Π. Μανωλάκος στο Ράδιο ΕΝΑ: Καταστρεπτική για το πολιτικό σύστημα, η συζήτηση για το μοίρασμα θέσεων

Ποιες καταστάσεις άλλαξαν τα δεδομένα στην πολιτική και την εξέλιξη ενόψει εκλογών

Εκτός πραγματικότητας και καταστρεπτική για το πολιτικό σύστημα χαρακτηρίζει τη συζήτηση των συστημικών κομμάτων για το μοίρασμα θέσεων στην νέα κυβέρνηση, τη στιγμή που η κοινωνία αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα και νιώθει ανασφάλεια, ο  Πάνος Μανωλάκος Κοινωνιολόγος και υποψήφιος Διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ερευνώντας θέματα κοινωνιολογίας της εργασίας και της οικονομίας και αντιπρόεδρος του think tank “The Catalyst”, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή.

Ο κ. Μανωλάκος ανέφερε ότι μπαίνουμε σε ένα 14μηνο που θα έχουμε μπροστά μας, απ’ ότι φαίνεται τουλάχιστον τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, δυο εθνικές που προεξοφλούνται, αυτοδιοικητικές τον Οκτώβριο και τον Μάιο του 2024 θα ακολουθήσουν Ευρωεκλογές.

«Πλήγμα το αφήγημα της Κυβέρνησης για την αποτελεσματικότητα»

Σταδιακά ο κόσμος αρχίζει και σκέφτεται τις εκλογές, μπαίνει σε ένα προεκλογικό κλίμα, οι εκλογές έχουν προεξοφληθεί για την 21η Μαΐου και μέσα σ’ αυτό το κλίμα μπορεί κάποιος να κάνει παρατηρήσεις:

Η πρώτη είναι ότι το δυστύχημα των Τεμπών τα άλλαξε όλα. Ένα σκηνικό που φαινόταν παγιωμένο, άλλαξε ριζικά. Αυτό δεν συνέβη μόνο επειδή όλοι οι πολίτες μπορούσαν να συνδεθούν και να ταυτιστούν συναισθηματικά με ότι συνέβη στα Τέμπη, βλέποντας σε τόσους νέους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, τους εαυτούς τους ή τα παιδιά τους, κάτι που υποδηλώνει ότι το συλλογικό τραύμα του δυστυχήματος δεν θα ξεχαστεί εύκολα.

«Έχω την αίσθηση ότι το κατ’ εξοχήν κυβερνητικό αφήγημα της αποτελεσματικότητας, γνώρισε ένα μεγάλο πλήγμα, παρότι οι πολίτες δεν θεωρούν μόνο την κυβέρνηση υπαίτια», επισήμανε ο κοινωνιολόγος.

Όπως είπε, στις δημοσκοπήσεις μετά το δυστύχημα το σύνολο των κομμάτων που κυβέρνησαν και θεωρούνται συστημικά, είτε χάνουν, είτε δεν καταφέρουν να διατηρήσουν δυνάμεις, κάτι που καταφέρνουν τα αντισυστημικά κόμματα.

Επίσης ανέφερε ότι τα στερεότυπα, για τον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων και την απόσταση από τα προβλήματα και τη ζωή των πολιτών, ξαναέρχονται στην επιφάνεια και φαίνονται σαν να αδιαφορούσαν και σαν να μη νοιάζονταν.

«Τα κόμματα είναι αδύναμα να επιλύσουν τα προβλήματα»

«Προσωπικά θεωρώ ότι τα κόμματα δεν είναι αδιάφορα με την έννοια που το ορίζουμε, αλλά πολύ περισσότερο είναι αδύναμα να επιλύσουν τα προβλήματα, αφενός επειδή αυτό απαιτεί αναλυτικά εργαλεία και προγραμματικές συγκροτήσεις, που φαίνεται πως δεν έχουν και αφετέρου επειδή μια σύγκρουση με τα προβλήματα, θα τα έφερνε σε έναν σημαντικό βαθμό αντιμέτωπα με ένα κομμάτι του εαυτού τους», επισήμανε ο κ. Μανωλάκος.

Η παρατήρηση του κοινωνιολόγου για τις τελευταίες ημέρες είναι ότι διεξάγονται δύο παράλληλοι διάλογοι, δύο κόσμοι που δεν φαίνεται να εφάπτονται. Από τη μια πλευρά το πολιτικό σύστημα όπως περιγράφηκε μιλάει με τον εαυτό του, για τις εκλογές και ποιος θα είναι πρωθυπουργός στην επόμενη κυβέρνηση και από την άλλη η κοινωνία με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και με την ανασφάλεια να αρχίζει να επικρατεί και πάλι.  Ο ίδιος είπε ότι το πολιτικό σύστημα είναι σαν να μην καταλαβαίνει ότι δίνει την εικόνα ενός αυτονομημένου συστήματος που ενδιαφέρεται πρώτα για την μοιρασιά θέσεων εξουσίας, χωρίς να γίνει διάλογος γύρω από το περιεχόμενο που πρέπει να έχει η επόμενη κυβέρνηση.

«Αυξάνονται οι ανισότητες, πέφτει το διάμεσο εισόδημα»

Ο καθηγητής είπε ότι οι Ελληνικές οικογένειες ζουν μια πολύ δύσκολη στιγμή αυτή την περίοδο, αυξάνονται οι ανισότητες, πέφτει το διάμεσο εισόδημα, η ΕΛΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το 2021 το 19,6% του πληθυσμού αντιμετώπισε τον κίνδυνο φτώχειας, ποσοστό που είναι αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ο πληθωρισμός έτρεψε τον Φεβρουάριο στο 6,1%, ενώ υπήρξε σημαντική αύξηση τιμών πάνω σε ήδη αυξημένες τιμές.

Επίσης τόνισε ότι οι αυξήσεις στην ενέργεια και στα αγαθά είναι πολλαπλάσιες του πληθωρισμού, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα, τη στιγμή που τα επιτόκια έχουν αυξηθεί σημαντικά, που σημαίνει λιγότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.