοματικός νεοφιλελευθερισμός, που για πρώτη φορά εφαρμόζεται σε αυτή την έκταση. Οι εκλογές βεβαίως κρίθηκαν στη σύγκριση των δύο τετραετιών. Ο λαός συνέκρινε την τετραετία Μητσοτάκη και την τετραετία Τσίπρα και ψήφισε υπέρ της τετραετίας Μητσοτάκη, αλλά η μεγάλη διαφορά και η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στο ότι η επιδοματική πολιτική των τελευταίων κυρίως δύο χρόνων πιάνοντας όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στη καταιγιστική νίκη και στη μεγάλη διαφορά», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η εκλογική συμπεριφορά των συνταξιούχων

Αυτό φάνηκε από την εκλογική συμπεριφορά των συνταξιούχων, που μετά από 13 χρόνια, όπως τόνισε ο έμπειρος εργατολόγος, έλαβαν την αύξηση του 7,75%, αλλά και στη συμπεριφορά του ενάμιση εκατομμυρίου των συνταξιούχων που είχαν προσωπική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο τιμώρησαν, αλλά πήραν τα 250-300 ευρώ. Παράλληλα φάνηκε από την καταιγιστική ψήφο υπέρ της ΝΔ των αναπήρων που μετά από 13 χρόνια παίρνουν αυξημένα τα αναπηρικά/προνοιακά τους επιδόματα και όλοι οι ευάλωτοι, όλοι οι φτωχοί, οι συνταξιούχοι και οι περισσότεροι άνεργοι ψήφισαν κατά πλειοψηφία ΝΔ.

Ψήφισαν το κόμμα που δεν υποσχέθηκε
κάτι στους συνταξιούχους!

Εκείνο που εντυπωσιάζει, όπως μετέφερε ο κ. Μητρόπουλος είναι πως στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπάρχει τίποτα για αναδρομικά, για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, αλλά και για επίδοση της 13ης σύνταξης. Αυτό σημαίνει πως η ΝΔ είπε ότι αυτά δεν θα τα δώσει στους συνταξιούχους.
Σε αντίθεση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που στο πρόγραμμά του έλεγε ότι θα δώσει αναδρομικά, θα καταργήσει την προσωπική διαφορά, που ο ίδιος έβαλε και θα δώσει και 13η σύνταξη.
«Σε αυτόν που τους τα έδωσε όλα προεκλογικά, μόλις 1,5 στους δέκα των συνταξιούχων τον ψήφισαν, ενώ ο κ. Μητσοτάκης τους είπε δεν θα σας τα δώσω και τον ψήφισαν 5 στους δέκα. Άρα εδώ, παίζει ρόλο κυρίως η φερεγγυότητα και η εγκυρότητα του εκπέμποντος την δέσμευση και είδαμε ότι τα επιδόματα έδωσαν τη μεγάλη νίκη όπως και η σύγκριση των δύο τετραετιών έδωσαν τη νίκη στη ΝΔ», επεσήμανε ο κ. Μητρόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, ο κ. Τσίπρας αποσύρει την «γενιά της διαφθοράς», δηλαδή όπως εξήγησε και είπε χαρακτηριστικά της παρακμής, της ψήφισης του τρίτου μνημονίου και του νόμου Κατρούγκαλου και φέρει στο προσκήνιο ανθρώπους που δεν έχουν καμία εμπλοκή με αυτά όπως την κ. Λινού, αλλά και τους κ.κ. Τεμπονέρα και Φαραντούρη, πιστεύοντας ότι η νέα αυτή γενιά, που δεν μπλέχτηκε στη διαφθορά θα φέρει κάτι καλύτερο.

«Δημιουργείται μία φάση και μία εποχή
που η χώρα δεν θα έχει αντιπολίτευση»

Ιδιαίτερα επικριτικός όμως ήταν απέναντι στα κόμματα της κεντροαριστεράς, δηλαδή τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ και ανέφερε πως με τα ποσοστά που συγκέντρωσαν δημιουργείται μία φάση και μία εποχή που η χώρα δεν θα έχει αντιπολίτευση.
«Η μάχη μεταξύ των δύο κομμάτων της κεντροαριστεράς, της λεγόμενης μνημονιακής αριστεράς είναι χωρίς αρχές, χωρίς αξίες και χωρίς όρια και εάν και τα δύο κόμματα πέσουν κάτω από το 20% δεν μπορούμε να μιλάμε για αντιπολίτευση. Αντιπολίτευση συνιστά ένα κόμμα που απέχει μέχρι 4 μονάδες από το πρώτο κόμμα.
Όταν απέχει 20 μονάδες το ένα και 25-27 το άλλο, μπαίνουμε σε μια φάση που η χώρα δεν θα έχει αντιπολίτευση», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος διαβλέποντας παράλληλα ότι στον δεύτερο γύρο εκλογών η Νέα Δημοκρατία θα κυμανθεί από 38 έως 40 ποσοστιαίες μονάδες και δεν θα τις ξεπεράσει, όπως έγινε στις 21 Μαΐου.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.