Π. Γαργαλιάνος- Κακολύρης : «Ο κορωνοϊός παραμένει εδώ και … χρειάζεται προσοχή»

«Δεν υπάρχει περίπτωση για ένα δεύτερο lockdown. Εφόσον χρειαστεί θα εξετάσουμε αυστηροποίηση των μέτρων»
Πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμώξεων: Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο αριθμός όσων χρειάζονται ΜΕΘ

Την ανάγκη να παραμείνουμε όλοι πολύ προσεκτικοί και να τηρούμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού τόνισε μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το νέο κορωνοϊό, Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο έμπειρος λοιμωξιολόγος, ο κορωνοϊός είναι εδώ, όπως και άλλοι ιοί, για τους οποίους όλοι θα πρέπει να δείξουν την απαραίτητη προσοχή.

«Αυτό που μας ανησυχεί, είναι ότι αυξάνονται τα περιστατικά σε σχέση με τις προηγούμενες 15-20 ημέρες αλλά κυρίως ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όπως επίσης και ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται μονάδα εντατικής θεραπείας. Δεν είναι ακόμη στο σημείο που είχαμε ανησυχήσει αρχικά, αλλά όταν κάτι αρχίζει να εξελίσσεται μας δημιουργεί ανησυχία. Επίσης μας ανησυχεί, ότι βλέπουμε γενικά σε όλη τη χώρα, ότι υπάρχει μία διάθεση να χαλαρώσουν τα πάντα, και πολλοί από εμάς τους Έλληνες σκεφτόμαστε ακόμη και ότι … έφυγε ο κορωνοϊός. Δεν έχει φύγει όμως και αν δεν προσέξουμε, μπορεί να κάνει επανάκαμψη και να έχουμε προβλήματα. Αυτό θέλουμε να προλάβουμε» ανέφερε ο κ. Γαργαλιάνος αρχικά.

-Η μάσκα αυτή τη στιγμή είναι το μόνο όπλο που έχουμε;

«Έχουμε τη μάσκα, την υγιεινή των χεριών, και πάνω απ’ όλα στον βαθμό που μπορούμε να έχουμε, κάποιες αποστάσεις. Ειδικά στους κλειστούς χώρους, ακόμη και αν φοράμε μάσκα, πρέπει να κρατούμε αποστάσεις. Δεν είναι αυτή τη στιγμή η εστίαση να έχει κολλητά τα τραπέζια. Βέβαια πολλές φορές, το απαιτούν και οι πελάτες και αυτό είναι ενοχλητικό».

-Ωστόσο ακούμε ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι καθοριστικές. Από που προκύπτουν αυτές οι εκτιμήσεις;

«Βασίζονται στο ότι ξεκίνησε ο τουρισμός και η είσοδος από Αγγλία και Σουηδία. Επίσης, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ανοίγουν και οι μετακινήσεις από τις ΗΠΑ τέλη του μήνα. Έχουμε λοιπόν αθροιζόμενα περιστατικά και από τον Τουρισμό, ακόμη και από τα βόρεια σύνορά μας, που είχαμε αυστηρούς ελέγχους. Όμως από την άλλη, δεν είναι δυνατόν να περνάνε από τα σύνορα Έλληνες για να εφοδιάζονται προϊόντα ή για να παίζουν στο καζίνο σε γειτονικές χώρες. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι αντικοινωνική συμπεριφορά».

-Υπάρχουν εστίες σε περιοχές της χώρας που ανησυχούν περισσότερο τους ειδικούς;

«Όλοι είμαστε στραμμένοι προς τη Βόρεια Ελλάδα γιατί έχουμε το θέμα στις βαλκανικές χώρες, όπως στη Σερβία και στα Σκόπια, ακόμη και στη Βουλγαρία. Ο αριθμός κρουσμάτων και θανάτων είναι μεγαλύτερος εκεί και δεν πρέπει να χαλάσουμε την καλή εικόνα που είχαμε μέχρι στιγμής στη χώρας μας, με όλες τις θυσίες που κάναμε. Κι εμείς κουραστήκαμε και δεν είναι εύκολο να έχεις συνέχεια το μυαλό σου εκεί. Αλλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό».

-Στο χειρότερο σενάριο, σκέφτεστε επιπλέον μέτρα;

Θα το δούμε με βάση τις εξελίξεις, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση για ένα δεύτερο lockdown. Εφόσον χρειαστεί θα εξετάσουμε αυστηροποίηση των μέτρων. Ελπίζω όμως ότι δεν θα χρειαστεί. Αυτή τη στιγμή έχουμε τη δυνατότητα για περισσότερα τεστ, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό, και όταν ανιχνεύουμε ένα κρούσμα να κάνουμε την ιχνηλάτιση και να το περιορίσουμε. Όλα αυτά είναι σημαντικά και θα πρέπει να πω ότι μαθαίνουμε ακόμη και τώρα. Μιλάμε για ένα καινούργιο νόσημα που το γνωρίζουμε μόλις πέντε μήνες και δεν μπορούμε να τα ξέρουμε όλα. Μας απασχολούνε και οι πιο όψιμες εκδηλώσεις όταν έχουμε επαφή και μόλυνση ενός ατόμου με τον ιό. Όλα αυτά, είναι ενοχλητικά και κοιτάμε προς τη μεριά των ερευνητικών κέντρων για το εμβόλιο, γιατί μόνο με αυτό θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μία ασφάλεια για να φύγει από τους περιορισμούς η παγκόσμια κοινότητα».

-Έχουμε λοιπόν θετικές εξελίξεις για εμβόλια. Για φάρμακα;

«Εάν δεν έχεις πολύ μεγάλες μελέτες με μεγάλες σειρές, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Κι εμείς κάναμε μελέτη με την κολχικίνη η οποία έδειξε ένα όφελος. Η ρεμδεσιβίρη έδειξε επίσης μία καλυτέρευση σε ένα 30% των ασθενών χωρίς σοβαρή εξέλιξη της νόσου. Ωστόσο, αυτό το φάρμακο χορηγείται ενδοφλεβίως, οπότε ένα άτομο με ήπια συμπτώματα ή με αρχή αυτών, δεν μπορεί να το πάρει. Επίσης είναι αρκετά ακριβό, ενώ δεν έχουμε τα δεδομένα που να δείχνουν πλήρη αναστροφή στην πορεία της νόσου. Πρέπει να έχουμε επιστημονικά άρτιες κλινικές μελέτες για να πει κανείς ότι έχουμε δράση. Επίσης πρέπει να έχουμε φάρμακα που δίνονται δια στόματος αρχικά, όπως γίνεται και με τη γρίπη».

-Υπάρχουν και άλλοι ιοί προφανώς που σας απασχολούν…

«Το χειρότερο απ όλα είναι να έχεις περίοδο κορωνοϊού και να πέσει μαζί η γρίπη αργότερα, ή και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Οπότε δεν έχουμε από που να προφυλαχθούμε. Επίσης αν κάποιος είναι τόσο άτυχος και νοσήσει και από τα δύο ταυτόχρονα, τότε η αντιμετώπιση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού για τη γρίπη πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι είχαμε συνηθίσει. Για τον Δυτικό Νείλο είναι τα κουνούπια, οπότε χρειάζεται η ατομική προστασία και να υπάρχουν και μέτρα από την πλευρά της Πολιτείας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.