ΟΤΟΕ: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός κλείνει καταστήματα και απολύει εργαζόμενους

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που έδωσε στο Ράδιο Ένα ο Αθανάσιος Κώτσιος

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που ξεκίνησε στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, έχει αποτέλεσμα εντός του 2020 και το 2021 να κλείσουν πολλές δεκάδες καταστήματα Πανελλαδικά (μεταξύ των οποίων και το υποκατάστημα της Ζαγοράς) και εκατοντάδες εργαζόμενοι να διαλέξουν την πόρτα της εθελούσιας εξόδου (ανεργίας με μια σεβαστή αποζημίωση) ή την επιλογή των διαρκών δυσμενών μεταθέσεων αν επιλέξουν να μείνουν για να εργαστούν.
Τα παραπάνω τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη, ο Αθανάσιος Κώτσιος επικεφαλής του Νομαρχιακού Παραρτήματος της ΟΤΟΕ στον Νομό Λάρισας και εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ.Ε, που είπε ότι λόγω του μετασχηματισμού αυτού που προχωρούν κυρίως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, πολλοί εργαζόμενοι έχουν βγει εκτός τραπεζών με προγράμματα εθελούσιας εξόδου και βρίσκονται στην ανεργία ή άλλαξαν επάγγελμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΤΟΕ πριν το 2010 στον τραπεζικό κλάδο απασχολούνταν 62.000 άτομα, ενώ σήμερα οι εργαζόμενοι είναι μόλις 38.000 και μάλιστα χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι εθελούσιες έξοδοι των τεσσάρων τραπεζών, που θα είναι περίπου 3.500 – 4.000 εργαζόμενοι.
Ο κ. Κώτσιος τόνισε ότι για το πρόγραμμα εθελούσιας της Τρ. Πειραιώς έχουν δηλώσει ότι θα φύγουν 800 εργαζόμενοι, σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν δουλειές και γι’ αυτό υπάρχει αντίδραση από τους συνδικαλιστές.
Ο ίδιος είπε ότι οι εθελούσιοι έξοδοι στην ουσία είναι αναγκαστικές έξοδοι των εργαζομένων, καθώς πρόκειται για εργαζόμενους που έχουν δουλέψει τουλάχιστον επτά χρόνια και μετά, δίνοντάς τους κάποιους μισθούς και μπόνους.
«Αναγκαστική έξοδο εννοώ αυτό που συνέβη στις δύο εθελούσιες στην Εθνικής και Πειραιώς, που ανακοίνωσαν στους διευθυντές των 41 καταστημάτων την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου ότι το κατάστημά τους κλείνει και τέσσερις μέρες μετά ανακοίνωσαν τα καταστήματα που κλείνουν και στην ουσία οι εργαζόμενοι είναι υποψήφιοι να απολυθούν», τόνισε ο συνδικαλιστής, προσθέτοντας ότι αν κάποιος δεν δεχτεί να μπει στο πρόγραμμα μπορεί να σταλεί με μετάθεση σε κάποια παραμεθόρια περιοχή, μέχρι να βγει στη σύνταξη.
Όπως εξήγησε, ένας 45χρονος, αν μπει στο πρόγραμμα εθελούσια εξόδου με τους μισθούς και το μπόνους θα πάρει περίπου 70.000 ως 80.000 € και διερωτήθηκε πως θα ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του, αν δεν δουλεύει η σύζυγος και ο ίδιος χρειάζεται 22 ακόμη χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί.

Κλείνουν δεκάδες καταστήματα

Ο εκπρόσωπος της ΟΤΟΕ στη Θεσσαλίας τόνισε ότι η Πειραιώς θα κλείσει το υποκατάστημα στη Ζαγορά, ενώ η Εθνική Τράπεζα σε πρώτη φάση δεν θα κλείσει, αλλά στη δεύτερη φάση θα κλείσει επίσης κατάστημα στη Μαγνησία.
Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή υπάρχει σχεδιασμός να κλείσουν τραπεζικά καταστήματα. Η Εθνική από 390 καταστήματα θα κλείσει 41 εντός του 2020 και άλλα τόσα το 2021, η Πειραιώς έχει 537 καταστήματα από τη μεγάλη συγχώνευση των επτά τραπεζών, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει 50 καταστήματα το 2020 (το ένα από τα οποία είναι στη Ζαγορά).
Ο κ. Κώτσιος κατήγγειλε ότι οι Διοικήσεις των τραπεζών δεν ενδιαφέρονται αν θα αυξηθεί η ανεργία, παρά μόνο να τους βγουν τα νούμερα. Αναφορικά με τη μετακίνηση εργαζόμενων σε θυγατρικές – διαχείρισης κόκκινων δανείων, που έχουν εφαρμόσει η Πειραιώς και η Alpha Bank ο Αθ. Κώτσιος, τόνισε ότι στόχος είναι να επεγκλωβιστούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια. Όπως είπε από την Πειραιώς μεταφέρθηκαν 1200 άτομα και κάποια άτομα της Alpha Bank και πρόκειται επίσης για μια αναγκαστική επιλογή για τους εργαζόμενους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.